Πανελλαδική κινητοποίηση αύριο, με μαύρες σημαίες στους πάγκους
Στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει για αύριο Τετάρτη η Ομοσπονδία τους θα συμμετέχουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων- πωλητές Λαϊκών Αγορών και της Μεσσηνίας, ενώ στο χώρο της ΚΑΚ αύριο οι πάγκοι τους θα έχουν μαύρες σημαίες και θα γίνουν συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας.
Με την κινητοποίηση αυτή, όπως τόνισε ο πρόεδρος των Παραγωγών της Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας Βασίλης Χωραΐτης, εκφράζουν την αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο, σύμφωνα με την εκτίμηση του κλάδου, δεν προάγει την ανάπτυξή του.
Απειλείται το μέλλον τους
Το κείμενο της κινητοποίησης υπογράφουν σύλλογοι και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Πελοποννήσου. Μάλιστα, όπως μας είπε ο κ. Χωραΐτης, χθες είχαν συνάντηση στην Ομοσπονδία στην Αθήνα, ενώ οι συνάδελφοί του στην πρωτεύουσα θα πραγματοποιήσουν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας στο Σύνταγμα.
Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση απειλεί το μέλλον των λαϊκών αγορών και ανοίγει το δρόμο στα μεγάλα συμφέροντα και στον αθέμιτο ανταγωνισμό.
«Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της ισονομίας, υπέρ των ελέγχων στις λαϊκές αγορές, υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού, υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και της απρόσκοπτης δραστηριοποίησης των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, υπέρ της ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υπέρ του εξοβελισμού της γραφειοκρατίας προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και των καταναλωτών.
Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και το εύρος των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων που παράγουμε καθιστούν τις λαϊκές αγορές μας ασυναγώνιστες σε σχέση με τις λαϊκές αγορές της Ευρώπης, που υπολείπονται και σε προϊόντα αλλά και στην εμπιστοσύνη και αποδοχή που δείχνουν οι εκατομμύρια Έλληνες καταναλωτές. Το νομοσχέδιο, ειδικά στο άρθρο 9, βάζει από την “πίσω πόρτα” τις Εταιρείες με ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριοποίησης, οι οποίες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις λαϊκές. Εμείς είμαστε υπέρ της μεταβίβασης των παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών σε Α’ βαθμό συγγένειας, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε σε εταιρείες τις αγοραπωλησίες αδειών και θέσεων παραγωγών και επαγγελματιών», υπογράμμισε.
Άδειες
Επίσης, το νομοσχέδιο προωθεί την παύση έκδοσης των νέων παραγωγικών αδειών και θεσμοθετεί τις προκηρύξεις και τους διαγωνισμούς. Οι φορείς λειτουργίας, όταν θα προκύπτουν κενές θέσεις, θα προκηρύσσουν τις θέσεις αυτές, επιλέγοντάς τες με τα αντίστοιχα προϊόντα πώλησης, δηλαδή θα ζητάνε π.χ. δύο παραγωγούς με πορτοκάλια, έναν με ντομάτες, έναν με μαρούλια κ.λπ.
«Έτσι όμως ο παραγωγός θα πρέπει να περιμένει κάθε 2 – 3 χρόνια πότε και εάν θα αποφασίσει ένας φορέας λειτουργίας να κάνει την προκήρυξη. Και η σοδειά, η παραγωγή μπορεί να περιμένει στο χωράφι. Θα χάνουμε την άδειά μας και δε θα μας την ανανεώνουν αν δεν πουλήσουμε τουλάχιστον το 70% της δηλωθείσας ποσότητας προϊόντων σύμφωνα με το ΟΣΔΕ.
Είναι αδύνατον να καταχωρούμε στο πληροφοριακό σύστημα τις ποσότητες για την τιμή εκκίνησης ανά προϊόν λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και να απειλούμαστε με 500 ευρώ πρόστιμο αν δεν το πράξουμε», τόνισε ο κ. Χωραΐτης.
Επίσης, οι πωλητές στις λαϊκές αγορές ζητούν να διαγραφεί από το νομοσχέδιο το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουν οι παραγωγοί την άδειά τους σε εμπορική, υπογραμμίζοντας πως αν μειωθούν οι παραγωγοί, οι τιμές στις λαϊκές αγορές θα φτάσουν στα ύψη, προς μεγάλη ζημιά των καταναλωτών και των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
«Η Ελλάδα νοσεί, γιατί δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι να παράγουν. Οι περισσότεροι κάνουν παροχή υπηρεσιών ή εμπόριο. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν κίνητρα, ώστε ο πρωτογενής παραγωγικός τομέας να ενισχυθεί. Όμως, το νομοσχέδιο οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταραχθεί η ποσόστωση που υπάρχει σήμερα στις λαϊκές αγορές με 50% παραγωγούς και 50% επαγγελματίες πωλητές οπωρολαχανικών και βιομηχανικών ειδών», πρόσθεσε.
Τέλος, ζητούν όταν η Περιφέρεια προβεί σε προκήρυξη για επαγγελματικές άδειες να χορηγούνται κατά προτεραιότητα και ποσοστά, ως εξής:
-20% πρόσωπα τα οποία κατά το τελευταίο έτος εργάστηκαν αποδεδειγμένα ως υπάλληλοι πωλητών λαϊκών και σε τέκνα ήδη αδειούχων πωλητών
-15% σε γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα με υστέρηση
-10% πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών, καθώς και γονείς με 3 τέκνα
-20% αποδεδειγμένα μακροχρόνια άνεργοι έως 40 ετών
-35% πρόσωπα τα οποία ασκούσαν αγροτική δραστηριότητα κατά κύριο επάγγελμα και αδυνατούν να συνεχίσουν την άσκησή τους, για λόγους νομικούς και οικονομικούς ή αδειούχων παραγωγών.
Της Βίκυς Βετουλάκη