Το απόγευμα της προχθές το Αυστριακόν φορτηγόν «Βεατρίκη» εκτοπίσματος τετρακισχιλίων τόννων προερχόμενον εκ Ρωσσίας με φορτίον σίτου δια την Γαλλίαν, προσήραξεν εις βραχώδη ακτήν εντός του όρμου της Κορώνης.
Το ατύχημα του σκάφους οφείλεται εις την άγνοιαν των παραλίων εκ μέρους του πλοιάρχου, όστις ηναγκάσθη να ορμισθή εκεί διότι το ατμόπλοιον υποστάν βλάβην έκαμε νερά.
Η διάσωσις του σκάφους φαίνεται απίθανος.
ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟΝ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΕΝ ΚΟΡΩΝΗ
«ΘΑΡΡΟΣ» 28 Οκτωβρίου 1912
Την προχθεσινήν είδησιν, ην ανεγράψαμεν περί προσαράξεως του Αυστριακού ατμοπλοίου «Βεατρίκη» εις τινά βράχον έξωθι της Κορώνης επιβεβαιοί το ακόλουθον τηλεγράφημα του Υποτελώνου Κορώνης προς τον κύριον Νομάρχην δια του οποίου αγγέλλεται το ναυάγιον.
«ΚΟΡΩΝΗ. Ναυαγήσαντος ατμοπλοίου Βεατρίκη υπό σημαίαν Αυστριακήν με φορτίον σίτου επίκειται αρπαγή εξαρτημάτων πλοίου και φορτίου παρά των κατοίκων.
Ελλείψει στρατιωτικής δυνάμεως αδυνατούμεν υποστηρίξωμεν συμφέροντα δημοσίου».
Η ΔΙΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ
«ΘΑΡΡΟΣ» 30 Οκτωβρίου 1912
Η διαρπαγή του φορτίου του έξωθι της Κορώνης ναυαγήσαντος Αυστριακού ατμοπλοίου «Βεατρίκη» εξακολουθεί χωρίς να είναι δυνατόν να παρασχεθή ουδαμόθεν βοήθεια προς περιφρούρησιν των συμφερόντων του Δημοσίου.
Ο Υποτελώνης Κορώνης δια τηλεγραφήματός του προς τον Νομάρχην αναφέρει, ότι ο Δήμαρχος Κολλωνίδων ηρνήθη να παράσχη την ζητηθείσαν συνδρομήν του.
Οι κάτοικοι τον Ειρηνοδίκην και Υποτελώνην Κορώνης επιχειρήσαντας να τους εμποδίσωσιν από την περαιτέρω διαρπαγήν, τους εξύβρισαν.
Επίσης ο Δημαρχών Κορώνης Ιωάννης Καμβύσης δια τηλεγραφικής του αναφοράς γνωστοποιεί εις τον Νομάρχην ότι η Πολιτοφυλακή αδυνατεί να αναλάβη την φύλαξιν του ατμοπλοίου εντός της θαλάσσης και προσεφέρθη μόνον δια την τήρησιν της τάξεως και φύλαξιν των αστικών και αγροτικών περιουσιών.
Εν τούτοις ο πλοίαρχος της «Βεατρίκης» όστις δεν παρητήθη ούτε εζήτησε τον σχηματισμόν ναυγαιρεσιακής επιτροπής δύναται να προσλάβη πτωχούς οικογενειάρχας επί πληρωμή προς φύλαξιν του διαρπαζομένου φορτίου.
Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΗΣΑΝΤΟΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ
-Θα τιμωρηθεί ο Δήμαρχος
«ΘΑΡΡΟΣ» 1 Νοεμβρίου 1912
Μετά πολυήμερον αδράνειαν και διαφωνίας των τοπικών αρχών εν Κορώνη κατορθώθη επί τέλους να δοθή ενίσχυσις τριών χωροφυλάκων, εις τον Υποτελώνην, όστις επεχείρησε μετ’ αυτών να εμποδίση την παρά των κατοίκων διαρπαγήν του σιτοφορτίου του ναυαγήσαντος πλοίου. Εννοείται ότι οι διαρπάζοντες το σκάφος αντέστησαν κατά του Υποτελώνου και επειδή ήσαν πολυπληθέστεροι από τους τρεις χωροφύλακας, ο Υποτελώνης καθώς και ο μεταβάς Ειρηνοδίκης ηναγκάσθησαν να απόσχουν, ανίκανοι να επιβάλουν τον Νόμον.
