Από τη Θεσσαλονίκη άρπαζαν χρήματα από λογαριασμούς πολιτών σε Καλαμάτα, Γιάννενα, Αθήνα και Χαλκιδική
Τις εξαιρετικές τους γνώσεις στα ηλεκτρονικά μέσα και στο διαδίκτυο για να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος και να εξαπατήσουν πολίτες, χρησιμοποίησαν 5 νεαροί στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας τουλάχιστον πέντε απάτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τις δύο να αφορούν Καλαματιανούς.
Την υπόθεση εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ έγιναν τρεις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη, με δύο ακόμα άτομα να περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων
Από τις πέντε περιπτώσεις που έχουν εξιχνιασθεί οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο ξεπερνά τα 52.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους παρέπεμψε σε ρητή δικάσιμο τη Δευτέρα.
Τρόπος δράσης
Η υπόθεση εξιχνιάσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφάλειας Θέρμης, Νεάπολης, Πολυγύρου, Παύλου Μελά και του Αστυνομικού Τμήματος Μουδανιών.
Την Τετάρτη, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, και συνελήφθησαν δύο 21χρονοι και ένας 23χρονος. Η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα περιλαμβάνει ακόμη δύο άτομα, έναν 28χρονο και μια 29χρονη.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, αφαιρούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή έκαναν αγορές μεγάλης χρηματικής αξίας από ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.
Συγκεκριμένα, κατάφερναν να αποσπούν κωδικούς χρήστη και πρόσβασης σε διάφορες εφαρμογές των θυμάτων τους και στη συνέχεια, πλαστογραφώντας εξουσιοδοτήσεις, αποκτούσαν την τηλεφωνική τους σύνδεση (sim swapping).
Με τον τρόπο αυτό είχαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και είτε μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τους, είτε κάνοντας χρήση εικονικών καρτών που δημιουργούσαν εντός των λογαριασμών των θυμάτων τους, προέβαιναν σε αγορές ηλεκτρονικών αντικειμένων, μεγάλης χρηματικής αξίας, τα οποία εν συνεχεία προμήθευαν σε άλλα άτομα έναντι ανταλλάγματος.
Δύο απάτες στην Καλαμάτα
Η πρώτη περίπτωση απάτης που έχει εξιχνιάσει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας έγινε στις 2 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα, όπου οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν τα στοιχεία πολίτη και έκαναν σε βάρος του διαδικτυακές αγορές 1.499 ευρώ.
Η επόμενη απάτη διαπιστώθηκε στις 30 Απριλίου σε κάτοικο στο Περιστέρι της Αθήνας, όπου οι δράστες από ηλεκτρονικό λογαριασμό πήραν 2.965 ευρώ και έκαναν αγορές ηλεκτρονικών προϊόντων.
Στη Μεσσηνία, η δράση των νεαρών εμφανίζεται για πρώτη φορά, σύμφωνα με όσα έχει διαπιστώσει μέχρι στιγμής η Αστυνομία, στις 7 Μαΐου, οπότε μετέφεραν σε δικό τους τραπεζικό λογαριασμό 11.520 ευρώ από λογαριασμό 31χρονου Καλαματιανού. Οι δράστες με μια πλαστή εξουσιοδότηση του 31χρονου πήγαν σε κατάστημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη Θεσσαλονίκη και εξέδωσαν νέα κάρτα sim στο όνομά του. Έτσι, στη συνέχεια μπήκαν στην εφαρμογή e banking της τράπεζάς του και του αφαίρεσαν τα χρήματα.
Το επόμενο χτύπημά τους ήταν στη Χαλκιδική στις 14 Μαΐου, οπότε με πλαστή εξουσιοδότηση του θύματος πήγαν στο υποκατάστημα τράπεζας που το θύμα διατηρούσε λογαριασμό και προχώρησαν σε αλλαγή του αριθμού του κινητού τηλεφώνου, όπου στέλνονταν από την τράπεζα οι κωδικοί επιβεβαίωσης για συναλλαγές. Έτσι κατάφεραν να αποσπάσουν 20.000 ευρώ.
Η τελευταία τους ενέργεια έγινε και πάλι στην Καλαμάτα στις 15 Μαΐου, με θύμα μια 55χρονη. Και σε αυτή την περίπτωση οι δράστες με πλαστή εξουσιοδότηση πήγαν σε κατάστημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη Θεσσαλονίκη και εξέδωσαν νέα κάρτα sim στο όνομά της.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας προχώρησαν σε διαδικτυακές αγορές ηλεκτρονικών αντικειμένων 2.087 ευρώ και 5.666 ευρώ, ενώ προχώρησαν και σε μεταφορά σε λογαριασμό τους του ποσού των 812 ευρώ.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Ως βασικός «εγκέφαλος» της όλης δράσης από την Αστυνομία θεωρείται ο ένας 21χρονος, ενώ παραμένει άγνωστο ακόμα πώς οι δράστες επέλεγαν τα θύματά τους ή και πώς έφταναν στα χέρια τους τα προσωπικά τους στοιχεία, για να συντάξουν τις πλαστές εξουσιοδοτήσεις.
Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 7 κάρτες sim, 2 tablet, ένα laptop, 2 κουτιά desktop, 8 συσκευές κινητών τηλεφώνων και 4 μονάδες αποθήκευσης τύπου usb sticks.
Επιπλέον, στο σπίτι του 23χρονου βρέθηκαν πιστόλι με γεμιστήρα και 13 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, τα οποία κατασχέθηκαν.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
Της Βίκυς Βετουλάκη