Η Ελλάδα κατρακύλησε πέντε θέσεις τη χρονιά που πέρασε, από την 65η στην 70ή, σε σύνολο 180 χωρών παγκοσμίως σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, όπως προκύπτει από το δείκτη που ανακοίνωσαν φέτος οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.
Στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε στην τέταρτη θέση από το τέλος, με καλύτερη βαθμολογία μόνο από τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Ουγγαρία του φασίστα Όρμπαν. Στο κείμενο των συμπερασμάτων επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι στη χώρα μας «η ελευθερία του Τύπου υπέφερε το 2020».
Τα θέματα που την υποβάθμισαν έτι περαιτέρω σχετίζονται με την πανδημία, την αστυνομική βία και την προσφυγική κρίση.
Τα της πανδημίας έχουν να κάνουν με τη λίστα Πέτσα και τα χρήματα που δόθηκαν στα αθηναϊκά, κυρίως, και φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ, για να το «βουλώνουν» ή για να παραπλανούν, αλλά και με αυτά που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση, που είτε αποκλείστηκαν είτε έλαβαν μόνο ένα μικρό ποσοστό της διαφήμισης.
Επίσης, η πρόσβαση δημοσιογράφων σε νοσοκομεία απαιτούσε κυβερνητική άδεια, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε τις δηλώσεις στο υγειονομικό προσωπικό.
Το Φεβρουάριο του 2021 τα κρατικά κανάλια διατάχθηκαν να μη μεταδίδουν βίντεο από τα social media που κατέγραφαν τον πρωθυπουργό να παραβιάζει το lockdown.
Η αστυνομική βία έχει να κάνει με την επιβολή αστυνομικού κράτους και τους νέους κανόνες αστυνόμευσης των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση και τη συγκάλυψη από την πλευρά του Τύπου.
Όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, με γεγονότα που έγιναν από πλευράς των ελληνικών Αρχών, «που είχαν καταφύγει σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσουν την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά» και δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Είμαι σίγουρος πως, αν είχαν συνυπολογιστεί η περίπτωση Λιγνάδη, ο θάνατος του Ιάσονα από αστυνομικό της συνοδείας της κας Μπακογιάννη, το οποίο «χάθηκε», η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, τα τερτίπια του «δημοσιογράφου» με πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ Μένιου Φουρθιώτη, τα κατορθώματα του οποίου έβγαλε στη σέντρα ο πρώην υπουργός Εργασίας του κυβερνώντος κόμματος και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, η εικόνα της χώρας όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου θα ήταν κυριολεκτικά τοπίο στην ομίχλη και η βαθμολογία της θα έπιανε πάτο, αν προσθέταμε εσχάτως και τις απειλές κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.
Η εν λόγω κατάσταση σε μια χώρα «λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε η υπό του πρώτου ανδρός αρχή», και του περίγυρου θα πρόσθετα, σε καμία περίπτωση δε συνάδει με ευνομούμενη χώρα. Προς επίρρωση των παραπάνω, η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Liberation σε πρόσφατο δημοσίευμά της, που υπογράφει ο Fabien Perrier, αναφέρει ότι «ο Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα μέρα-μεσημέρι, διερευνούσε αρκετές υποθέσεις που αφορούσαν μέλη του κυβερνώντος κόμματος και τη νυχτερινή ζωή».
Του Δημήτρη Γιατράκου