Και η διαρπαγή του φορτίου εξακολουθεί.
Πολύ αργά
Το Υπουργείον των Εσωτερικών διέταξε τον Διευθυντήν της Αστυνομίας Μεσσηνίας, όπως ενισχύση την εν Κορώνη δύναμιν προς επιβολήν της τάξεως και παρήγγειλε τον Νομάρχην να καταγγείλει τον Δημαρχούντα Κορώνης, όστις ηρνήθη να παράσχη την συνδρομήν του.
Το Υπουργείον των Οικονομικών ετηλεγράφησε προς τον Εισαγγελέα να ενεργήση προς φρούρησιν του διαρπαζομένου σκάφους και κατά των λεηλατούντων αυτό.
ΣΗΜ. Δ. «ΘΑΡΡΟΥΣ»: Έπρεπεν άραγε να σταλούν διαταγαί των Υπουργείων δια να λάβουν αι Αρχαί μας μέτρα προς τερματισμόν μιας λεηλασίας, η οποία εκτός του ότι καταισχύνει το κράτος θα το υποβάλει ασφαλώς εις παροχήν αποζημιώσεων;
ΤΟ ΝΑΥΑΓΗΣΑΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΝ
-Η ενέργεια της Νομαρχίας
-Μετάβασις στρατιωτικής δυνάμεως
-Αναχώρησις Αντιεισαγγελέως
«ΘΑΡΡΟΣ» 2 Νοεμβρίου 1912
Η διαρπαγή του εξοκείλαντος εις Κορώνην Αυστριακού φορτηγού και ο εξευτελισμός, τον οποίον υπέστησαν αι τοπικαί Αρχαί θελήσασαι να επέμβουν, ηνάγκασαν τας κεντρικάς υπηρεσίας να επέμβουν αυστηρώς προς περιστολήν των τελουμένων και τιμωρίαν των διαρπαζόντων.
Το αληθές είναι ότι ο Νομάρχης ευθύς ως ανεπισήμως επληροφορήθη το γεγονός έσπευσε να συστήση την άμεσον αποστολήν στρατιωτικής δυνάμεως δια την φρούρησιν του σκάφους και συγχρόνως ειδοποίησε τον Ειρηνοδίκην δια του Εισαγγελέως όπως συνδράμη τον εκεί Υποτελώνην.
Ατυχώς ελλείψει θαλασσίας συγκοινωνίας η στρατιωτική δύναμις έφθασε αργά, ενώ ο Υποτελώνης και ο Ειρηνοδίκης ηναγκάσθησαν παρά των λεηλατούντων κατοίκων να απέλθουν από το διαρπαζόμενον σκάφος.
Εν τω μεταξύ ο Αλεξανδρόπουλος ειδοποίησε τηλεγραφικώς το Υπουργείον χαρακτηρίζων μελανώτατα την διαρπαγήν του Αυστριακού ως περιέχουσαν όχι μόνον βιαίαν αφαίρεσιν ξένης περιουσίας αλλά και στάσιν κατά των αρχών, εφ’ όσον ο Ειρηνοδίκης με τον Υποτελώνην εξηναγκάσθησαν να παραλείψουν το καθήκον των, την περιφρούρησιν δηλαδή και την αποτροπήν της λεηλασίας του Αυστριακού.
Εν τούτοις ο Νομάρχης συνέστησε την αποστολήν Ανακριτού εις Κορώνην και κατήγγειλε τον Δημαρχούντα Καμβύσην, όστις δεν διέθεσε τους πολιτοφύλακας προς ενίσχυσιν των αρχών, συγχρόνως δε κατέστησε γνωστόν ότι ο Δήμαρχος Ράλλης από σκοπού εζήτησεν άδειαν δια να υποβοηθήση με την αποχήν του την διαρπαγήν του σκάφους.
Τι διηρπάγη
Ο ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής Α. Μεταξάς αναχωρήσας μετά 20 ανδρών εις Κορώνην διαταγή του Διευθυντού της Αστυνομίας τηλεγραφεί εκ Πεταλιδίου όπου έφθασεν ότι οι πλοίαρχοι Βασίλειος Καραδήμας, Πέτρος Σκαφιδάς, Γ. Σκαφιδάς, Π. Ξαρχάκος, Μ. Μέγαρης και οι λεμβούχοι Τζιλάκος, Σκλαβόγιας μετέφερον εκεί 30 χιλ. οκάδας σίτου εκ του εις 2 1/2 εκατομμύρια ανερχομένου ολικού φορτίου.
