Η υλική και η άυλη κληρονομιά όλων των λαών της οικουμένης είναι οι μνήμες, η προσωπική και κοινωνική ταυτότητα, οι ιστορίες ανθρώπων και τόπων, ήθη, έθιμα, παραδοσιακά επαγγέλματα. Παράγοντες που μαζί με τον άνθρωπο κρατούν ζωντανή τη γνώση που έρχεται από το παρελθόν, για να τροφοδοτήσει το παρόν και κυρίως, να στηρίξει το μέλλον.
Έχοντας ως γνώμονα τη διάδοση και διατήρηση της ναυτικής κληρονομιάς της πατρίδας, ο πανελλήνιος σύλλογος για τη διάσωση, διαφύλαξη και ανάδειξη της ναυπηγικής και ναυτικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, «Πρωτέας», εθνικό μέλος του πανευρωπαϊκού οργανισμού European Maritime Heritage (ΕΜΗ), σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Ελληνική Ναυτική Κληρονομιά «Ο Άργος» Α.Μ.Κ.Ε., διοργανώνουν την Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς, μια πολυθεματική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Δήμο Πύλου-Νέστορος μεταξύ 11-19 Σεπτεμβρίου 2021.
Με την ευκαιρία της 200ής επετείου της Επαναστάσεως του 1821 και με αφορμή τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομίας σε τοποθεσία εμβληματική για την ιστορία της Ελλάδος, ο διεθνής οργανισμός European Maritime Heritage θα διεξάγει το ανά τριετία διεθνές συνέδριο των μελών του στην Πύλο, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομιάς.
Το διεθνές συνέδριο του οργανισμού φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τιμώντας με αυτή την ενέργεια την Ελληνική Ναυτοσύνη και τη συμβολή της χώρας μας στο κοινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Ο European Maritime Heritage (EMH) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που προωθεί τη γνώση και την ευαισθητοποίηση στον τομέα της ναυτικής κληρονομιάς, καθώς και τη διατήρησή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Συνδέει ιδιοκτήτες παραδοσιακών και ιστορικών πλοίων, ναυτικά μουσεία και άλλους συναφείς φορείς που ενδιαφέρονται για την ταυτοποίηση – αναγνώριση, την αποκατάσταση και τη διατήρηση της υλικής και άυλης ναυτικής κληρονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των ποτάμιων πλωτών οδών.
Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομιάς ο πρόεδρος του European Maritime Heritage, Joαo de Almeida, δήλωσε σχετικά: «Η διεξαγωγή του 10ου Συνεδρίου Ναυτικής Κληρονομιάς στην Πύλο, στην Ελλάδα, μας προσφέρει την ευκαιρία να εμπνευστούμε από μια χώρα στην οποία γεννήθηκε ένας από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους πολιτισμούς σαν παράδειγμα για τον καλύτερο σχεδιασμό του μέλλοντος και την αξιοποίηση της θαλάσσιας κληρονομιάς. Ο EMH, ως ευρωπαϊκός οργανισμός που δεσμεύεται για την πιστοποίηση, τη διάσωση και την προώθηση της υλικής και άυλης κληρονομιάς, θα συνεχίσει να στηρίζει τα σημερινά μέλη του και να καλωσορίζει νέα που ενδιαφέρονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιτύχουν σε αυτόν τον κοινό σκοπό. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει σχεδιαστεί από τους Έλληνες εταίρους ευθυγραμμίζεται με τους στρατηγικούς στόχους του EMH, καθώς, εκτός από τη συζήτηση για την έννοια της ναυτικής κληρονομιάς και τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την αναθεώρηση της Χάρτας της Βαρκελώνης, δόθηκε προσοχή στις δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν για να προσεγγίσουν νεότερα ακροατήρια και φοιτητές.
Πρέπει να κερδίσουμε το μυαλό και τις καρδιές των νέων γενεών εάν οι τρέχουσες προσπάθειες διατήρησης της κληρονομιάς θέλουμε να είναι βιώσιμες. Διαφορετικά, το έργο μας θα χαθεί άδοξα!».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου «Πρωτέας», – εθνικού μέλους στον ευρωπαϊκό οργανισμό του ΕΜΗ, Νικόλας Βλαβιανός, δήλωσε σχετικά: «Εκ των σημαντικότερων δράσεων του όλου εγχειρήματος είναι το συνέδριο του European Maritime Heritage. Ένα διεθνές συνέδριο που ξεπερνά τα ευρωπαϊκά σύνορα και διοργανώνεται κάθε τρία έτη. Δια μέσου του δίδεται η μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε τι κάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και εμείς να προβάλουμε τις θέσεις και τις δράσεις της χώρας μας σε επίπεδα πολιτισμού, τουρισμού αλλά και γεωπολιτικής στρατηγικής. Η γνωστή και αναγνωρισμένη διεθνώς Χάρτα της Βαρκελώνης, η οποία είναι σε ισχύ από το 2002, αναγνωρίζει το μέγεθος της ναυτικής κληρονομιάς, δηλώνοντας ρητά ότι τα παραδοσιακά σκάφη προστατεύονται για να χρησιμεύσουν, μεταξύ άλλων, ως ιστορικά στοιχεία ή ακόμη και για τη διαιώνιση των παραδοσιακών δεξιοτήτων. Εξακολουθεί να είναι βιώσιμη αλλά επικεντρώνεται μόνο στα πλοία, δεδομένου ότι σήμερα παρουσιάζεται η ανάγκη για αποτελεσματικότερη διάσωση της ναυτικής κληρονομιάς, ενώ αυτή στερείται πεδίων στον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Χάρτα αυτή θα συμπληρωθεί, θα ανανεωθεί και θα ενταχθεί σε μια νέα χάρτα η οποία θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση και της άυλης ναυτικής πολιτιστικής κληρονομίας χάρη στο προπαρασκευαστικό έργο ομάδων εργασίας, από τον ΕΜΗ. Η νέα αυτή χάρτα θα ονομαστεί «Χάρτα του Ναυαρίνου». Καλούμε όλα τα κράτη να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη μεσογειακή ναυτική οικογένεια με κοινούς στόχους και όραμα».
Τέλος, ο πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ελληνική Ναυτική Κληρονομιά «Ο Άργος» Α.Μ.Κ.Ε., Αναστάσιος Αρβανιτάκης, δήλωσε σχετικά: «Αποτελεί βασικό στόχο για εμάς η θεσμοθέτηση σε ετήσια βάση και σε διαφορετικό ναυτότοπο, της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομιάς. Μέσω πολυθεματικών εκδηλώσεων θα αναδεικνύεται το ναυτικό μεγαλείο της πατρίδας μας στο πέρασμα των αιώνων, με όραμα την αφύπνιση των νεότερων γενεών στα επιτεύγματα των ανθρώπων της ναυτοσύνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα υλικά και άυλα χαρακτηριστικά της Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης».
Η διοργάνωση της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομιάς θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφερείας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις πολιτιστικές δράσεις και τις εγγραφές στο συνέδριο θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.