Οι κυριώτεροι όροι της συμβάσεως
Υπό του Δημάρχου Μπενάκη και του αρχιμηχανικού της ξένης Εταιρείας Επιχειρήσεων Βουτσινά, αναθεωρήθησαν εν χθεσινή συνεργασία τα κείμενα των προσυμβάσεων περί κατασκευής δημοτικών κτηρίων εν Καλάμαις και υδρεύσεως της πόλεως.
Τας συμβάσεις ταύτας ο Μπενάκης θα υποβάλλει εις την πρώτην του Δημοτικού Συμβουλίου συνεδρίασιν.
Οι κυριώτατοι όροι των έχουν ως ακολούθως:
Η Εταιρεία και ο Ανάδοχος υποχρεούται εντός εξ μηνών από της εγκρίσεως της συμβάσεως να θέση θεμέλιον λίθον και ουχί εντός μακροτέρας χρονικής προθεσμίας να παραδώση εις τον Δήμον Καλαμών τα εξής κτήρια:
1) Δημαρχείον επί τη βάσει του σχεδίου του κ. Αποστολίδου με προϋπολογισμόν δαπάνης εκ δραχμών 100.000
2) Δημοτικόν Θέατρον με προϋπολογισμόν δαπάνης δραχμών 150.000, εξ ων 130.000 δια το κτήριον και 20 δια τας σκηνογραφίας και διάκοσμον
3) Σφαγεία με προϋπολογισμόν δαπάνης 65.000
4) Τρία δημοτικά σχολεία τετρατάξια αντί ολικής δαπάνης δραχμών 135.000, όμοια προς το εσχάτως κατασκευασθέν εν Καλυβίοις
5) Δημοτικόν Απολυμαντήριον με προϋπολογισμόν δαπάνης 20.000 δραχμών.
Η ολική αξία των κτηρίων δεν θα υπερβή τας 470.000 δραχμάς εξοφλητέας υπό του Δήμου εντός εικοσιπενταετίας δια τοκοχρεωλυσίου 60%.
Τας εκ της εκμεταλλεύσεως προσόδους πάντων των κτηρίων θα εισπράττη ο Δήμος, πλην του Θεάτρου το οποίον θα εκμεταλλεύηται η Εταιρεία, υπόχρεως ούσα να συντηρή κατά την χειμερινήν περίοδον θίασον ευπρόσωπον.
Τας εκ των υπό το θέατρον καταστημάτων προσόδους θα εισπράττη ο Δήμος.
Η Εταιρεία θα έχη δύο θεωρεία και δέκα θέσεις πλατείας δωρεάν υπέρ του Δήμου.
Τα γήπεδα επί των οποίων θα ανεγερθώσιν τα κτήρια είναι υπόχρεως να παραχωρήση ο Δήμος εις την Εταιρείαν.
Την επίβλεψιν της κατασκευής των έργων θα έχη ο Δήμος και ο Νομομηχανικός Μεσσηνίας.
Μετά την πάροδον τη εικοσιπενταετίας τα κτήρια θα περιέρχωνται εις την κυριότητα του Δήμου.
Τους άλλους όρους περί εγγυήσεως, προστίμων, εκπτώσεως κ.λπ. παραλείπομεν ως επουσιώδεις.
Η Εταιρεία πληρώνεται δια το τοκοχρεωλύσιον εν αρχή εκάστης τριμηνίας παρά του Τελώνου Καλαμών εκ των εισπράξεων του φόρου των ωνίων και εμπορευμάτων.
Η ύδρευσις
Μακροτάτη και λεπτομερής είναι η σύμβασις δια την ύδρευσιν της πόλεως.
Η Εταιρεία είναι υπόχρεως εντός 2 και 1/2 ετών μετά την κύρωσιν της συμβάσεως υπό της Βουλής, να παράσχη έτοιμον το έργον της υδρεύσεως.
Η ανεύρεσις του προς ύδρευσιν ύδατος αφίεται εις την Εταιρείαν, παραχωρείται δε εις αυτήν ο δια την ίδρυσιν της δεξαμενής χώρος δικαιουμένην να εκλέγη εις τρία σημεία εντός του σχεδίου της πόλεως.
Ο Δήμος θα καταβάλλη ετησίως εις την Εταιρείαν δραχμάς 12.000, αύτη δε υποχρεούται να κατασκευάση 15 κρήνας δημοτικάς με 8 δράμια εκάστην και δύο κρουνούς εντός της πόλεως και εις διάστημα 500 μέτρων απέχουσαν την μίαν της άλλης. Επίσης θα κατασκευάση 10 πυροστόμια με 7 δράμια ύδατος κείμενα πλησίον πάντοτε των κεντρικών υδροσωλήνων.
