Στη δεύτερη θέση με 545 Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές της βρίσκεται η Ελλάδα ανάμεσα σε 49 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών.
Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες.
Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία του φετινού αριθμού ρεκόρ των Γαλάζιων Σημαιών για την Ελλάδα αφού συμπίπτει και με τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΠΦ, της παλαιότερης μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Τι είναι η Γαλάζια Σημαία
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ή και σε σκάφη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.
Ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, Διεθνή Ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, στη Μεσσηνία βραβεύτηκαν για φέτος έξι (6) ακτές. Ειδικότερα: Δήμος Καλαμάτας: Ανατολική Καλαμάτα 1/Ανάσταση, Ανατολική Καλαμάτα 2-Τέρμα Ναυαρίνου, Βέργα-Αλμυρός, Μικρή Μαντίνεια. Δήμος Μεσσήνης: Μπούκα. Δήμος Τριφυλίας: Dunes Beach-Costa Navarino.