Ο ανθυπασπιστής θα ευρίσκεται ήδη μετά των ανδρών του εις Κορώνην.
Συγχρόνως παρηγγέλθη να αναχωρήση εις Κορώνην ο αντιεισαγγελεύς Αποστολάκης.
Η ΔΙΑΡΠΑΓΗ ΚΑΤΕΠΑΥΣΕ
«ΘΑΡΡΟΣ» 3 Νοεμβρίου 1912
Εγερθείσης υπονοίας ότι ο Δήμαρχος Κορώνης Ράλλης δια της επικαίρου αυτού επ’ αδεία αναχωρήσεως εκ της έδρας του Δήμου του, διηυκόλυνε την παρά των συνδημοτών του διαρπαγήν του φορτίου του έξωθι της Κορώνης ναυαγήσαντος αυστριακού ατμοπλοίου «Βεατρίκη», ο Νομάρχης τηλεγραφικώς ειδοποίησε τον αντιεισαγγελέα κ. Αποστολάκην μεταβάντα επί τόπου προς ενέργειαν ανακρίσεων, να εξετάση τα της αναχωρήσεως του Δημάρχου ως και πότε ανεχώρησεν ούτος εκ Κορώνης.
Κατόπιν της εις Κορώνην μεταβάσεως αστυνομικής δυνάμεως εξ 25 χωροφυλάκων υπό την διεύθυνσιν του ανθυπασπιστού Μεταξά και του Αντιεισαγγελέως Αποστολάκη, η διαρπαγή του φορτίου του ναυαγήσαντος Αυστριακού κατέπαυσεν ως τηλεγραφικώς ανηγγέλθη εις την ενταύθα Αστυνομικήν Διεύθυνσιν.
Η δυσχέρεια των ανακρίσεων
Ο Αντιεισαγγελεύς Αποστολάκης τηλεγραφικώς αναφέρει ότι η ενέργεια των ανακρίσεων αποβαίνει δυσχερής δεδομένου ότι σχεδόν άπαντες οι κάτοικοι Κορώνης ανεμίχθησαν οπωσδήποτε εις την διαρπαγήν του φορτίου «Βεατρίκης».
Μέχρι τούδε ο Αντιεισαγγελεύς προβαίνει εις την καταγραφήν του εις χείρας των πολιτών ευρισκομένου μέρους του διαρπαγέντος σίτου και καθιστά τους κατέχοντας υπευθύνους εν περιπτώσει εξαφανίσεως αυτού, καθ’ ότι η κατάσχεσις αποβαίνει αδύνατος εκ του ελαχίστου σχεδόν των ανδρών της αποσταλείσης αστυνομικής δυνάμεως.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΙΑΝ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ
«ΘΑΡΡΟΣ» 6 Νοεμβρίου 1912
Εις τα γεγονότα της λεηλασίας του εν Κορώνη ναυαγήσαντος Αυστριακού προσετέθη προχθές και η απόπειρα της αποφορτώσεως ενός πλοιαρίου με σίτον εις την παραλίαν.
Οι τελωνειακοί αντιληφθέντες την απόπειραν κατεδίωξαν τους αγνώστους, οι οποίοι διέφυγον εγκαταλείψαντες τους σάκκους του σίτου, κατασχεθέντας αμέσως.
Εκ Κορώνης επέστρεψεν ο ανθυπασπιστής Μεταξάς αφήσας μικράν φρουράν επί του Αυστριακού, του οποίου έπαυσε πλέον η διαρπαγή. Εις Κορώνην παραμένει ακόμη ο αντιεισαγγελεύς Αποστολάκης, δια την ενέργειαν των ανακρίσεων, αι οποίαι συναντώσι μυρίας δυσχερείας αφού συμβαίνει ολόκληρος σχεδόν η επαρχία να είναι εφωδιασμένη με σιτάρι του Αυστριακού.
Το ναυαγήσαν σκάφος μένει εσφηνωμένον ακόμη εις τους βράχους της Κορώνης χωρίς να υπάρχη ελπίς διασώσεώς του, αφού και το μέγιστον μέρος του πληρώματος εγκατέλειψε το πλοίον.
ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟΝ ΤΗΣ «ΒΕΑΤΡΙΚΗΣ»
«ΘΑΡΡΟΣ» 7 Νοεμβρίου 1912
Παρά του Τελωνοσταθμάρχου Αλμυρού Ιωάννου Ν. Φλέσσα συνελήφθησαν τέσσαρα πλοιάρια εις τον όρμον των Κιτριών, υπαγόμενον εις την δικαιοδοσίαν του, πλήρη σίτου προερχομένου εκ του φορτίου του ναυαγήσαντος εν Κορώνη Αυστριακού Ατμοπλοίου «Η Βεατρίκη».
