Με ολιγόωρες διακοπές εργασιών των δικαστικών υπαλλήλων είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος από την 1η Σεπτεμβρίου, αφού, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας Διονύσης Λαμπρόπουλος, με ανοικτή της επιστολή η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης πως επί σειρά ετών αγνοεί τα αιτήματά τους.
Ήδη η Ομοσπονδία έχει ανακοινώσει μέσω της επιστολής της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ότι το νέο δικαστικό έτος θα ξεκινήσει με συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, αλλά και σε όλα τα δικαστικά μέγαρα της χώρας, καθώς και με δίωρες διακοπές εργασιών.
Δίωρες διακοπές εργασιών
Παράλληλα, από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου οι δικαστικοί υπάλληλοι θα προχωρήσουν σε δίωρες διακοπές εργασιών, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με την προκήρυξη απεργίας.
«Πέρασαν δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων σας και τη διαβεβαίωσή σας, από την πρώτη συνάντηση με το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε., πως θα πράξετε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να δρομολογήσετε λύσεις στα πολλά, σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα στο χώρο των Δικαστηρίων, καθώς μας επισημάνατε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα και για σας είναι η υποστελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών, σε συνάρτηση με τους χαμηλούς μισθούς και τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας. Διαπιστώνουμε σήμερα πως όχι μόνο δεν καλυτέρευσαν τα πράγματα για εμάς, αλλά ότι κατά τη δική σας θητεία και παρουσία είναι πολύ χειρότερα από τότε που αναλάβατε.
Και βέβαια, γι’ αυτό δεν ευθύνεται η υγειονομική κρίση, όπως ίσως θα επιχειρούσε να βρει κάποιος σαν άλλοθι, αφού το διάστημα αυτό, όπου εφαρμόζονταν μέτρα περιορισμού στη λειτουργία των δικαστηρίων, είχατε όλο το διαθέσιμο χρόνο για να βρείτε λύσεις και να αποκαταστήσετε παθογένειες και προβλήματα του παρελθόντος.
Όμως, τίποτα απολύτως δεν πράξατε προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναλάβατε το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούλιο του 2019 και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας η ΟΔΥΕ σας εξέθεσε με πλήρη και αναλυτικό τρόπο το σύνολο των προβλημάτων στον κλάδο μας, αλλά και στο χώρο των δικαστηρίων, αφήνοντάς σας επαρκή χρόνο, προκειμένου να δρομολογήσετε λύσεις.
Δύο χρόνια μετά διαπιστώνουμε ότι δεν πράξατε απολύτως τίποτα, για να δοθούν ή να δρομολογηθούν λύσεις, παρότι η από μέρους σας επικοινωνιακή διαχείριση διαμορφώνει μια εικόνα που απέχει πολύ απ’ τη σκληρή καθημερινότητα μας», επισημαίνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι προς τον κ. Τσιάρα.
Ερωτήματα και αιτήματα
Υπενθυμίζουν, μάλιστα, πως αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει με δίωρες διακοπές εργασιών στις 10 Φεβρουαρίου 2020, αλλά επιδεικνύοντας αίσθημα ευθύνης λόγω της επερχόμενης υγειονομικής πανδημίας, τις διέκοψαν στις 11 Μαρτίου 2020.
Με την επιστολή – καταγγελία προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν άμεσες, ξεκάθαρες, χωρίς ελιγμούς και υπεκφυγές απαντήσεις σε καίρια αιτήματα που εδώ και καιρό έχουν θέσει, όπως για παράδειγμα:
-Γιατί δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα και για τα δύο έτη της διακυβέρνησης νέες προσλήψεις για την κάλυψη των μεγάλων οργανικών κενών στις δικαστικές υπηρεσίες, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών;
-Γιατί δεν κατάφερε η κυβέρνηση εδώ και μια διετία να ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων, που ξεκίνησε από τις αρχές του 2017 και αφορούσε περίπου 700-750 θέσεις στα Δικαστήρια, αφού σήμερα, 4,5 χρόνια από τις προκηρύξεις μένουν ακόμα κενές περισσότερες από 250 απ’ τις παραπάνω θέσεις, παρότι έχει επισημανθεί εδώ και καιρό το αναμενόμενο «μεγάλο κύμα φυγής» των δικαστικών υπαλλήλων (αριθμός που μπορεί να υπερβαίνει τους 1.500) κατά τα έτη 2021 και 2022, λόγω θεμελίωσης πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος;
Στη μακροσκελή επιστολή της Ομοσπονδίας, τα βασικά αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι:
-Διορισμοί δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και κλάδων
-Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών
-Πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους
-Επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση δικαστικών υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας
-Αύξηση (τουλάχιστον διπλασιασμό) των εξόδων κίνησης των επιμελητών, για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους
-Υλοποίηση στην πράξη της γενικής και ειδικής επιμόρφωσης που προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων
-Προώθηση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια
-Εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).