«Φτάνει πια! Πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους»
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για πολλοστή φορά, με αποκλεισμό του δρόμου προς τον παράνομο σκουπιδότοπο Δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι, προχώρησαν χθες το πρωί κάτοικοι από Μύρου και Αλιμάκι, προκειμένου να σταματήσει το ανάθεμα παράνομης εναπόθεσης σκουπιδιών και, μάλιστα, σε τμήμα της αποκατεστημένης παλιάς χωματερής.
Έχουν περιέλθει σε απόγνωση καθώς, ενώ συντελείται έγκλημα υποβάθμισης του περιβάλλοντος, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα και αποφάσεις των αρμοδίων Αρχών και υπηρεσιών, την ίδια στιγμή Αρχές και υπηρεσίες κωφεύουν και δεν κάνουν κάτι για να μπει ένα οριστικό τέλος.
Ο Δημήτρης Σινάνης τόνισε σχετικά: «Κάνουμε μια ακόμη διαμαρτυρία, στις τόσες πολλές που έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν, για να σταματήσει αυτό το ανάθεμα της εναπόθεσης των σκουπιδιών στην περιοχή μας».
Συνεχίζοντας ανέφερε το ιστορικό της υπόθεσης εδώ και σαράντα χρόνια περίπου, επισημαίνοντας το κόστος μεταφοράς, που πληρώνουν οι δημότες, και το περιβαλλοντικό κόστος από τη μόλυνση εξαιτίας των σκουπιδιών, αφού στα 150 μ. και με κλίση 99% περνά ο Αρκαδικός ποταμός που εκβάλλει στο Καλό Νερό και τον Κυπαρισσιακό κόλπο.
«Απορώ πώς οι επιχειρηματίες της Κυπαρισσίας και του Καλού Νερού δεν έχουν διαμαρτυρηθεί που πλαστικά και σακούλες πάνε στη θάλασσα. Πώς κάποιες οργανώσεις και σύλλογοι, όπως για την caretta caretta, οι οικολόγοι, ο Σύλλογος για την Προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου κωφεύουν…», είπε και τόνισε: «Δεν ξέρω γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως Περιφέρεια, Δασαρχείο, Αρχαιολογία, εισαγγελείς, κωφεύουν τόσα χρόνια…
[…] Είμαστε εδώ για ακόμη μια φορά να αντισταθούμε και να πούμε φτάνει πια! Πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αυτές είναι να φύγουν πάραυτα τα σκουπίδια από την περιοχή μας. Εδώ και σαράντα χρόνια εξυπηρετούμε το πρόβλημα. Η ευθύνη είναι στους δημάρχους και εννοώ τα θεσμικά πρόσωπα, όχι προσωπικά. Προσωπικά δεν έχουμε με κανένα τίποτα… […] Σήμερα κάναμε διαμαρτυρία. Απειληθήκαμε με αυτόφωρο, οπότε κάναμε πίσω και ανοίξαμε να περάσουν τα αυτοκίνητα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τον αγώνα μας».
Ο κ. Σινάνης αναφέρθηκε και στη φωτιά που είχε πιάσει πέρυσι αρχές Ιουλίου στον παράνομο σκουπιδότοπο Αλιμακίου κι έκαιγε επί μήνες συνέχεια, «αλλά δυστυχώς δεν ίδρωσε το αυτί κανενός κρατικού φορέα». Επίσης, σημείωσε ότι η νυν Δημοτική Αρχή επιχείρησε να ανοίξει για προσωρινή εναπόθεση χώρο κοντά στην παλιά χωματερή Φιλιατρών, αλλά επειδή αντέδρασαν, σε πέντε λεπτά τα μηχανήματα έφυγαν, κι «αυτό σημαίνει ότι είμαστε ο αδύναμος κρίκος και οι κύριοι μετράνε τα ψηφαλάκια, το πολιτικό κόστος».
Τόνισε, μάλιστα, πως «δεν ξέρω τι θα πετύχουμε με τον αγώνα μας, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι “να αφήσουμε και τα κόκαλά μας εδώ” για να τελειώσει αυτή η καταστροφή! Δεν μπορεί να μιλάνε για καθαρή πόλη και να έχουμε βρώμικο περιβάλλον…
[…] Ο χώρος εδώ έχει αποκατασταθεί, η πρώην χωματερή, με τεράστια δαπάνη του Δημοσίου. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να γράφει στα παλιά της υποδήματα τα χρήματα του Δημοσίου και να ρίχνει τα σκουπίδια. Έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος της χωματερής που έχει αποκατασταθεί…».
Ο ίδιος απευθύνθηκε στον περιφερειάρχη για λύση του προβλήματος, λέγοντας: «Τον ψήφισα με μια υπόσχεση, ότι θα τιμήσει την ψήφο μας. Υπενθυμίζω στον περιφερειάρχη να τιμήσει την ψήφο μας. Δε θέλουμε ρουσφέτι. Θέλουμε την υγεία μας και το χωριό μας καθαρό».
Με τη σειρά του ο Κώστας Αντωνόπουλος αρχικά αναφέρθηκε στον «κακό χαμό που γίνεται με τα σκουπίδια από τα αυτοκίνητα που ανεβαίνουν, από τα σκουπίδια που “φεύγουν” και γεμίζουν όλο το δρόμο, επειδή δεν είναι καλυμμένα.
Κακός χαμός γίνεται και στη χωματερή. Ανέβηκα και είδα ότι ρίχνουν σκουπίδια πάνω στην αποκατάσταση που έχουν κάνει, σε ένα μέρος που έχει αποκατασταθεί. Το δε ποτάμι είναι στα 200 μ. πιο κάτω, όλα τα απόβλητα και τα ζουμιά πάνε στο ποτάμι. Θα κάνουμε τον αγώνα μας, γιατί έχουμε περιουσίες εδώ, έχουμε λάδια, είμαστε παραγωγοί και αλίμονο αν καταστραφεί το προϊόν που βγάζουμε. Σήμερα ήρθαν και μας απείλησαν ότι θα μας πάνε αυτόφωρο, ήρθε η αστυνομία, πήραν δύο άτομα, τα πήγαν κάτω. Συνεννοηθήκαμε αύριο (σ.σ. σήμερα) να πάμε στο δήμαρχο, να δούμε τι θα μας πει, γι’ αυτό και ανοίξαμε να περάσουν. Υποσχέσεις έχουμε πάρει ουκ ολίγες, ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί καμία. Και πέρυσι που είχε πάρει φωτιά, φάγαμε τον καπνό και τις τοξίνες της αρκούδας και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Τώρα ρίχνουν πάλι σκουπίδια στην αποκατάσταση. Πρέπει να τελειώνει αυτό το θέμα γιατί δεν πάει άλλο».
Από την πλευρά της, η Ελένη Μακρυστάθη σημείωσε με έμφαση: «Έχω γεννηθεί εδώ! Ήρθαμε να δούμε μήπως εμείς πια, μιας και βγήκαμε στη σύνταξη, μπορέσουμε να σώσουμε κάτι, όχι μόνο για το χωριό, για όλη την περιφέρεια που φτάνει στον Κυπαρισσιακό κόλπο, και έχει βέβαια τεράστιες επιπτώσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή».
Του Ηλία Γιαννόπουλου