Οι Ίωνες μετά την κάθοδο των Δωριέων το 1.100 π.Χ. μετακόμισαν από την Αττική, την Εύβοια και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο προς ανατολάς, στα νησιά του Αιγαίου και την κεντρική Μικρά Ασία, που ονομάστηκε Ιωνία.
Τον 6ο αιώνα π.Χ. η Μίλητος και η Έφεσος έγιναν πολιτιστικά και φιλοσοφικά κέντρα.
Τον Θαλή τον Μιλήσιο τον γνωρίζουμε ως έναν από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ενώ στην ιστορία έμεινε και η φιλοσοφική σκέψη του Ηράκλειτου από την Έφεσο.
Η Ιωνία είναι και η πατρίδα του Ομήρου και του πατέρα της Ιστορίας του Ηρόδοτου, όπως και άλλων σοφών της αρχαιότητας.
Ο πρόλογος δεν αποτελεί μάθημα ιστορικών γνώσεων, αλλά μια μικρή υπενθύμιση προς τους σημερινούς ενοικιαστές αυτής της περιοχής, όπως επίσης του Πόντου, του Βυζαντίου, της Κωνσταντινούπολης και άλλων περιοχών της σημερινής Τουρκίας, που και οι πέτρες φωνάζουν Ελλάδα. Αυτούς που έχουν δημιουργήσει τα δόγματα περί «γαλάζιας πατρίδας» και άλλων ανοησιών, που μεθοδικά παραχαράσσουν την ιστορία.
Η υπενθύμιση ισχύει και για τους εκπροσώπους της πέμπτης ελληνικής φάλαγγας που αποτελούν δεξαμενές σκέψης και είναι large στο να πάμε σε λύση καζάν-καζάν με τους Μογγόλους.
Αντί, λοιπόν, να τους ακούμε και να μη μιλάμε, με την ευκαιρία και των 200 ετών από την Επανάσταση του ’21, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε μέσω των πρεσβειών ανά τον κόσμο να διοργανώνει αλλεπάλληλες εκδηλώσεις για τον ελληνικό πολιτισμό, υπενθυμίζοντας στα πέρατα της οικουμένης την επίδρασή του στο σημερινό δυτικό πολιτισμό. Ποιος είναι ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος, ο Θαλής, ο Ηράκλειτος του «τα πάντα ρει» και, κυρίως, ποια είναι η καταγωγή τους. Είναι αδιανόητο να αφήνεις χωρίς απαντήσεις ανθρώπους τύπου Ερντογάν να θέλουν να μετονομάσουν το Αιγαίο σε «Θάλασσα των νήσων», επειδή ακριβώς ενοχλούνται από την ελληνικότητα του ονόματος.
Είναι δουλοπρεπές να ανέχεσαι τις τύπου ιδιωτικές επισκέψεις ανθρώπων του Τούρκου πρωθυπουργού στη Δυτική Θράκη μιλώντας για τουρκική μειονότητα, όταν έχουν αποδεκατίσει τον Ελληνισμό στην Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Μήπως ήρθε η ώρα, δεδομένων και των συνθηκών, να ξεκινήσουν οι «ιδιωτικές» επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στους τόπους όπου άνθισε ο Ελληνισμός, κάνοντας ιστορικές διαλέξεις, αναφερόμενοι σε όλα τα παραπάνω;
Δε θα μακρηγορήσω. Καταθέτω όλα αυτά ως τροφή για σκέψη, ελπίζοντας ότι επιτέλους θα αποτινάξουμε το ραγιαδισμό, ορθώνοντας περήφανα το ανάστημά μας απέναντι στην Ιστορία μας.
Του Δημήτρη Γιατράκου