Θα παρέχη επίσης δωρεάν εις τον Δήμον το αναγκαιούν ύδωρ προς χρήσιν των δημοτικών κήπων, ουρητηρίων, του Δημαρχείου και εν γένει τας ανάγκας του Δήμου.
Η Εταιρεία υποχρεούται να παράσχη συμφώνως προς την επίσημον απογραφήν του κράτους ύδωρ 60 λίτρων δι’ έκαστον άτομον της πόλεως των Καλαμών.
Εις τους ιδιώτας το ύδωρ θα παρέχεται εις την τιμή των 50 δραχμών ετησίως κατά δράμιον.
Ειδικοί όροι κανονίζουσι τον τρόπον των ιδιωτικών εγκαταστάσεων.
Δια πάσαν πλην των οριζομένων εγκατάστασιν ο Δήμος θα πληρώνη 20 δραχμάς το δράμιον ύδατος.
Ο Δήμος συμμετέχει εις τα κέρδη της Εταιρείας μετά την πάροδον εικοσαετίας και αν ταύτα υπερβώσι τας 20 χιλιάδας ετησίως καθαράς. Μετά την λήξιν επίσης εικοσιπενταετίας ο Δήμος δύναται να αγοράση την εγκατάστασιν ολόκληρον της υδρεύσεως δια κεφαλαίου υπολογιζομένου επί των καθαρών κερδών της εταιρείας κατά τα 5 τελευταία έτη.
Αι εγκαταστάσεις της υδρεύσεως και ολόκληρον το έργον καθίστανται ιδιοκτησία του Δήμου μετά πάροδον πεντηκονταετίας.
Ο Δήμος υποχρεούται να κλείση πάντα τα δημοτικά φρέατα ανερχόμενα εις είκοσι πέντε.
Ο κ. Νομάρχης
Ο κ. Τόμαν προς τον οποίον ανεκοίνωσεν ο κ. Μπενάκης λεπτομερείας των καταρτισθεισών συμβάσεων επεδοκίμασεν ταύτας ως συμφόρους δια τον Δήμον. Αυτός μάλιστα υπέδειξε και το σκόπιμον της ανεγέρσεως δημοτικού απολυμαντηρίου.
Το απόγευμα οι Μπενάκης και Βουτσινάς επεσκέφθησαν τον Νομάρχην αναλυτικώτερον εκθέσαντες αυτώ τα υπό συζήτησιν δημοτικά έργα.
Ο Βαρούνης ανεχώρησε χθες εις Αθήνας.
ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
«ΘΑΡΡΟΣ» 3 Μαρτίου 1911
Το «ΘΑΡΡΟΣ» από των πρώτων ημερών της υποβολής προτάσεων περί κατασκευής δημοτικών κτηρίων και υδρεύσεως της πόλεως απέδωκε την προσήκουσαν εις το ζήτημα σοβαρότητα, εθεώρησε δε υποχρέωσιν να παρακολουθήση την πορείαν των μετά του Δήμου διαπραγματεύσεων και να καταστήση γνωστούς τους κυριωτάτους όρους των καταρτισθεισών συμβάσεων εις την εν Καλάμαις δημοσίαν γνώμην.
Αι συμβάσεις αύται υποβάλλονται σήμερον παρά του Δημάρχου Καλαμών εις το Δημοτικόν Συμβούλιον και επί τη ευκαιρία ταύτη νομίζομεν καθήκον να απευθύνωμεν συστάσεις τινάς προς τους παρακαθημένους εν τη αιθούση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Αφορώσι δε αι συστάσεις ουχί το σύμφορον ή μη των προτάσεων της ξένης Εταιρίας, ούτε παρέχουσιν υπόδειξιν τινά υπέρ της παραδοχής ή απορρίψεως αυτών από το Δημοτικόν Συμβούλιον.
Έχομεν την γνώμην ότι του Δημοτικού Συμβουλίου υποχρέωσις είναι η διονύχισις των υποβληθεισών συμβάσεων και η μετά πάσης προσοχής προστασία των συμφερόντων του Δήμου, προς δε και η εξέτασις του εάν η οικονομική αυτού ευρωστία επιτρέπη την αναδοχήν χρηματικών βαρών αρκετού όγκου.
