Οι καταστηματάρχαι και κατοικούντες εν γένει εις το παρά την Εθνικήν και Αθηναϊκήν Τράπεζαν τμήμα της Λεωφόρου Αριστομένους, αντελήφθησαν την τρίτην μ.μ. ακριβώς της χθες βροντώδη κρότον όμοιον προς έκρηξιν δυναμίτιδος.
Οι πρώτοι εξελθόντες είδον εκ του Φαρμακείου Παπασαραντοπούλου εξερχόμενον αποτυφλωτικόν καπνόν, ενώ οι εις αυτό εργαζόμενοι κλονιζόμενοι ως απόπνικτοι εξήρχοντο εις την οδόν.
Ιδού τι είχε συμβή:
Ο διευθύνων το φαρμακείον Παπασαραντοπούλου φαρμακοποιός Διονύσιος Ζησιμόπουλος ανεμίγνυε εντός μεγάλου ιγδίου ύλας αι οποίαι χρησιμοποιούνται δια την κατασκευήν κροτίδων. Ακριβώς εντός του ιγδίου ευρίσκοντο την στιγμήν εκείνην περί τα 300 δράμια αντιμονίου πιρικού οξέος, χλωρικού οξέος και θείον. Ο Ζησιμόπουλος ειργάζετο επί του μεγάλου πάγκου του καταστήματος, παρ’ αυτόν δε ίστατο ο ιατρός Όθων Στυλιανόπουλος και ο δικηγόρος ιδιοκτήτης του φαρμακείου Παπασαραντόπουλος.
Οι δύο μικροί υπάλληλοι του φαρμακείου ευρίσκοντο εις το έτερον διαμέρισμα. Αίφνης τρομερός κρότος συνεκλόνισεν ολόκληρον το οικοδόμημα του Φαρμακείου, καπνός αποπνικτικός κατεκάλυψε τα πάντα και οι ασφυκτιώντες Στυλιανόπουλος και Παπασαραντόπουλος ήκουσαν φωνάζοντα τον Ζησιμόπουλον ενώ οι ίδιοι έσπευδον να εξέλθωσιν εις την οδόν περίτρομοι και ημιαναίσθητοι.
Συγχρόνως εκ των παρακειμένων καταστημάτων πλείστοι αψηφούντες τον αφόρητον καπνόν εισήλθον εις το Φαρμακείον και απέσυραν τον Ζησιμόπουλον αναίσθητον σχεδόν εις το απέναντι Φαρμακείον Νικοπούλου.
Το μίγμα του αντιμονίου και λοιπών εκρηκτικών ουσιών αναφλεγέν εκ της προστριβής εξερράγη και παρήγαγε τον τρομερόν κρότον πληγωθέντος άμα και του εργαζομένου Ζησιμοπούλου.
Το θέαμα του Φαρμακείου
Οι πλείστοι εκ των προσδραμόντων υποθέσαντες την πρώτην στιγμήν ότι πρόκειται περί πυρκαϊάς εζήτησαν νερό. Πράγματι εκ του παρακειμένου καταστήματος της Αθηναϊκής Τραπέζης αμέσως ο διευθυντής Μακρής, βοηθούμενος από ολόκληρον προσωπικόν του, διέταξε να τοποθετηθή ο μεγάλος σωλήν της δεξαμενής της Τραπέζης έξω του Φαρμακείου, το οποίον κατεκλύσθη εντός ολίγον από άφθονον ύδωρ.
Ευτυχώς δεν επρόκειτο περί πυρκαϊάς. Το θέαμα όμως του Φαρμακείου μετά τη διάλυσιν του καπνού ήτο οικτρόν.
Αι ύαλοι των θυρών, αι προθήκαι, τα ερμάρια, αι σειραί των υαλίνων δοχείων όπου τίθενται τα φάρμακα μετεβλήθησαν εις σωρούς συντριμμάτων. Η κυρία αίθουσα του Φαρμακείου παρίστα ελεινόν θέαμα, ηρειπωμένον τελείως και μετεβεβλημένη εις σωρούς συντριμμάτων.
Η ολική ζημία του Φαρμακείου υπερβαίνει τας τρεις χιλιάδας δραχμών.
Η κατάστασις του τραυματίου
Ο κ. Ζησιμόπουλος έτυχεν αμέσως ιατρικής περιθάλψεως εις το Φαρμακείον Νικοπούλου μεταφερθείς έπειτα εις την οικίαν του όπου επεσκέφθησαν αυτόν οι ιατροί Αλιφέρης, Κάρτσωνας, Σπυρόπουλος, Λυμπερόπουλος, Δούσης και άλλοι.
Ο Ζησιμόπουλος φέρει σοβαρόν έγκαυμα καθ’ όλον το πρόσωπον και έτερον εις την αριστεράν χείρα.
Επίσης εγκαύματα σοβαρώτερα εις τον κερατοειδή αμφοτέρων των οφθαλμών. Εν γένει η κατάστασις του τραυματίου είναι σοβαρά, δεν παρουσιάζει όμως κίνδυνον.