Με το έργο “Re:Incarnation” της ομάδας Q Dance του Qudus Onikeku [Κούντους Ονικέκου] από το Λάγος της Νιγηρίας, ολοκληρώθηκε προχθές στο αμφιθέατρο του Κάστρου η 27η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Το έργο Re:Incarnation ήταν το αποτέλεσμα της πενταετούς έρευνας που διεξήγαγε ο Qudus Onikeku [Κούντους Ονικέκου] στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λάγος της Νιγηρίας, όπου εκπαίδευσε και ενέπνευσε μια νέα γενιά καλλιτεχνών, χωρίς κλασικές/δυτικές προσλαμβάνουσες.
Το έργο ανέδειξε το βάθος και τη γνήσια, ασυμβίβαστη χαρά της σύγχρονης δυτικοαφρικανικής νεανικής κουλτούρας, καθώς μας μετέφερε στην ατμόσφαιρα της νιγηριανής μεγαλούπολης και στους ήχους της afrobeats μουσικοχορευτικής σκηνής του σήμερα.
Με το “Re:Incarnation” ο Onikeku συνεχίζει την έρευνά του για τη μνήμη του σώματος και αναζητά το σύγχρονο χορογραφικό λεξιλόγιο μιας νέας γενιάς χορευτών.
Το έργο εστίασε στην έννοια της μετενσάρκωσης σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του πολιτισμού Yoruba (γέννηση, θάνατος, αναγέννηση), που αντιλαμβάνεται το χρόνο και το χώρο ως κάτι το κυκλικό, όπου η χρονικότητα εκφράζεται μέσα από σημεία έντασης και όχι με τρόπο γραμμικό-εξελικτικό.
Το έργο ερμήνευσαν εννέα νέοι χορευτές από διάφορες πόλεις της Νιγηρίας, οι οποίοι επιλέχθηκαν κατά τη διάρκεια τριών διαδοχικών φεστιβάλ DanceGATHERING Lagos και συμμετείχαν, επί σκηνής, σε μια διαδικασία συλλογικής δημιουργίας, κατά την οποία ανακαλύπτουν την ενέργεια της μουσικής και του χορού afrobeats της δεκαετίας του ’60 και του ΄70, την ανανεώνουν, την επικαιροποιούν, την αναβιώνουν στο παρόν, την επενδύουν συνειδητά και ασυνείδητα με παλιούς και νέους κοινωνικούς αγώνες.
Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα, στόχος του φετινού φεστιβάλ ήταν το γεγονός ότι «από την κοινή μας εμπειρία έχει γίνει σαφές ότι αυτό που κυρίως χρειαζόμαστε όλοι αυτήν την περίοδο είναι προσαρμοστικότητα. Αν κάνουμε ήρεμα και σταθερά βήματα, τότε θα τα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες», ενώ ο τίτλος του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος ήταν: «Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί ή μόνοι;».
Στο 27ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φιλοξενήθηκαν 31 παραγωγές, 18 από το εξωτερικό και 13 από την Ελλάδα. Ήταν παραστάσεις χορού που συνδύασαν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο χορό και hip hop μέχρι ακροβατικά και σύγχρονους αστικούς αφρικανικούς χορούς.
Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που παρουσίασαν τα έργα τους στο Φεστιβάλ προέρχονταν από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ιρλανδία, τη Νιγηρία και τη Σλοβακία.
Επίσης, από τις 18 ξένες ομάδες οι 14 παρουσίασαν για πρώτη φορά το έργο τους στην Ελλάδα, ενώ από τα 13 ελληνικά έργα τα 3 έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους και ένα πραγματοποίησε τη δια ζώσης πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ, μετά την πρώτη του διαδικτυακή παρουσίαση.