Τον Ιούλιο η προανάρτηση του Κτηματολογίου για τη Μεσσηνία

Τον Ιούλιο η προανάρτηση  του Κτηματολογίου για τη Μεσσηνία

Τον Ιούλιο προγραμματίζει η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» την προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων της Μεσσηνίας, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ecopress.

Για την περιοχή μας έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, όμως συνεχίζεται η υποβολή εκπροθέσμων δηλώσεων και δηλώσεων νέων δικαιωμάτων.

Το δε Γραφείο Κτηματογράφησης Καλαμάτας συνεχίζει να λειτουργεί και να δέχεται την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και δηλώσεων νέων δικαιωμάτων. Όμως, ένα σημαντικό ακόμα ποσοστό Μεσσήνιων δικαιούχων δικαιωμάτων εξακολουθεί να αδιαφορεί στο να δηλώσει την περιουσία του.

Ωστόσο, όταν η διαδικασία φτάσει στην προανάρτηση, τότε τα πράγματα για τους αμελείς ιδιοκτήτες θα γίνουν πιο δύσκολα και, κυρίως, πιο ακριβά!

Προανάρτηση

Η Ελληνικό Κτηματολόγιο προχθές ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα ξεκίνησε η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για περιοχές στη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Από τον Ιούνιο δε, προγραμματίζεται να αρχίσει η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτητών στο Κτηματολόγιο σε τμήμα Λασιθίου, τμήμα των Χανιών, τμήμα του Ηρακλείου Κρήτης, στην Κέρκυρα και στη Θεσπρωτία.

Ο προγραμματισμός της Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις προαναρτήσεις κτηματολογικών στοιχείων προβλέπει για τη Μεσσηνία αυτή να γίνει τον Ιούλιο, μαζί με Ροδόπη, Θάσο, Αρκαδία, Ιωάννινα, Πιερία, Δράμα και Ξάνθη.

Η προανάρτηση είναι η προκαταρκτική ενημέρωση των δικαιούχων μετά την επεξεργασία των δηλώσεων, ενώ στόχος της είναι η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων και η υπόδειξη τυχόν σφαλμάτων από τους δικαιούχους. Τότε, θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους και να ελέγξουν τα στοιχεία. Εφόσον συμφωνούν, δε θα χρειάζεται να προβούν σε περαιτέρω ενέργεια. Εάν δε συμφωνούν, όμως, θα έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η προανάρτηση θα εμφανίσει τα κενά και τα προβλήματα, κι αυτό σημαίνει ότι έπειτα κάθε δήλωση θα στοιχίζει επιπλέον χρήματα. Κι αυτό, γιατί μετά την προανάρτηση ή την ανάρτηση τα έγγραφα της δήλωσης που θα απαιτούνται θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένα και, κατά συνέπεια, πιο ακριβά.

Ψηφιακή παράταση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ecopress, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ελληνικό Κτηματολόγιο εξετάζονται μέτρα για να αναζωπυρωθεί η συμμετοχή των ιδιοκτητών και να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, καθώς λόγω ιδιοκτησιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων, αλλά και των δυσκολιών που προκάλεσαν οι συνθήκες της πανδημίας, σημειώθηκε κάμψη στην πορεία κτηματογράφησης της χώρας, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά μόνο το 33% έχει ήδη ολοκληρωθεί και λειτουργεί.

Προκρίνεται, όπως πρότεινε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ), να συνεχιστεί ηλεκτρονικά η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, μέχρι να αρχίσει το στάδιο της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, στις περιοχές που έχουν τεθεί υπό κτηματογράφηση και έχει λήξει η σχετική προθεσμία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Της Βίκυς Βετουλάκη