Σύσκεψη για να επανεξεταστούν ζητήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι δε αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για τους δασικούς χάρτες και τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.
Δέσμευση Υπουργείου
Στο μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ανέλαβε νέα δημόσια δέσμευση για τους δασικούς χάρτες, δηλώνοντας ότι «όλα τα πιθανά σφάλματα θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες».
Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε διεξοδικές συζητήσεις με τους βουλευτές Κρήτης της Νέας Δημοκρατίας και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Ο κ. Σκρέκας, σε συνέχεια των επαφών αυτών αλλά και της συνάντησης με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον αντιπεριφερειάρχη στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι ένα έργο εθνικής σημασίας που θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα και θα τακτοποιήσει ζητήματα που ήταν εκκρεμή επί δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει όλες τις νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει, πάντα με γνώμονα το Σύνταγμα της Ελλάδας, τη νομολογία, όπως έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη. Όλα τα πιθανά σφάλματα που μπορεί να περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες».
Οι 7 αλλαγές
Σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες που μπαίνει στο τραπέζι της συνάντησης του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα στην εφημερίδα «Τα Νέα» σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα επτά ανοιχτά ζητήματα είναι: τα πρόδηλα σφάλματα, οι δασωμένοι αγροί, οι εκχερσωμένες εκτάσεις, η κυριότητα του Δημοσίου, οι ασπάλαθοι, οι δυσκολίες στις μεταβιβάσεις και στις επενδύσεις και η διαδικασία της εξέτασης των αντιρρήσεων.
Τι έχει διαπιστωθεί και τι προβλέπεται:
–Για τα πρόδηλα σφάλματα. Έχει παρατηρηθεί ότι οικήματα χαρακτηρίζονται εν μέρει δασικά. Ακόμη και αγροτικές εκτάσεις, δρόμοι, παραλίες. Το ίδιο συμβαίνει και με στενές λωρίδες γης που ανάμεσα σε μη δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται ως δασικού χαρακτήρα. Με τη ρύθμιση, λένε από το Περιβάλλοντος, δε θα απαιτείται πλέον καμία ενέργεια από τον πολίτη για τη διόρθωση σφαλμάτων που «προκάλεσε η ανεπάρκεια της διοίκησης».
–Για τους δασωμένους αγρούς. Σήμερα ιδιωτικές πρώην αγροτικές εκτάσεις που έχουν δασωθεί βαρύνονται με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως, για παράδειγμα, διεκδικήσεις από το Δημόσιο ή και χρονοβόρες διαδικασίες για τον προσδιορισμό της χρήσης.
–Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις. Πρόκειται για εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί χωρίς πράξεις της διοίκησης και βρίσκονται σε αίολο νομικό καθεστώς και, κατ’ επέκταση, μελλοντικά θα διεκδικηθούν από το κράτος. Η ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα, ενώ συγχρόνως θα προστατεύει το Δημόσιο από τους καταπατητές.
–Για την κυριότητα του Δημοσίου. Έχει παρατηρηθεί εκτάσεις που είναι εν μέρει δασικές να εμφανίζονται αυτόματα στο Κτηματολόγιο ως διεκδικούμενες από το Δημόσιο. Η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή το Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων.
–Για τους ασπάλαθους. Έχει ανακύψει ζήτημα με περιοχές που χαρακτηρίστηκαν δασικές λόγω ασπαλάθων. Το 2018 το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών εξαίρεσε τα φρύγανα από τη δασική βλάστηση αλλά όχι τους ασπάλαθους. Πλέον στο δρόμο του αποχαρακτηρισμού βρίσκονται και οι ασπάλαθοι. Με αυτόν τον τρόπο, αυτού του είδους η βλάστηση – υπό προϋποθέσεις – δε θα αποδίδει δασικό χαρακτήρα σε μια έκταση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως όμως την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, το Βόρειο Αιγαίο και τη Μάνη, μια και μεγάλο ποσοστό αυτών των περιοχών χαρακτηρίστηκε ως δασικό λόγω ασπαλάθων.
–Για τη δυσκολία σε μεταβιβάσεις και επενδύσεις. Δεν μπορούν να γίνουν δικαιοπραξίες για εκτάσεις που θεωρούνται άδικα εν μέρει δασικές ή και εξ ολοκλήρου δασικές ή δασικού χαρακτήρα, ενώ έχουν τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού. Όταν μια έκταση βαρύνεται άδικα από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, καθυστερούν ή και αποτρέπονται πλήρως επενδυτικές κινήσεις. Η ρύθμιση θα προβλέπει το ξεπάγωμα των μεταβιβάσεων.
–Για τη διαδικασία των αντιρρήσεων. Ξεπερνούν τις 170.000 οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών. Μέσα στον Απρίλιο πιάνουν δουλειά οι Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων. Ανατίθεται σε ιδιώτες η προετοιμασία τους, όπως η ομαδοποίηση και η ταξινόμηση, για να διευκολυνθεί το έργο των Επιτροπών, ενώ προχωρά η πρόσληψη 700 υπαλλήλων στις δασικές υπηρεσίες.
Από το Περιβάλλοντος διευκρινίζουν επίσης πως με την ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν αλλάζει το καθεστώς επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.