Μπορεί να ακούγεται ως αστείο, πομφόλυγα, πολιτική υπόσχεση που θα την πάρει ο… αέρας, αλλά, όπως και να ‘χει, ειπώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη ένα θέμα που ταλανίζει την παραγωγή ελαιολάδου για δεκαετίες. Μιλώντας σε εκδήλωση για το προϊόν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπ. Λιβανός, ανακοίνωσε ότι η χώρα μας προχωρά σε χάραξη εθνικής στρατηγικής για το ελαιόλαδο, ενώ αναφερόμενος στα τελευταία νέα για την τιμή του, φαίνεται ότι η Μεσσηνία “κρατάει” τα σκήπτρα.
Ας δούμε αναλυτικά το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα “Οικονομικός Ταχυδρόμος”:
“Τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την προώθηση του ελληνικού λαδιού σε όλο τον κόσμο, καθώς και τη διαμόρφωση ενός μελετημένου και στοχευμένου σχεδίου δράσης, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπ. Λιβανός, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του σε εκδήλωση με θέμα «Καμπάνια για την αναβάθμιση του ελληνικού ελαιολάδου. Τα δίκτυα εμπορίας του ελαιολάδου από το στάδιο της άλεσης έως τον τελικό καταναλωτή: Λύση ή πρόβλημα ο 16κιλος τενεκές;».
«Ως πολιτεία, είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το προστατεύσουμε, να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε την παραγωγή και προώθησή του στις διεθνείς αγορές. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε και να αναδείξουμε τις δυνατότητες του ελληνικού ελαιοκομικού τομέα ακόμα περισσότερο, καθιστώντας το ελληνικό ελαιόλαδο συνώνυμο της ποιότητας σε όλον τον κόσμο», επισήμανε σχετικά ο Σπ. Λιβανός.
Μάλιστα, για την επίτευξη αυτού του στόχου ανακοίνωσε ότι συστάθηκαν στο ΥΠΑΑΤ δύο ομάδες εργασίας, η μία για το λάδι και μία για την ελιά, οι οποίες αποτελούνται από έγκριτους επιστήμονες, εκπροσώπους της πραγματικής αγοράς, ειδικούς. Οι δύο αυτές ομάδες εργασίας θα εργαστούν στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγική δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα, διορθώνοντας λάθη και αλλάζοντας κακές νοοτροπίες του χθες.
«Αυτή η πολιτική εντάσσεται σε ένα ευρύ και φιλόδοξο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα, που θα αναδείξει την ξεχωριστή διατροφική υπεροχή τους και θα τους δώσει προστιθέμενη αξία εντός και εκτός ελληνικών συνόρων», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όσον αφορά στην παραγωγή για την περίοδο 2020-2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι είναι 275.000 τόνοι, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την περσινή.
Όσον αφορά στις τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, δείχνουν μια ανοδική τάση, με τη Μεσσηνία στα 3,30 ευρώ/κιλό, τη Λακωνία 3,25 ευρώ/κιλό και τα Χανιά στα 3,10 ευρώ/κιλό.
Τέλος, οι εξαγωγές ελαιολάδου από τον Οκτώβριο 2020 ως το Μάρτιο 2021 βρίσκονται σε αρκετά καλό επίπεδο και έχουν φθάσει περίπου τους 100.000 τόνους”.
Α.Π.