Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών με φορείς της Πελοποννήσου
Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο» πραγματοποιήθηκε προχθές υπό τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, των δημάρχων Τρίπολης, Ναυπλίου, Κορίνθου, Σπάρτης και Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, τοπικών αρχών και παραγωγικών φορέων της Πελοποννήσου.
Ο υπουργός ενημέρωσε για τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης να κρατηθεί όρθια η οικονομία, για τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, αλλά και για τα βήματα που θα ακολουθηθούν για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν διατεθεί ήδη 573 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 158 αφορούν στο Νομό Μεσσηνίας. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν έργα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια που κάνουν όλες οι πλευρές για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και στην ευκαιρία που έχει η χώρα μας να απορροφήσει και να αξιοποιήσει πόρους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ταυτόχρονα για ακόμα μια φορά και το όφελος της χώρας μας από τη συμμετοχή της στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, όπως κατέληξε ο Π. Νίκας, πρέπει να λάβουμε μέτρα για τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, αφού τομείς όπως η εστίαση ή τα εξαρτώμενα επαγγέλματα από τον τουρισμό έχουν δεχθεί τόσο μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας, που χρειάζονται άμεση στήριξη για να μπορούν να ανταποκριθούν και να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητά τους με τη λήξη του συναγερμού της πανδημίας.
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Είναι αναμφισβήτητο ότι η υγειονομική κρίση που βιώνουμε μετεξελίσσεται σε κρίση οικονομική. Η πορεία της πανδημίας, τα περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση που επικρατεί στην Αγορά, έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και όπως είναι προφανές, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σίγουρα είναι θετικό ότι μέσα από έκτακτες επιχορηγήσεις δίνεται μία βοήθεια. Αρκεί; Προφανώς όχι. Ήδη από τις αρχές τις πρώτης φάσης της πανδημίας με επιστολή μου που είχε κοινοποιηθεί και σε εσάς, υπουργέ, είχα τονίσει την ανάγκη επαναφοράς των 120 δόσεων ως ένα μέτρο που κατ’ εμάς θα βοηθούσε στο να αποφευχθεί η στάση πληρωμών των οφειλετών.
Μεταφέροντας και αιτήματα φορέων, τίθεται το ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου ζητούν και άνοιγμα των κριτηρίων και κυρίως να εξεταστεί η μετατροπή της σε μη επιστρεπτέα. Ήδη εξετάζεται πολλά μέτρα και έχουμε εμπιστοσύνη ότι τα μέτρα θα κινηθούν ενισχυτικά ως προς την κοινωνία και την Αγορά.
Κλείνοντας θέλω μόνο να εστιάσω στην επόμενη ημέρα. Γιατί αυτή θα είναι η δύσκολη και σε επίπεδο οικονομίας και σε επίπεδο διαχείρισης για όλους. Ως Δήμοι και να μιλήσω για το Δήμο Καλαμάτας συγκεκριμένα, έχουμε σε εξέλιξη ένα σχεδιασμό έργων και δράσεων που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Χρειαζόμαστε ευελιξία, κάτι που ευτυχώς με τις τροποποιήσεις νόμων που προώθησε η κυβέρνηση βελτίωσε την υφιστάμενη κατάσταση.
Είναι κρίσιμο, επίσης, να ληφθούν μέτρα για να πριμοδοτηθεί και να επιδοτηθεί η απασχόληση και όχι η ανεργία. Να δοθούν κίνητρα φορολογικά και οικονομικά για την ενίσχυση της παραγωγής και μιας και μιλάμε για την Πελοπόννησο, για τον πρωτογενή τομέα.
Για τον τουρισμό, μία βιομηχανία που προσφέρει σημαντικά στην πατρίδα μας, να υπάρξουν πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κλάδου και δημιουργία συνθηκών για νέες επενδύσεις.
Τέλος, είναι κρίσιμο μέσα από ρυθμίσεις να δοθεί μία ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, προκειμένου να ξανακυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά, να ξανακινηθεί η οικονομία».