Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης: «Αγώνας για να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι πατατοπαραγωγοί»

Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης: «Αγώνας για να ζήσουν  με αξιοπρέπεια οι πατατοπαραγωγοί»

Ψυχραιμία και συστράτευση δυνάμεων για να αναδειχθεί η πατάτα της Μεσσήνης

Με τις πρώιμες ανοιξιάτικες πατάτες να έχουν βγει ήδη στις λαϊκές αγορές, ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης ξεκινά από νωρίς φέτος τις κινητοποιήσεις για να θυμίσει σε όλους τους φορείς όσα συνέβησαν την περυσινή χρονιά και έφεραν τους πατατοπαραγωγούς σε απόγνωση, αλλά και για να υπενθυμίσει τα ζητήματα που παραμένουν άλυτα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Άκρη» στη Μεσσήνη μέλη του συλλόγου, αλλά και πατατοπαραγωγοί, τόνισαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ξεκινώντας ο γραμματέας του συλλόγου, Σπύρος Νικολόπουλος, σημείωσε ότι «ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε στην κατάσταση που αφήσαμε πέρυσι με τα σημαντικά προβλήματα στην πατατοπαραγωγή, όπως τις δύσκολες συνθήκες παραγωγής και τις τιμές που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στο κόστος παραγωγής». Επίσης, σημείωσε το ζήτημα των παράνομων «ελληνοποιήσεων», ενώ ζήτησε και περαιτέρω θέσπιση κανόνων που θα φέρουν μια καλύτερη τιμή της πατάτας αντάξιας του κόπου και του κόστους των αγροτών. 

Κλείνοντας επισήμανε ότι η συνέντευξη αυτή σηματοδοτεί παράλληλα και την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, υπενθυμίζοντας στους φορείς της περιοχής ότι θα κάνουν τα πάντα για να διεκδικήσουν όσα τους αναλογούν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, επισήμανε ότι το βασικό που ζητούν είναι οι πατατοπαραγωγοί, αλλά και όλοι οι αγρότες, να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, έχοντας τη δυνατότητα να παρέχουν τα βασικά στις οικογένειές τους. 

Και ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί μια λύση με τις παράνομες ελληνοποιήσεις στις πατάτες, αλλά και να υπάρξει μια κατώτατη εγγυημένη τιμή.

Ο πατατοπαραγωγός Χρήστος Μπλάνας στάθηκε ιδιαίτερα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πρωτόγνωρες όπως τόνισε, υπό τις οποίες έγινε φέτος η πρώιμη ανοιξιάτικη πατάτα, με πολύ κόπο. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, παρουσιάζεται κάθε χρόνο παράλληλα με τη συγκομιδή, ζητώντας και από την πλευρά του τιμές ανάλογες του κόπου τους. 

Παράλληλα, επισήμανε στον κόσμο να επιλέγει ελληνικά προϊόντα, ενώ ζήτησε και σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς καθώς, όπως είπε, η φρέσκια δικιά τους πατάτα φτάνει πολλές φορές νοθευμένη με αιγυπτιακή στις αγορές…

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε το μέλος του Δ.Σ. και έμπορος Νικόλαος Δουρούμης. Ο κ. Δουρούμης έθεσε το ζήτημα από μια διαφορετική οπτική γωνία και ζήτησε ουσιαστικά συστράτευση δυνάμεων, εμπόρων-τυποποιητών και παραγωγών για την προάσπιση του προϊόντος. Επίσης, συνέστησε ψυχραιμία, καθώς τώρα ανοίγουν οι αγορές αλλά και οι εξαγωγές, και η μεσσηνιακή πατάτα έχει πλεονέκτημα απ’ την αχαϊκή, που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της. 

Όσον αφορά στην τιμή, εκτός των γνωστών προβλημάτων, σημείωσε ότι στη Μεσσήνη παράγουν την ποικιλία «σπούντα», την ίδια παράγουν και στην Κύπρο και η τιμή που έχει η κυπριακή πατάτα είναι 1.30 με 1.40, ενώ της Μεσσήνης έχει 0.40 λεπτά. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει και εμάς τους ίδιους», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ κλείνοντας επανέλαβε ότι η συστράτευση δυνάμεων αποτελεί «μονόδρομο».