Με νέα αίτηση πιστωτές ζητούν την πτώχευση της Ένωσης Μεσσηνίας

Με νέα αίτηση πιστωτές ζητούν την πτώχευση της Ένωσης Μεσσηνίας

Την κήρυξη της Ένωσης Μεσσηνίας (πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας) σε κατάσταση πτώχευσης, σφράγιση της περιουσίας της, διορισμό συνδίκου για τη ρευστοποίηση των στοιχείων της και εξόφληση των οφειλών, ζητούν μέσω του δικηγόρου τους δύο εταιρείες με συνολικές απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ, αλλά και φυσικά πρόσωπα.

Τη Δευτέρα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας κατατέθηκε η σχετική αίτηση πιστωτών της Ένωσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση έχει κάνει κάποιες κινήσεις εξόφλησης ορισμένων άλλων πιστωτών. Ωστόσο, οι μεγάλες οφειλές της είναι σε τράπεζες, στο Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, που φτάνουν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά οι οφειλές της, όπως αναφέρεται σε απόφαση δικαστηρίου, στις 31/3/2019 ανέρχονταν στο ποσό των 19.005.289 ευρώ. 

Αιτήσεις για λύση
Η κίνηση των πιστωτών τώρα να καταθέσουν αίτηση για την κήρυξή της σε κατάσταση πτώχευσης, σφράγιση της περιουσίας της και διορισμό συνδίκου για τη ρευστοποίηση των στοιχείων της και εξόφληση των οφειλών έρχεται να προστεθεί στις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για λύση του Συνεταιρισμού και θέση του ιδίου υπό αναγκαστική διαχείριση, που ήδη εκκρεμούν στα Δικαστήρια.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των πιστωτών που κατέθεσαν την αίτηση, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, μας δήλωσε ότι «θα ακολουθήσει προσφυγή στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σειρά ζητημάτων λειτουργίας της Ένωσης, όπως και διαδικασία υποβολής ερωτήματος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ως προς τη λύση του Συνεταιρισμού, πέραν των αυστηρά δικαστικών υποθέσεων που ήδη έχουν ανοιγεί ή δρομολογούνται στο άμεσο μέλλον».

Δυσμενή οικονομική κατάσταση
Όλες αυτές οι διαδικασίες κινήθηκαν από τους πιστωτές, μετά την απόρριψη από τα δικαστήρια του σχεδίου εξυγίανσης που είχε καταθέσει η Ένωση Μεσσηνίας. Μάλιστα, το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας στην απόφασή του με την οποία απέρριψε την έφεση του Συνεταιρισμού κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία απορρίφθηκε το σχέδιο εξυγίανσης που είχε καταθέσει, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε καταθέσει η Ένωση Μεσσηνίας προκύπτει ότι έχει εγκαταλείψει την κύρια παραγωγική δραστηριότητά της (επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου και ελιών). Επίσης, ότι από τα εκτιθέμενα πραγματικά περιστατικά προκύπτει ότι η Ένωση Μεσσηνίας έχει περιέλθει σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, ενώ δεν πιθανολογείται κατά την κρίση και αυτού του δικαστηρίου ότι το επιχειρηματικό σχέδιο τυγχάνει ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, καθώς και ότι η συναφθείσα συμφωνία εξυγίανσης θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. 

Της Βίκυς Βετουλάκη