Τα εις τον όρμον των συλληφθέντα και κατασχεθέντα πλοιάρια ωδηγήθησαν ενταύθα παραδοθέντα εις τον Τελώνην Καλαμών.
Ο κατασχεθείς σίτος ανέρχεται εις πολλάς χιλιάδας οκάδας, ο δε δασμός αυτού εις πολλάς χιλιάδας δραχμών.
ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΗΣ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ
-Ενέργεια του κ. Αποστολάκη
«ΘΑΡΡΟΣ» 8 Νοεμβρίου 1912
Ο Αντιεισαγγελεύς Αποστολάκης, παραμείνας επί πενθήμερον εν Κορώνη και δραστηριώτατα ενεργήσας, επέτυχε την συλλογήν όλων των στοιχείων, τα οποία αφορώσι την διαρπαγήν του σιτοφορτίου του εν Κορώνη εξοκείλαντος Αυστριακού ατμοπλοίου «Βεατρίκη».
Ο Αντιεισαγελεύς μεθ’ όλας τας περί την ανάκρισιν δυσκολίας λόγω της πληθύος των μετασχόντων της λεηλασίας του σκάφους ή των προμηθευθέντων από τον διαρπαγέντα σίτον, ηδυνήθη να ανακαλύψη τους πρωτοστατήσαντας εις τας εκτρόπους κατά των αρχών της Κορώνης σκηνάς και τους έχοντας τον κυριώτερον ρόλον εις την λεηλασία του σιτοφορτίου.
Εκ τούτων συνελήφθησαν και ωδηγήθησαν ενταύθα δέκα εξ, εξεδόθησαν δε εντάλματα συλλήψεως κατά πλείστων άλλων.
Η ολική ποσότης του σιτοφορτίου υπερέβαινε τα 2 1/2 εκατομμύρια οκάδων, εκ των οποίων ζήτημα είναι εάν απέμεινεν το τρίτον.
Όσον αφορά στο σκάφος, κατέστη σχεδόν άχρηστον και επίκειται η καταστροφή του με την πρώτην τρικυμίαν.
Ποίοι συνελήφθησαν
Οι οδηγηθέντες ενταύθα είναι οι εξής: Δημ. Ζομπονάς, Παν. Ζωγράφος, Διον. Μπατζής, Ιωάν. Μπομπότας, Μιχ. Καραβοκυράκος, Π. Μαθιόπουλος, Χρ. Παραπονιάρης ή Κούτσουρο, Κων. Μπιζμπίκος, Παν. Ζαμπόνας, Γεωργ. Κουλούρης, Κ. Ζησιμόπουλος, Νικ. Τριανταφυλλάκης, Διον. Βράχας, Παν. Φωτεινάκης, Χαρ. Τσιφτσής.
Εις την Κορώνην παραμένουν οι υπαξιωματικοί Λίβας και Νενές.
Προχθές οι χωροφύλακες επυροβόλησαν κατ’ αγνώστων, οίτινες με όλην την απαγόρευσιν επεχείρησαν να λεληλατήσουν νύκτωρ τα λείψανα του φορτίου.
Εις τον τακτικόν ανακριτήν
Οι συλληφθέντες κατόπιν της μεταβάσεως του κ. Αποστολάκη εις Κορώνην δια την λαφυραγωγίαν του Αυστριακού παρεπέμφθησαν εις τον τακτικόν ανακριτήν Λινάρδον.
Εν τω μεταξύ εκτελούνται και τα λοιπά εντάλματα.
Διετάχθη η προφυλάκισίς των
Ο Ανακριτής διεξήγαγεν ανακρίσεις κατά το πόρισμα των οποίων διετάχθη η προφυλάκισις των εξής: Δ. Βράχα, Π. Ζωγράφου, Δ. Ζαμπούνη ή Γεωργακοπούλου, Π. Ζαμπούνη, Π. Κουλούρη, Δ. Μαντζίνου, Ιω. Μπομπότα, Π. Μαθιοπούλου, Δημ. Πικιού, Χ. Παραπονιάρη ή Καπινιάρη, Ν. Τριανταφυλλάκη, Χ. Τσιφτσή, Γ. Φωτεινάκη και Π. Φωτεινάκη.