Μέτρια τα αποτελέσματα για τη Μεσσηνία και πολύ μακριά από το τείχος ανοσίας
Δύο νέοι διαδραστικοί χάρτες που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιασμού σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (και Δήμου στα νησιά) έχουν πλέον αναρτηθεί στο https://covid19.gov.gr/covid-map, όπως ενημερώνει με ανάρτησή του στο facebook και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κάνοντας «κλικ» σε κάθε περιοχή, κάθε πολίτης ή ξένος επισκέπτης μπορεί να ενημερώνεται για τους ακόλουθους δείκτες: το δείκτη θετικότητας (%), την εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και την εβδομαδιαία τάση κρουσμάτων (ανοδική, πτωτική ή σταθερή)
«Έτσι, τοπικές Αρχές, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, το τείχος ανοσίας και τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν κατά το φετινό καλοκαίρι.
Με όπλα τον εμβολιασμό, τους συστηματικούς και μαζικούς ελέγχους διάγνωσης και αυτοδιάγνωσης, τη διαφάνεια και τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα και, φυσικά, την ατομική και συλλογική ευθύνη, μπορούμε να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι», επισημαίνει στην ανάρτηση ο κ. Χαρδαλιάς.
Μάλιστα, η νέα δυνατότητα που έχει προστεθεί είναι η παρακολούθηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα στην Ελλάδα.
Στο συγκεκριμένο χάρτη δίνονται τα αποτελέσματα επί τοις % των κατοίκων που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε τα εξής αποτελέσματα: Π.Ε. Κορινθίας: Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 28.77%, Π.Ε. Αρκαδίας: Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 30.14%, Π.Ε. Μεσσηνίας: Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 30.99%, Π.Ε. Λακωνίας: Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 30.87% και Π.Ε. Αργολίδας: Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 34.18%.
Σύμφωνα με τα γενικότερα στοιχεία, η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει μεγάλες αποκλείσεις από Περιφερειακή Ενότητα σε Ενότητα, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα, υπάρχουν νικητές, χαμένοι και… μαχητές.
Ο χάρτης στο μεγαλύτερο μέρος του είναι βαμμένος με την ίδια απόχρωση μπλε, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη στις περισσότερες περιφέρειες κυμαίνεται από 25-55%, ένα ποσοστό ικανοποιητικό, το οποίο όμως απέχει αρκετά από το χτίσιμο του πολυπόθητου τείχους ανοσίας, για το οποίο οι ειδικοί τονίζουν πως απαιτείται ένα 70% του πληθυσμού.
Σε κάθε περίπτωση τα μεγάλα αγκάθια που υπάρχουν στην επιχείρηση “Ελευθερία” υπάρχουν σε λίγες περιοχές, όπως την Ευρυτανία, όπου η κάλυψη είναι κάτω από το 25%, αλλά και στη Φλώρινα που αγγίζει το 20%.
Τα ποσοστά παραμένουν μικρά στην Άρτα (28%), στη Φωκίδα (28,26%), αλλά και στην Εύβοια (28,74%), την Κορινθία (28.77%), και στην Περιφέρεια Νήσων που παραμένει στο 28.29%.
Στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες, πάντως, το ποσοστό των εμβολιασμένων με την πρώτη δόση ξεπερνά το 30%, ενώ υπάρχουν και μέρη που δικαίως αξίζουν την πρωτιά. Όπως έχει γίνει γνωστό, πρώτη σε εμβολιασμούς είναι η Κύθνος με κάλυψη 83.99%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μήλος με 77,14%. Πολύ καλή προσπάθεια έχουν καταβάλει κι άλλα ελληνικά νησιά, όπως η Ιθάκη, η Θήρα και η Άνδρος, καθώς σε αυτά τα νησιά η κάλυψη ξεπερνά το 60%.