Μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί οι καλλιέργειες ντομάτας στην Τριφυλία από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης, όπου η υψηλή μολυσματική ικανότητά του και η ένταση των προσβολών, καθώς και ο τρόπος μετάδοσής του, δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του.
Για το λόγο αυτό, αλλά και επειδή οι επιπτώσεις από την πανδημία έχουν πλήξει το εισόδημα των παραγωγών, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, ζητά την ενίσχυση των παραγωγών.
«Η υψηλή μολυσματική ικανότητα του ιού και η ένταση των προσβολών, καθώς και o τρόπος μετάδοσής του δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του. Επιπλέον, οι καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια είναι ευαίσθητες και προσβάλλονται από τον ιό. Δεν υπάρχουν ανθεκτικά υβρίδια και ποικιλίες. Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις σημαντικά μειωμένα.
Η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την πανδημία έχουν μειώσει το εισόδημα των παραγωγών σε χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί επίσης προς τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και Στέλιο Πέτσα αντίστοιχα.
Από την άλλη πλευρά, σε ευρύτατη τηλεδιάσκεψη με θέμα τη σταφίδα που έλαβε χώρα , προχθές, υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, μετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Ο περιφερειάρχης στην παρέμβασή του δήλωσε ότι είναι εμφανής μια σημαντική σύγκρουση συμφερόντων, κυρίως εξαγωγικών εταιρειών, παρατηρώντας ότι υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις για το συγκεκριμένο θέμα.
Τόνισε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως στόχο να μην ζημιωθούν ούτε οι αγρότες, αλλά ούτε και το προϊόν, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα πρέπει “να αφήσουμε να μιλήσει η αγορά, καθώς παρεμβάσεις ενδεχομένως να χρειάζονται κάθε χρόνο, αν προκύψει η πρώτη φορά”, σημειώνοντας ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας προϋποθέτει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, επίσης, οι υφυπουργοί Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης, Μαριλένα Σούκουλη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και συνάδελφοί τους από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, κι ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θοδωρής Βασιλόπουλος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Μεσσηνίας, οι Ενώσεις Μεσσηνίας και Ζακύνθου, όπως επίσης και εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων.