“Θα συνεχίσουμε ως Περιφέρεια Πελοποννήσου να στηρίζουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, τη δομή της ‘Κιβωτού του Κόσμου’ στην Καλαμάτα, καθώς σε αυτή -όπως και σε όλες τις υπόλοιπες δομές του φορέα αυτού- επιτελείται ένα σπουδαίο ανθρωπιστικό έργο”.
Την πιο πάνω δήλωση έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με αφορμή το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης GENE Global Education Award 2020/2021 προς το Γεωργικό Σχολείο Βόλου της Κιβωτού του Κόσμου, για το καινοτόμο παιδαγωγικό θεραπευτικό πρόγραμμά του επαγγελματικής κατάρτισης.
Το χρηματικό αυτό έπαθλο, ύψους 10.000 ευρώ το καθένα, απονέμεται σε πέντε από τις πιο εμπνευσμένες πρωτοβουλίες παγκόσμιας εκπαίδευσης της Ε.Ε., με τα χρήματα να προορίζονται για την υποστήριξη, βελτίωση και την επέκταση του έργου τους.
Το πρόγραμμα της Γεωργικής Σχολής εστιάζει στην κατάρτιση και κατόπιν στο βιοπορισμό, μετά την ενηλικίωση, των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.
Στη σχετική ανακοίνωση της Κιβωτού του Κόσμου σημειώνεται ότι αρκετά από τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της φέρουν -εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που έχουν βιώσει- ψυχικά τραύματα που χρήζουν πλαισίωσης και θεραπείας, ενώ επισημαίνεται ειδικότερα: “Στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στην ανάγκη αυτή των παιδιών και να διασφαλίσουμε το μέλλον τους μετά την ενηλικίωσή τους, ο π. Αντώνιος είχε την ιδέα της γεωργικής σχολής της Κιβωτού του Κόσμου. Αρχικά λειτουργεί θεραπευτικά, ενισχύεται η διαδικασία επούλωσης των ψυχικών τραυμάτων, χρησιμοποιώντας τη φύση και τα ζώα ως θεραπευτικό μέσο. Ειδικότερα, όμως, για τις ηλικίες 15-18, προσφέρει -επιπλέον- γνώση και επαγγελματική κατάρτιση πριν από την ενηλικίωσή τους, ώστε να είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην ευρύτερη κοινωνία».
Ως πρόγραμμα λειτουργεί σε όλα τα παραρτήματα της Κιβωτού του Κόσμου, σε Πωγωνιανή, Βόλο, Χίο, Καλαμάτα, όπου υπάρχουν οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις (τυροκομείο, μελισσοκομείο, οπωρώνας, οινοποιείο, αλευρόμυλος, θερμοκήπιο, κήπος με αρωματικά φυτά, φάρμα ζώων, ελαιοτριβείο, ελαιώνας, πετρόμυλος, τράπεζα σπόρων, εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών, εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, εργαστήριο παραγωγής ζωοτροφών).