Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Μοριάς ‘21» – 21 βιωματικές διαδρομές στην Πελοπόννησο εμπνευσμένες από την Ελληνική Επανάσταση
-«Η Ιστορία εμπνέει… Η Τέχνη ελευθερώνει… Η Γεύση ξεσηκώνει… Η Φύση Επαναστατεί…»
Με μια εντυπωσιακή και άρτια οργανωμένη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσιάστηκε χθες το πρωί το «ΜΟΡΙΑΣ ’21», η πρωτοβουλία που αναπτύσσουν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε., απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα στους απανταχού Έλληνες να ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, τον τόπο όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία!
Την εκδήλωση συντόνισε η κα Αλεξάνδρα Τηλιγάδα, Co-Founder της Discover Greek Culture, εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση και το συντονισμό του προγράμματος, ενώ μαζί της βρέθηκε και η 16χρονη Γεωργία Κουκή, μαθήτρια του 4ου Λυκείου Καλαμάτας, βραβευμένη στα βραβεία «Ρητορικής».
Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πραγματοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021». Συνολικά 70 φορείς και σύλλογοι ένωσαν «δυνάμεις» για την πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος.
Τη χθεσινή εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμά της η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία χαρακτήρισε το «Μοριάς ‘21» μια συναρπαστική πρωτοβουλία.
Με τη σειρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την καθοριστική συμβολή της Πελοποννήσου στην Ελληνική Επανάσταση, ευχαριστώντας παράλληλα το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου και τη ΤΕΜΕΣ.ΑΕ, για τη σπουδαία πολιτιστική δράση και προσφορά τους, στη Μεσσηνία και ολόκληρη την Πελοπόννησο.
O σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα και συντονιστής της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», Ιωάννης Μάνος, αναφέρθηκε στη φυσιογνωμία της Πρωτοβουλίας και στο σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε, η «ψυχή» της προσπάθειας, ο άνθρωπος που είχε το όραμα για το «Μοριάς ‘21», ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος.
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος χαρακτήρισε το «Μοριάς ‘21» ως το ελάχιστο χρέος απέναντι στην Ιστορία. Χαρακτηριστικά, δε, σχολίασε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που πάνω από 70 φορείς, ιδρύματα και εταιρείες αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και όλοι μαζί δημιουργούμε το Κάλεσμα στο Μοριά. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι και το μεγαλύτερο μήνυμα του εορτασμού. Μαζί μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα. Αυτό κατάφεραν οι πρόγονοί μας και διδάχθηκαν τόσο από τις επιτυχίες, όταν ήταν ενωμένοι, όσο και από τις αποτυχίες, όταν δεν ήταν. H Επανάσταση του 1821 μας έδειξε πως μόνο όταν όλες οι δυνάμεις του έθνους ενωθήκαν, πετύχαμε το ακατόρθωτο». Κλείνοντας ο κ. Κωνσταντακόπουλος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες της υφηλίου να βρεθούν το 2021 στο «Μοριά» και να ζήσουν ένα «βιωματικό» ταξίδι στην Ιστορία.
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής, ο οποίος τόνισε τη σημασία της Πελοποννήσου στην ελληνική επανάσταση, από την αρχή της το 1821, μέχρι και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827.
Επίσης, σε ειδικό video που προβλήθηκε, οι δήμαρχοι των περιοχών όπου υλοποιούνται οι δράσεις του προγράμματος, προσκάλεσαν τους Έλληνες να γνωρίσουν τον τόπο όπου άναψε η φλόγα της Επανάστασης.
Το «ΜΟΡΙΑΣ ’21» είναι ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού που, μέσα από 21 θεματικές διαδρομές, συνδέει εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου, αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και το ρόλο κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Οι διαδρομές είναι τριήμερες, πενθήμερες ή επταήμερες και προβάλλουν τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης, ενώ εμπλουτίζονται με 4 άξονες δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, τη Γαστρονομία και τη Φύση.
Την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με το συντονισμό του καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου καθηγητή Θάνου Βερέμη και του καθηγητή Θανάση Χρήστου.
Οι δράσεις του προγράμματος θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά το επόμενο διάστημα. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ: https://www.morias21.com/