Απόλυτη επιβεβαίωση ρεπορτάζ του “Θάρρους”
Στα μέσα του προηγούμενου μήνα το “Θάρρος” είχε αναφέρει για πρώτη φορά ότι σχεδιάζεται η λειτουργία ενός γεωργικού σχολείου για τους επαγγελματίες αγρότες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σκοπός του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή και άτομα τα οποία σχεδιάζουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την καλλιέργεια της γης.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια – δεν υπάρχει δομή η οποία να παρέχει εξειδικευμένες και σύγχρονες γνώσεις και κατευθύνσεις στους επαγγελματίες αγρότες. Το κενό αυτό είναι σημαντικό και δημιουργεί προβλήματα τόσο στην αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και στη μείωση της ποσότητας και ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται – κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ίδιας της εξέλιξης της επιστήμης – οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων αδυνατούν να αξιολογήσουν και αξιοποιήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ή να αυτοσχεδιάζουν ή να αρκούνται σε επιφανειακές και ευκαιριακές συμβουλές κάποιων ειδικών.
Τις προηγούμενες μέρες το δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε σε απόλυτο βαθμό και, μάλιστα, το θέμα προχώρησε και ένα βήμα περισσότερο. Ειδικότερα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, “ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας συνάντησε, προχθές, το βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημήτρη Πετρόπουλο, ο οποίος είναι και εμπνευστής του προγράμματος.
Στην εν λόγω συνάντηση συμφωνήθηκε η ίδρυση και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στην Καλαμάτα και τα Φιλιατρά, η οποία θα προσφέρει κατάρτιση στους αγρότες, όσον αφορά ζητήματα σχετικά με τις γεωργικές καλλιέργειες. Η σχολή θα επικουρηθεί και από τις Διευθύνσεις Γεωργίας της Περιφέρειας, οι οποίες θα καταθέσουν την εμπειρία τους στον τομέα αυτό.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, «πρέπει να βοηθήσουμε αλλά και να ωθήσουμε τον αγροτικό κόσμο στις νέες μεθόδους καλλιέργειας και γενικότερα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι καλλιέργειες να είναι πιο ανταποδοτικές και πιο ανταγωνιστικές. Για το λόγο αυτό θα λειτουργήσει άμεσα η Γεωργική Σχολή και στην Καλαμάτα και στα Φιλιατρά».
Στην ίδια κατεύθυνση, και με στόχο την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, ενός τομέα πολλά υποσχόμενου στην πελοποννησιακή γη, ο περιφερειάρχης θα συναντηθεί μέσα στο επόμενο -σύντομο- χρονικό διάστημα με τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», για να εξεταστεί η εκπαίδευση στον γεωργικό τομέα στην Πελοπόννησο, εν τω συνόλω της”.
Με αφορμή την απόφαση δημιουργίας ενός νέου πλαισίου γεωργικής εκπαίδευσης στη Μεσσηνία, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η μετεξέλιξη των αγροτών μας σε επαγγελματίες παραγωγούς περνά μέσα από τη διαρκή και στοχευμένη εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους. Η κλιματική αλλαγή, οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας, οι εξελίξεις της τεχνολογίας και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών είναι κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας στην εποχή μας.
Η δημιουργία ενός νέου πλαισίου γεωργικής εκπαίδευσης στη Μεσσηνία, το οποίο απευθύνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Η αποδοχή του αιτήματός μας από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ώστε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να χρηματοδοτήσει το εν λόγω εγχείρημα, είναι μια θετική εξέλιξη η οποία διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και δίνει το έναυσμα για τη σταδιακή επέκτασή του σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημήτρη Πετρόπουλο, για τη συνεργασία, αλλά και για την αποδοχή της πρότασής μου, να συμπεριληφθούν τα Φιλιατρά του Δήμου Τριφυλίας στις περιοχές υλοποίησης του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος.
Τέτοιες πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στη συστηματική και ουσιαστική επιμόρφωση των αγροτών μας, αναδεικνύουν μία ακόμα σημαντική προτεραιότητα για την περιοχή μας: την ανάγκη για δημιουργία μιας νέας μόνιμης δομής εκπαίδευσης με τη μορφή της Γεωργικής Σχολής για τα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
Η περιοχή των Φιλιατρών συνδυάζει τα χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν τη σχολή ελκυστική και βιώσιμη. Οι άριστες υλικοτεχνικές υποδομές, η συσσωρευμένη τεχνογνωσία, η ανάπτυξη καινοτομίας σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν τα εχέγγυα για την επιτυχία της.
Με τις κατάλληλες συνέργειες και συνεργασίες, πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να το πετύχουμε».