Αλλ’ εκ της ερεύνης ταύτης πρέπει να αποκλεισθή αυστηρώς ο κομματικός ή προσωπικός ανταγωνισμός και να τεθή ως προϋπόθεσις η προστασία των συμφερόντων του Δήμου με το πνεύμα όμως της πάντοτε νηφαλίου των πραγμάτων αντιλήψεως, της εστερημένης πάσης προκαταλήψεως και προσωπικού υπολογισμού.
Δεν πρέπει να εξετασθή αν ο κ. Μπενάκης ή ο Α και Β θα καρπωθώσιν ηθικά ωφελήματα και… πολιτικήν επικράτησιν δια της πραγματοποιήσεως του ευρέος προγράμματος της Αναμορφώσεως του Δήμου Καλαμών, διότι τοιαύτη των πραγμάτων αντίληψις θα εσήμαινε χρεωκοπίαν πάσης ευγενείας και παντός αισθήματος καθήκοντος μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων.
Το καθήκον αυτών περιορίζεται εις την εξέτασιν των συμβάσεων από πάσης αυτών πλευράς και εν πνεύματι θερμής προστασίας των συμφερόντων του Δήμου Καλαμών.
Πάσα εκτροπή προς επαναφοράν προσωπικών διαμαχών και κομματικών αντεγκλήσεων, θα κριθή αυστηρώς υπό της Δημοσίας της πόλεως γνώμης, της αρκούντως χειραφετηθείσης ώστε να διακρίνη πού τελειώνει η υπέρ των δημοτικών συμφερόντων μέριμνα δια να αρχίση η πολιτική κερδοσκοπία.
ΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΕΠΕΜΦΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΝ
«ΘΑΡΡΟΣ» 6 Μαρτίου 1911
Την 3ην μ.μ. συνεκροτήθη απαρτία εν των Δημοτικώ Συμβουλίω παρασταθέντων δεκαεπτά μελών αυτού. Πάρεστησαν οι Μιχαλάκος, Αναγνωστάκος, Ψαρράς, Οικονομάκος, Καρέλιας, Κουκουρέζος, Βρακάς, Τριαντάφυλλος, Καρδαράς, Παπαδόπουλος, Μιχαλέας, Σταματελάκης, Κοντέας, Μπακίδης, Πλεμμενόπουλος, Θεοδοσίου.
Η συνεδρίασις ήρξατο υπό την προεδρίαν του Χρ. Γιαμπανά.
Χορηγείται πίστωσις δραχμών 350 δια την αγοράν του κτήματος της χήρας Τζάνε προς εύρυνσιν του Νεκροταφείου. Εγκρίνονται και τα πρακτικά της δημοπρασίας, ήτις εγένετο τον Αύγουστον του 1910 προς εκτέλεσιν της εργασίας της ευρύνσεως.
Ακολουθεί μακρά συζήτησις επί της προτάσεως του Δημάρχου όπως ο Νόμος περί εκλογικών βιβλιαρίων επεκταθή εν τω Δήμω Καλαμών.
Ερωτάται το Συμβούλιον δι’ ονομαστικής κλήσεως.
Δέχονται την επέκτασιν του Νόμου οι Λυκουρέζος, Βρακάς, Τριαντάφυλλος, Παπαδόπουλος, Μιχαλέας, Σταματελάκης, Κοντέας, Θεοδοσίου, Γιαμπανάς, Μιχαλάκος.
Δεν δέχονται αυτήν οι Αναγνωστάκος, Ψαρράς, Οικονομάκος, Καρέλιας, Καρδαράς, Μπακίδης, Πλεμμενόπουλος.
Γίνεται δεκτή η επέκτασις του νόμου δια ψήφων 10 κατά 7 και χορηγείται πίστωσις δραχμών 3.000.
ΠΟΙΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΓΕΝΟΝΤΟ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΙΝ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ
-Η χθεσινή σύσκεψις
«ΘΑΡΡΟΣ» 13 Μαρτίου 1911
Εις το γραφείον του Δημάρχου συνήλθε δια δευτέραν φοράν χθες η Επιτροπή προς μελέτην των συμβάσεων. Παρίσταντο οι Χρ. Κουτραφούρης, Ιω. Σταματελάκης, Δημ. Μιχαλέας, Χρ. Γιαμπανάς και Π. Σταματελάκης. Ο Μαυροειδής εδήλωσεν ότι αποδέχεται εκ των προτέρων πάσαν απόφασιν των συναδέλφων του εννοών μόνον να γίνουν έργα.
