Προβληματισμένοι και απογοητευμένοι οι επαγγελματίες στην Καλαμάτα
Νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα σε εστίαση και διασκέδαση, με τα κρούσματα να αυξάνουν και να προβληματίζουν επαγγελματίες και πολίτες. Η Μεσσηνία, κατά κάποιον τρόπο, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, καθώς η πλειοψηφία της εστίασης λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, ενώ όσοι χώροι διασκέδασης ή εστιατόρια θελήσουν να λειτουργήσουν σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα.
Προβληματισμός, ωστόσο, έχει ξεκινήσει από τώρα για το τι θα γίνει από το φθινόπωρο και μετά, όπως και φόβος μη χειροτερέψουν τα πράγματα και τεθεί σε κίνδυνο η τουριστική περίοδος του καλοκαιριού.
Οι επαγγελματίες της Καλαμάτας διαμαρτύρονται διότι έχει διακοπεί οποιαδήποτε οικονομική τους στήριξη, ενώ όσοι αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τους εσωτερικούς τους χώρους, θα πρέπει να απασχολούν έναν εργαζόμενο για τον έλεγχο των πιστοποιητικών των πελατών.
Νέα μέτρα
Σύμφωνα με τα μέτρα που τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή, ανοιχτοί και κλειστοί χώροι θα είναι διαθέσιμοι μόνο σε καθήμενους.
Στην είσοδο των εσωτερικών χώρων εστιατορίου, μπαρ, κέντρου διασκέδασης ή καφέ, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους, εκτός από τη μάσκα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR». Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους.
Ειδικότερα:
-Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα
-Από σήμερα εστιατόρια, κινηματογράφοι και θέατρα θα είναι μόνο για εμβολιασμένους στο εσωτερικό με 85% κάλυψη
-Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μικτή λειτουργία
-Αθλητικοί αγώνες θα γίνονται αμιγώς με εμβολιασμένους. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
-Σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζομένους να τους λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου, ή για το αν έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό
-Τα πανηγύρια στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν στα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, και θα γίνονται μόνο με καθήμενους.
Τσουχτερά είναι και τα πρόστιμα που ισχύουν από σήμερα:
-Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολής λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τ.μ. Άνω των 200 τ.μ. 5.000 ευρώ και αναστολή 7 ημερών
-Σε δεύτερη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή 15 ημερών
-Σε τρίτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες.
Τα τρία σήματα των καταστημάτων
Επιπλέον, μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις στα καταστήματα: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».
Στους «Χώρους Covid Free», τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους, ενώ οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι. Θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων και θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις στην περίπτωση παραβίασης των μέτρων.
Στους «Μεικτούς Χώρους» θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ θα προβλέπονται ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν νοσήσει ή θα έχουν κάνει τεστ.
Τέλος, με το συγκεκριμένο σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό έχει εμβολιαστεί.
Τα σήματα θα τα κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το https://covidfree.gov.gr/
Προβληματισμός και παράπονα
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, τόνισε πως ο έλεγχος των εισερχομένων σε κλειστούς χώρους αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. «Στα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ, αλλά και σε κάποια εστιατόρια που χρησιμοποιούν εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση του εμβολιασμένου. Απ’ όταν ξεκίνησε αυτή η κουβέντα, είπαμε: ναι στον εμβολιασμό, όχι στο διαχωρισμό. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε συναδέλφους μας κι εργαζομένους να συμμετέχουν στον εμβολιασμό, γιατί βλέπουμε πόσο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα μέρα με τη μέρα. Για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν σε εσωτερικό χώρο το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να απασχολούν ένα άτομο για τους ελέγχους και αυτό είναι μεγάλη επιβάρυνση, η οποία δεν επιβραβεύεται οικονομικά.
Για δεύτερο καλοκαίρι υπολειτουργούμε και με αυτή τη λογική και όχι συνδικαλιστικά, λέμε άλλη μια φορά ότι πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας, γιατί εδώ και καιρό έχει σταματήσει κάθε διαδικασία ενίσχυσης. Ακόμα και στην περιβόητη ενίσχυση με κεφάλαιο επανεκκίνησης, ελάχιστες επιχειρήσεις εγκρίθηκαν, αλλά ακόμα και αυτές δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ», επισήμανε ο κ. Ζαγάκος.
Ο κόσμος, όπως σημείωσε, έχει αρχίσει ήδη να προβληματίζεται, αλλά ευτυχώς στη Μεσσηνία λειτουργούν πολλοί εξωτερικοί χώροι και αυτό δίνει μιαν ασφάλεια και ανεμελιά. «Δυστυχώς, η συνεχής προσοχή πρέπει να μας γίνει συνείδηση. Βλέπω ότι αρκετοί επαναφέρουν τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Η προφύλαξη είναι μια διαδικασία που πιστεύω θα μας ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμα. Το πρόβλημα βέβαια είναι μπροστά μας, καθώς από το φθινόπωρο και μετά θα πρέπει να λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλό καιρό στην περιοχή μας μέχρι αργά το φθινόπωρο και θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καλαμάτας.
Της Βίκυς Βετουλάκη