Αλέξης Χαρίτσης: «Να ελεγχθούν για τις πρακτικές τους οι εισπρακτικές εταιρείες»

Αλέξης Χαρίτσης: «Να ελεγχθούν για τις  πρακτικές τους οι εισπρακτικές εταιρείες»

Με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση για τις αυξανόμενες καταγγελίες οφειλετών για οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες και τη διασφάλιση συμμόρφωσης των εταιρειών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Στην ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν πως «παρότι ο τρόπος και  συχνότητα όχλησης από τις εισπρακτικές εταιρείες ορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στις περισσότερες των περιπτώσεων δυστυχώς αυτά δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα τη συνεχή και ενοχλητική -στην καλύτερη των περιπτώσεων- όχληση των πελατών». Μάλιστα, επισημαίνουν τις ειδικές ρυθμίσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια τη πανδημίας, που προέβλεπαν την τρίμηνη αναστολή καταβολής δόσεων όσων δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ -κατόπιν σχετικού αιτήματος-, εξατομικευμένες λύσεις σε δανειολήπτες που δοκιμάζονταν από την πανδημία και αναστολή επικοινωνίας με δανειολήπτες οι οποίοι επικαλούνται αποδεδειγμένο σοβαρό και πραγματικό πρόβλημα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους. 

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με καταγγελίες δικηγόρων των οφειλετών, οι εισπρακτικές εταιρείες κατά παράβαση του θεσμικού πλαισίου προχωρούν σε συνεχείς επαναλαμβανόμενες οχλήσεις, αποστέλλουν εξώδικα στους οφειλέτες, ακόμα κι αν βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση, προκειμένου να τους δημιουργήσουν πανικό και να τους αποσπάσουν χρήματα, αποτρέπουν τους πελάτες να απευθύνονται σε δικηγόρους, ενώ καθυστερούν χαρακτηριστικά σε απαντήσεις εγγράφων αιτημάτων, με κίνδυνο την απώλεια δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των οφειλετών».

Αντιλαμβανόμενοι τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να ελεγχθούν οι ολοένα αυξανόμενες σχετικές καταγγελίες και να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των εισπρακτικών εταιρειών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Παράλληλα, αν σκοπεύει να προβεί στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου για τους οφειλέτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.