Ακολούθως ο Δήμαρχος υπέβαλεν εις την Επιτροπήν σχεδιάγραμμα του σωληνωτού δικτύου της υδρεύσεως. Οι σωλήνες διακρίνονται εις τέσσαρας τάξεις, έχουν ολικόν μήκος 25 χιλιομέτρων, περιλαμβάνουν δε πλην της κυρίως πόλεως τας συνοικίας Πλεύνας και Καλυβίων, την Παραλίαν και τον Άγιον Δημήτριον.
Το σχεδιάγραμμα τούτο έχει εκπονήσει ιδιαιτέρα υπηρεσία κατ’ εντολήν του Μπενάκη προ πολλού.
Μετά τούτο συνεζητήθησαν οι όροι της συμβάσεως μέχρι της 6ης μ.μ. ώρας.
Αι εν συνόλω επιτευχθείσαι τροποποιήσεις είναι αι εξής:
Επιτρέπεται εις τον Δήμαρχον να συνάψη όχι μόνον μετά του Βουτσινά αλλά και οιουδήποτε άλλου την σύμβασιν επί τοις αυτοίς όροις.
Εις το άρθρο 2 προτίθεται διάταξις καθ’ ην εάν εγκατασταθή συλλεκτική δεξαμενή και ουχί πηγαίου ύδατος, το υδροφόρον στρώμα πρέπει να κείται όπισθεν του φρουρίου και ουχί προς μεσημβρίαν αυτού. Τα τοιχώματα της δεξαμενής θα κατασκευασθώσι στεγανά και εις ύψος δέκα μέτρων.
Το 3 και 4 άρθρον θα επεξεργασθή ο Βελλίνης.
Εις το άρθρον 5 προσετέθη ότι οφείλει η Εταιρεία να τηρή εν καθαριότητι την δεξαμενήν. Επίσης εις το ίδιο άρθρο προσετέθη ότι εις την κυρίαν πόλιν περιλαμβάνονται τα Καλύβια και Πλεύνα.
Εις το άρθρο 6 ότι υποχρεωτικώς οφείλει να παρέχει η Εταιρεία και ήμισυ δράμιον.
Εις το άρθρο 7 ότι θα πληρώνει ο Δήμος 1/10 του λ. κατά τετρ. μέτρον μέχρι 35.000 τετρ. μ., υπέρ δε τα 35 ορίζεται τιμή 1/15 του λεπτού.
Μεταξύ 7 και 8 άρθρου κατά παρατήρησιν του Μιχαλέα θα διατυπωθούν παρά του Βελλίνη ειδικά άρθρα δια το σύστημα των υπονόμων.
Το άρθρον 11 ετροποποιήθη ορισθέντος ότι η Εταιρεία και ο Δήμος θα δικάζονται εις το Πρωτοδικείον Καλαμών.
Εις το 13 προσετέθη τροποποίησις καθ’ ην καθαρά κέρδη υπολογίζονται τα απομένοντα μετά την αφαίρεσιν του τοκοχρεωλυσίου και των εξόδων εκμεταλλεύσεως, προς υπολογισμόν δι’ αυτών περιλαμβάνεται και η εκ 12 χιλιάδων δραχμών ετησία καταβολή του Δήμου. Εις το αυτό άρθρον προσετέθη ότι την καλήν κατάστασιν των υδροσωλήνων και δεξαμενών ελέγχουν πραγματογνώμονες οριζόμενοι υπό του Δημάρχου Καλαμών.
Εις το άρθρο 18 ότι τας ώρας της υδρεύσεως ορίζει ο Δήμαρχος, δεν δύνανται όμως να υπερβώσιν αύται τας 4 κατά 24ωρον.
Το 19 τροποποιείται ως εξής:
Επί των καθαρών κερδών από 20-30 χιλ. ετησίως μετέχει ο Δήμος κατά 5%, από 30-40 χιλ. κατά 8% και από 40 και άνω κατά 10%.
Μεταξύ 24 και 25 άρθρου προστίθεται ειδικόν άρθρον καθ’ ο επί παραβάσει τινός των όρων της συμβάσεως ο ανάδοχος υποβάλλεται εις πρόστιμα: α) 1.000 δραχμών, β) 2.000 δραχμών, γ) 4.000 δραχμών οριζόμενα υπό του Πρωτοδικείου Καλαμών κατ’ αίτησιν του Δημάρχου.
Εάν εντός έτους επιβληθώσι τρία πρόστιμα η Εταιρεία κηρύσσεται έκπτωτος και άπασα η εγκατάστασις περιέρχεται εις τον Δήμον.