Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά τη ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για το σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του Ιστορικού Κέντρου και όχι μόνο, το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης να αλλάξει το χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.
Οι δε επιδράσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον τουρισμό και εν τέλει στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων συντέλεσαν καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στην παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται είναι κυρίως μικρής επιφάνειας 30 τ.μ.-60 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένα και σε πολλές περιπτώσεις πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών.
Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών στοχεύουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές, εργένηδες ή/και νέα ζευγάρια.
Μην ξεχνάμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες που σήμερα διαθέτουν τα ακίνητά τους προς μακροχρόνια μίσθωση, τα έχουν ανακαινίσει πλήρως είτε μέσω δανεισμού – υπολογίζοντας την αποπληρωμή του δανείου μέσω των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση- είτε μέσω αποταμιεύσεων ή/και αποζημιώσεων μετά την απόλυσή τους. Επιστρέφοντας στις μακροχρόνιες μισθώσεις, προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο μπορούν τη χασούρα τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσής τους.
Αρκετοί, δε, ιδιοκτήτες κρατούν γενικά μια στάση αναμονής από την αρχή της πανδημίας, διαθέτοντας τα ακίνητά τους για μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών. Ταυτόχρονα, διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Αθήνα
Οι τιμές στην Αθήνα καταγράφουν αυξητικές τάσεις στις περισσότερες φοιτητικές περιοχές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια.
Καλαμάτα
Στην Καλαμάτα τώρα, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί «Γολγοθά» για τους γονείς και τη φετινή χρονιά.
Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στα οκτώ τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανέρχονται στους 6.400 και οι εισαχθέντες κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά στους 1.600.
Ωστόσο, πρόκειται για πλασματικούς αριθμούς, γιατί, αφενός, πολλοί από τους εγγεγραμμένους έχουν διακόψει, ενώ ικανός αριθμός θα μείνει εκτός λόγω του ότι δε θα πιάσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Ταυτόχρονα, όπως την περυσινή περίοδο, έτσι και φέτος, πολύ μικρός αριθμός φοιτητών θα ενοικιάσουν διαμερίσματα λόγω πανδημίας, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα ανοίξουν και τα πανεπιστήμια ή θα λειτουργήσουν και πάλι μέσω τηλεκπαίδευσης.
Ωστόσο, οι τιμές για ακόμη μια χρονιά καταγράφουν αυξητικές τάσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα – κυρίως δυάρια- είναι ελάχιστα, αγγίζοντας ακόμη και τα 450 ευρώ/μήνα. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 230-300 ευρώ για τη φετινή χρονιά, ενώ πέρυσι κυμαινόταν από 220-260 ευρώ.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο Δήμο Καλαμάτας είναι εγγεγραμμένα 660 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Τα δεδομένα στη φοιτητική κατοικία λόγω κορωνοϊού την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021
Αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 οι γονείς των πρωτοετών επικοινωνούσαν με κτηματομεσιτικά γραφεία με στόχο να ενημερωθούν για τη διαθεσιμότητα των ακινήτων, τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, καθώς και για εναλλακτικές – οικονομικότερες περιοχές, διότι, αν και εν μέσω πανδημίας, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών κατέγραψαν αυξήσεις το 2020 σε σχέση με το 2019.
Ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης, καθώς οι περισσότεροι κρατούσαν στάση αναμονής, περιμένοντας τα δεδομένα λόγω κορωνοϊού και παράλληλα στόχευαν να κερδίσουν ενοίκια 1-2 μηνών, δηλαδή να προβούν σε μίσθωση της φοιτητικής στέγης μετά τις εγγραφές των φοιτητών στις σχολές (τέλη Οκτωβρίου ή/και αρχές Νοεμβρίου).
Ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022
Η πανδημία του κορωνοϊού, σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δ και το ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού, θα αποτελέσει τον παράγοντα που θα καθορίσει την κινητικότητα στη φοιτητική κατοικία, ιδιαίτερα έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Οι γονείς πλέον έχουν τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης και των συνεχομένων lockdown και δε θα είναι διατεθειμένοι να «ρισκάρουν» με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς φοιτητές.
Θεωρούμε ότι μεγάλο μέρος των γονέων θα κρατήσει στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση lockdown.
Η κινητικότητα διερεύνησης από τους γονείς, όσον αφορά στη διαθεσιμότητα ακινήτων και τις τιμές ενοικίασης, πάντα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Αυγούστου, αλλά το αν θα προβούν σε άμεση μίσθωση ή/όχι θα καθοριστεί αποκλειστικά από τα υγειονομικά δεδομένα και τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας που μπορεί να εφαρμόσει η Πολιτεία.