Πριν από ένα χρόνο, διασχίζοντας τον Νέδοντα, είδαμε εκατοντάδες πλατάνια που «χτυπήθηκαν» από το μύκητα Ceratocystis platani.
Πέραν της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, τότε είχαμε γράψει και για τους κορμούς που έχουν πέσει στο ποτάμι και αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την πόλη, σε περίπτωση πλημμυρών. Κι αυτό, γιατί αν φουσκώσει το ποτάμι, οι κορμοί θα βρεθούν στην πόλη και μπορούν να φράξουν το σημείο που θα σταματήσουν. Το όλο ζήτημα, μάλιστα, μας είχε επισημάνει και ο δασολόγος – φυτοπαθολόγος, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, δρ. Παναγιώτης Τσόπελας.
Για τον ίδιον κίνδυνο έγραψε και ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, έπειτα από τη διάσχιση που έκανε πρόσφατα στον Νέδοντα.
Εμείς, επαναφέρουμε το θέμα, με αφορμή ανακοινώσεις του Δήμου για το συγκεκριμένο ποτάμι, όπου όμως αναφέρονται παρεμβάσεις μόνο εντός πόλης.
Καλό θα ήταν, πριν να είναι αργά, οι άνθρωποι του Δήμου να κοιτάξουν σοβαρά το θέμα με τους κορμούς και να προβούν άμεσα σε απομάκρυνσή τους.
Να σημειωθεί ακόμα ότι, εκτός από τους κορμούς, υπάρχουν προβλήματα και στα φράγματα μέσα στο ποτάμι.
Γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε ότι για να γίνουν οι παραπάνω παρεμβάσεις το κόστος είναι τεράστιο, αλλά πρέπει να γίνουν…
Π.Μπ.