Έδωσαν 17.000 ευρώ για όλους τους δασικούς δρόμους του νομού!
Για άλλη μια χρονιά οι δασικές υπηρεσίες στη Μεσσηνία δεν ξέρουν τι να… πρωτοκάνουν με τόσα λεφτά που εγκρίθηκαν να τους διατεθούν για την αντιπυρική προστασία του νομού! Για να είμαστε ακριβείς, οι πιστώσεις που τους διατέθηκαν με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021, για την αντιπυρική προστασία δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και τη διάνοιξη, συντήρηση, βελτίωση και ασφαλτόστρωση δασικών δρόμων, αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των… 17.000 ευρώ. Σημειώστε ότι η πίστωση αφορά και στα δύο Δασαρχεία (Καλαμάτας και Κυπαρισσίας) στη Μεσσηνία, αλλά με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών θα διατεθεί μόνο στο Δασαρχείο Καλαμάτας.
Είναι πολλά τα λεφτά…
Πριν από αυτό, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, εγκρίθηκαν πιστώσεις για τα δύο Δασαρχεία από το «Πράσινο Ταμείο», πάλι με νούμερα που… ζαλίζουν! Μόλις 15.000 ευρώ για το Δασαρχείο Καλαμάτας και περίπου 11.000 ευρώ για το Δασαρχείο Κυπαρισσίας.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, με τα λεφτά αυτά πρέπει να γίνει διάνοιξη, συντήρηση, βελτίωση και ασφαλτόστρωση όλων των δασικών δρόμων στους ορεινούς όγκους της Μεσσηνίας!
Για να μη σχολιάσουμε το χρόνο που αυτές οι πιστώσεις δίνονται και για το πότε θα προλάβουν να κάνουν αντιπυρικά έργα, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε όλες τις δασικές υπηρεσίες της χώρας διατέθηκε συνολικά το ποσό του 1.440.000 ευρώ.
Και τι πρέπει να κάνουν
Η απόφαση δε του υπουργείου ενημερώνει τις δασικές υπηρεσίες πως αυτό τον… πακτωλό χρημάτων μπορούν να τον αξιοποιήσουν για να κάνουν τα εξής έργα:
-Διάνοιξη αντιπυρικών δασικών δρόμων σε δάση και δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, όπου η προσέγγιση των πυροσβεστικών μέσων δεν είναι δυνατή λόγω έλλειψης οδικού δικτύου, καθώς και χωματόδρομων και μονοπατιών με σκοπό τη βελτίωση δασικού δικτύου αντιπυρικής προστασίας
-Συντήρηση του υφιστάμενου δασικού δικτύου αντιπυρικής προστασίας
-Εργασίες και μικρά τεχνικά έργα (οχετοί, κ.λπ.) για τη βελτίωση και την αποκατάσταση της βατότητας των υφιστάμενων δασικών δρόμων αντιπυρικής προστασίας
-Κατασκευή και συντήρηση σημείων υδροδότησης (υδατοδεξαμενές, υδρομαστεύσεις κ.λπ.), προμήθεια και τοποθέτηση πλαστικών κ.λπ. φορητών υδατοδεξαμενών ανοικτού ή κλειστού τύπου και απαραίτητες εργασίες και έργα για τη συντήρηση και βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου των σημείων υδροληψίας για τον ανεφοδιασμό των μέσων κατάσβεσης
-Δημιουργία και συντήρηση των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών
-Έργα προληπτικής δασοκομίας (δασοκομικές εργασίες μετριάσεως της καύσιμης ύλης και διαφοροποίησης της δομής της με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως π.χ. αραιώσεις πυκνοφυτειών καθώς επίσης νεαρών και μεγάλης ηλικίας υποβαθμισμένων συστάδων με σκοπό τη μείωση της συγκόμωσής τους, αποκλαδώσεις, απομάκρυνση μέρους εύφλεκτης βλάστησης του υπορόφου των δασών, καθαρισμοί παρεδάφιας βλάστησης κατά μήκος δασικών δρόμων και άλλων περιοχών υψηλού κινδύνου, παρόδιες ψιλές, εστεγασμένες και μικτές ζώνες, στεγασμένες πυρασφαλιστικές ζώνες κ.λπ.)
-Καλλιεργητικές επεμβάσεις (υλοτομίες, κλπ) σε δάση κωνοφόρων για την απομάκρυνση εύφλεκτης βιομάζας για λόγους προστασίας από δασικές πυρκαγιές
-Κατασκευή, τοποθέτηση, βελτίωση και συντήρηση μονίμων συστημάτων επιτήρησης δασικών πυρκαγιών (παρατηρητήρια)
-Γενικότερα έργα και εργασίες προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών που περιλαμβάνονται στα «αντιπυρικά σχέδια διαχείρισης δασικών πυρκαγιών».
Δυστυχώς, η απόφαση του υπουργείου δε διευκρινίζει τι να κάνουν οι δασικές υπηρεσίες με τα χρήματα που θα τους… περισσέψουν!
Της Βίκυς Βετουλάκη