Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο καμπής από τα δικά μας λάθη. Η κλιματική αλλαγή είναι φανερή πλέον. Οι καύσωνες ήσαν σπάνιοι παλαιότερα. Η θερμοκρασία έφθασε στους 47 βαθμούς στο Βανκούβερ του Καναδά. Οι πυρκαγιές καίνε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα κάθε χρόνο, ενώ σοκ και φρίκη απλώθηκε από τις καταστροφές ασύλληπτων διαστάσεων σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο. Οι νεκροί είναι πάνω από 130 με εκατοντάδες αγνοούμενους. Μέσα σε λίγες ώρες 160 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο ήταν το ύψος της βροχής που κατέκλυσε, ιδίως, τη Γερμανία και βύθισε στο βούρκο ολόκληρες πόλεις.
Οι περισσότεροι από εμάς λίγο ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή. Το πολύ λίγες κουβέντες σε κάποια παρέα για να περνά η ώρα.
Όσοι ανησυχούν, κατατάσσονται στην κατηγορία των ιδιόρρυθμων.
Μπορεί κανείς να υπολογίσει τι θα συμβεί με την Καλαμάτα, λόγω Νέδοντος, εάν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα;
Εάν ένα χαμηλό βαρομετρικό καθίσει πάνω από τον Ταΰγετο και μέσα σε λίγες ώρες αδειάσει, όχι 160 λίτρα νερό ανά τετραγωνικό, αλλά 100 λίτρα ανά τετραγωνικό, η Καλαμάτα θα θαφτεί μέσα στο βούρκο.
Οι καταστροφές από το σεισμό του 1986 συγκρινόμενες με τν συμφορά μιας τέτοιας πλημμύρας θα είναι ασήμαντες. Υπερβάλλω; Μακάρι…
Πρέπει να συμβεί και ύστερα να κλαίμε τη μοίρα μας και να ρίχνουμε την ευθύνη ο ένας στον άλλον;
Έχουν γραφεί αρκετά σχετικά άρθρα για τον Νέδοντα στον τοπικό Τύπο.
Ο Δήμος, ως κατ’ εξοχήν υπεύθυνος, ας πάρει πρωτοβουλίες. Οι διάφορες οργανώσεις πού ξημερoβραδιάζουν; Εάν δεν απατώμαι, για τον Κουφοντίνα είχαν γίνει αρκετές πορείες διαμαρτυρίας. Το θέμα που θίγω είναι τριτεύον; Δεν είναι πολιτικό;
Φίλοι μου, αυτά είναι τα πολιτικά θέματα και, μάλιστα, από τα «πιασάρικα».
Άραγε, έχουμε το κόστος της αδράνειας σε ανθρώπινες ζωές και σε καθαρά οικονομικούς όρους;
Το κόστος αντιμετώπισης του Νέδοντα είναι πολύ μικρό, θα έλεγα ασήμαντο, μπρος στο κόστος της αδράνειας.
Ο καλός Θεός μάς έχει δώσει αρκετές ευκαιρίες, ίσως και άλλες, ας μη τις χάσουμε.
Του Μιχάλη Σούμπλη