Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΝatTour ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την προώθηση της ποδηλασίας και την ανάδειξη του ποδηλάτου ως ενός φιλικού προς το περιβάλλον μεταφορικού μέσου.
Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την πρώτη ελληνική ΜΚΟ που δημιουργήθηκε πριν από 70 χρόνια, υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» και το σήμα «Green Key», προχώρησε στη δημιουργία του σήματος «Bike Friendly» και στην ανάπτυξη ενός δικτύου πιστοποιημένων ξενοδοχείων και δήμων-προορισμών που παρέχουν ποδηλατικές υπηρεσίες και διευκολύνουν τον επισκέπτη να χρησιμοποιεί το ποδήλατο κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Απευθύνονται, ωστόσο, και στους κατοίκους των περιοχών αυτών, προτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους.
Η πρωτοβουλία της ΝatTour δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς: τα ξενοδοχεία, τους προορισμούς και τα τουριστικά γραφεία. Μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει «ποδηλατική ταυτότητα» Bike Friendly σε όλη την Ελλάδα 120 ξενοδοχεία (Bike Friendly Hotels), πέντε Δήμοι (Bike Friendly Destinations) και μια σειρά από εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία (Greek Bike Specialists) και επιχειρήσεις (Bike Friendly Partners), τα οποία παρέχουν οργανωμένες ποδηλατικές υπηρεσίες.
«Για να πιστοποιηθεί ένα τουριστικό γραφείο ως Greek Bike Specialist πρέπει να κάνει εγγραφή, για να φαίνεται ότι ανήκει σε έναν επίσημο φορέα, και έπειτα μέλος του προσωπικού θα πρέπει να παρακολουθήσει υποχρεωτικά ένα μίνι σεμινάριο που διοργανώνουμε», εξηγεί η Βίκυ Καραντζαβέλου, διευθύντρια επικοινωνίας της ΝatTour, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”.
Η απόδοση του Σήματος ξεκίνησε με τα ξενοδοχεία, μια και οι επιχειρηματίες της φιλοξενίας διαπιστώνουν ότι το ποδήλατο είναι κάτι που ζητούν οι πελάτες τους. Οι ξένοι επισκέπτες το έχουν ενσωματώσει στην καθημερινότητά τους, τόσο για μετακίνηση όσο και για ψυχαγωγία. Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα από 5.800 πιστοποιημένα ξενοδοχεία – είναι άλλωστε η μοναδική χώρα με κρατική πιστοποίηση Βike Friendly. Γάλλοι, Αυστριακοί, Σλοβένοι, Σκανδιναβοί αναζητούν επίσης Bike Friendly Hotels, δηλαδή καταλύματα που πληρούν τα διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια και προσφέρουν μια σειρά από ποδηλατικές διευκολύνσεις, οργανώνουν περιηγήσεις κ.ά.
Οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και η μοναδική της ύπαιθρος με διαδρομές ανάμεσα σε ελαιώνες, πορτοκαλεώνες, αμπελώνες, πέτρινα γεφύρια και ιστορικά μνημεία είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα που ο ποδηλατικός τουρισμός βρίσκει τέτοια ανταπόκριση.
Επιπλέον, βασικός στόχος των Δήμων-προορισμών που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ίδια την πόλη. Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης αλλά και για την ένταξη της άθλησης στην καθημερινότητά τους.
Από την πλευρά του ο Δήμος Καλαμάτας παρακολουθεί την παραπάνω δραστηριότητα, μια και έχει προωθήσει αρκετές πρωτοβουλίες για τη χρήση του ποδηλάτου.
Στην προχθεσινή δράση «Πόλη με ποδήλατα – Όμορφη πόλη», σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε πως η Καλαμάτα είναι μία πόλη που τα τελευταία χρόνια είναι συνδεδεμένη με το ποδήλατο, καθώς διαθέτει 14.200 μέτρα ποδηλατοδρόμων, ένα δίκτυο που περιλαμβάνει διαδρομές στον αστικό και περιαστικό ιστό.
Η Καλαμάτα, όπως σημειώθηκε, κινείται δυναμικά και προετοιμάζεται να αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ενώ αναφορά υπήρξε από το δήμαρχο στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όπου το ποδήλατο έχει αναμφισβήτητα έναν ξεχωριστό ρόλο.
Ο δήμαρχος σημείωσε, επίσης, ότι η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει επέκταση του ποδηλατοδρόμου και δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής 12 και πλέον χιλιομέτρων που θα συνδέει το ιστορικό κέντρο με τη δυτική παραλία και τον αρχαιολογικό χώρο στα Ακοβίτικα, τα Ρωμαϊκά Λουτρά και την Αρχαία Θουρία.
«Στηρίζουμε το ποδήλατο, δράσεις που ενισχύουν τη μετακίνηση με αυτό το μέσο και ως Δήμος προφανώς και στηρίζουμε πρωτοβουλίες για την προώθησή του», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.
Α.Π.