Συγκρατημένα, αλλά ικανοποιητικά για αρχή και τα υπάρχοντα δεδομένα, κινήθηκαν οι δύο πρώτες ημέρες επανεκκίνησης της εστίασης στην Καλαμάτα. Το πρώτο βράδυ, αυτό της Δευτέρας του Πάσχα, οπότε η εστίαση σήκωσε ρολά για πρώτη φορά μέσα στο 2021, η κίνηση ήταν αυξημένη, αλλά συγκρατημένη.
Σε καμία περίπτωση δε σημειώθηκε ο «πανικός» που περίμεναν κάποιοι, ενώ αρκετοί ήταν όσοι επέλεξαν τη μία επιπλέον ώρα που διέθεταν πριν από την έναρξη της απαγόρευσης να την περάσουν με παρέα στην ακροθαλασσιά της Καλαμάτας.
Αντίθετα τα μεσημέρια της Δευτέρας και της Τρίτης ήταν πολύ πιο «γεμάτα» για τα καταστήματα, αφού άλλοι επέλεξαν να απολαύσουν ένα ωραίο γεύμα χωρίς χρονικό περιορισμό και άλλοι να κάνουν τα πρώτα τους μπάνια στη θάλασσα και να απολαύσουν τον ήλιο στις ξαπλώστρες των καταστημάτων.
Κάποιοι φοβούνται ακόμα
Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, τη Δευτέρα του Πάσχα άνοιξαν τα περισσότερα καταστήματα στην παραλία, ενώ κάποια που παρέμειναν κλειστά θα ανοίξουν στις προσεχείς ημέρες ή, στη χειρότερη περίπτωση, στο προσεχές δεκαήμερο.
«Αυτές τις δύο μέρες υπήρχε πάρα πολύ κόσμος. Υπήρχαν και πολλοί επισκέπτες που έφτασαν στην περιοχή μας. Η κίνηση ήταν ικανοποιητική τηρουμένων των δεδομένων. Βέβαια, δεν έγινε αυτό που λέμε “ο πανικός”. Υπάρχει ένα μικρό σφίξιμο στον κόσμο, το οποίο, πιστεύω, οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος ότι κάποιοι για υγειονομικούς λόγους φυλάγονται. Δε θέλουν να εμπλακούν έστω και σε αυτό το συνωστισμό που γίνεται στα μαγαζιά, παρότι από τη συντριπτική πλειοψηφία τηρούνται οι αποστάσεις και όλα τα μέτρα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ελευθερώθηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και πολλοί Καλαματιανοί αυτές τις ημέρες επέλεξαν να κάνουν μια μικρή εκδρομή, για παράδειγμα στη Μάνη ή την Πυλία και σε αρκετές περιπτώσεις με διανυκτέρευση. Αυτό σημαίνει ότι ήταν λίγο συγκρατημένη η κίνηση στην πόλη της Καλαμάτας, και στην παραλία και στο κέντρο, χωρίς να είναι απογοητευτική», εξήγησε ο κ. Ζαγάκος.
Ζορίζονται με την ώρα
Περισσότερο αυξημένη ήταν η κίνηση στα καταστήματα τα μεσημέρια και ιδιαίτερα εκείνο της Τρίτης, οπότε και ο κόσμος είχε επιστρέψει από τις μικρές εκδρομές που είχε πάει ή τα χωριά του.
«Τα μεσημέρια είναι πιο “δυνατά”, όπως έδειξαν οι δύο αυτές πρώτες ημέρες, αν και βέβαια κατ’ έθιμον συνέβαινε αυτό. Προφανώς, το ότι για να απολαύσει κάποιος ένα δείπνο ή μια βραδινή έξοδο, πρέπει πλέον στις 8.00 να είναι στο μαγαζί, γιατί το αργότερο 10.30 πρέπει να φύγει, είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τη βραδινή δουλειά. Ο κόσμος ζορίζεται και εκεί υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι. Του λες 10.30 ότι πρέπει σιγά σιγά να κλείσουμε και σου λέει “κάτσε ένα τέταρτο ακόμα”. Πρέπει, όμως, και η επιχείρηση να κάνει κάποιες εργασίες και καθαριότητα πριν κλείσει, όπως και να φύγουν οι εργαζόμενοι. Πιστεύω, όμως, ότι σε 10-15 ημέρες θα καταλάβουν ότι αυτό το ωράριο πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοσθεί τουλάχιστον σε αργότερη ώρα, αν όχι να καταργηθεί, για να μπούμε ομαλά στην τουριστική περίοδο, που ξεκινάει στις 15 Μαΐου», κατέληξε ο κ. Ζαγάκος.
Της Βίκυς Βετουλάκη