Ξεκινά στην Καρδιολογική του Νοσοκομείου Καλαμάτας και αναζητούνται εθελοντές
Την έναρξη μιας πρωτοποριακής κλινικής μελέτης για την ευεργετική επίδραση του πολυφαινολικού μεσσηνιακού ελαιολάδου στην υγεία ανακοίνωσε χθες το Νοσοκομείο Καλαμάτας, τα συμπεράσματα της οποίας ενδεχομένως να έχουν και παγκόσμιο αντίκτυπο.
Η μελέτη θα γίνει από το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε συνεργασία με το Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη.
Ήδη, όπως ανακοινώθηκε χθες, αναζητούνται εθελοντές, που μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο νοσοκομείο, ενώ στη μελέτη, έπειτα από έρευνα, θα χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο Elettra, το οποίο παράγεται στο αγρόκτημα Μπουζαλά στην Κλεισούρα Μεσσηνίας.
Κλινική μελέτη
Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, κάνοντας την αρχική ανακοίνωση σημείωσε ότι από τους γιατρούς του νοσοκομείου γίνονται πάρα πολλές εργασίες, μελέτες και μια επιστημονική δουλειά, που δε βγαίνει προς τα έξω.
Ακολούθως ανακοίνωσε τη συμμετοχή του νοσοκομείου στη μελέτη για το ελαιόλαδο, τονίζοντας ότι είναι κάτι πολύ σπουδαίο για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για τη Μεσσηνία. Ευχαρίστησε δε τους διευθυντές της Καρδιολογικής, Γιώργο Κουδούνη και Μανώλη Μάκαρη, για την πρωτοβουλία και ιδιαίτερα τον καθηγητή κ. Mαγιάτη, με τον οποίο, όπως είπε, τους συνδέει πενταετής προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της κορωνέικης ελιάς στην πρόληψη και την προστασία της υγείας.
«Όταν θα ολοκληρωθεί η μελέτη, είμαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο», κατέληξε η κα Αλειφέρη.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο καθηγητής κ. Μαγιάτης εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά, καθώς η προσπάθεια ανάδειξης της ιδιαίτερης αξίας του ελαιολάδου για την υγεία άρχισε πριν από 10 χρόνια: «Ανακοινώσαμε τα πρώτα μας αποτελέσματα στη Μεσσηνία πριν από 10 χρόνια και φτάνουμε σήμερα να ξεκινήσουμε την πρώτη κλινική μελέτη που θα γίνει σε ελληνικό έδαφος με εξειδικευμένο ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες, σε ένα θέμα το οποίο αφορά στην πρόληψη από τις καρδιαγγειακές νόσους.
Είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν από μας και έχουν ήδη αποδείξει πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, αλλά εμείς με την προσπάθεια που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, έχουμε προσφέρει πολύ περισσότερα.
Διεθνώς πρωτοπορούμε στην ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου στην υγεία και είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι βρισκόμαστε εδώ σήμερα στην Καλαμάτα, στην καρδιά της παραγωγής του ελαιολάδου στη χώρα μας, για να ξεκινήσουμε μία πολύ πρωτότυπη μελέτη. Όχι τόσο όσον αφορά στο να αποδείξουμε ότι το ελαιόλαδο κάνει καλό, γιατί αυτό το γνωρίζουμε, είναι τεκμηριωμένο επισήμως και υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά μία πρωτότυπη μελέτη η οποία θα εξετάσει το κατά πόσο η διαφορά στην περιεκτικότητα των φαινολών μέσα στο κάθε ελαιόλαδο που θα δοκιμαστεί, επιδρά διαφορετικά στην υγεία.
Αυτός είναι από τους σημαντικότερους στόχους που βάζουμε και γι’ αυτό έχουμε επιλέξει έπειτα από πάρα πολύ ψάξιμο τα κατάλληλα ελαιόλαδα.
Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα είναι χρήσιμα, όχι μόνο για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, αλλά γενικότερα για το ελληνικό ελαιόλαδο, ακόμα και για ολόκληρο τον κόσμο. Πιθανώς αυτή η μελέτη να οδηγήσει και σε συμπεράσματα που αν επιβεβαιωθούν και με άλλες μεγαλύτερες μελέτες σε άλλες χώρες, ενδεχομένως και να αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στον ισχυρισμό υγείας του ελαιολάδου που αυτή τη στιγμή ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο κ. Μαγιάτης εξήγησε ότι παγκοσμίως υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς τώρα είναι σε εξέλιξη άλλες τέσσερις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα και μόνο φέτος είχαμε δημοσιεύσεις σε άλλες χώρες από άλλες πέντε κλινικές μελέτες.
«Πρέπει η Μεσσηνία και η Καλαμάτα να έχουν τον πρώτο ρόλο παγκοσμίως πάνω στην ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου για την υγεία», τόνισε.
Καταλήγοντας ευχαρίστησε τους γιατρούς και το νοσοκομείο, αλλά και το συντονιστικό φορέα των μελετών που γίνονται στην Ελλάδα, που είναι το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την υγεία.
Αναζητούνται εθελοντές
Ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Γ. Κουδούνης, σημείωσε πως όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, οι οποίες είναι γνωστές από την αρχαία εποχή.
Μάλιστα, είπε πως δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη των Αθηνών ανακήρυξε ως προστάτιδα τη θεά Αθηνά, διότι προσέφερε στην πόλη των Αθηνών το ελαιόλαδο, ενώ τον 4ο αιώνα από διοικητή της Αθήνας επιβλήθηκε υποχρεωτικά σε κάθε κάτοικο Αθηνών να φυτεύει μία ελιά.
«Αυτό δείχνει ότι από τότε γνωρίζαμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Τώρα η μελέτη αυτή θέλει να αναδείξει τη βελτίωση στο λιπιδαιμικό προφίλ του ανθρώπου και στη φλεγμονή του αγγειακού ενδοθηλίου», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Καρδιολογικής, Μανώλης Μάκαρης, υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κλινική μελέτη στο μεσσηνιακό έδαφος για ένα προϊόν το οποίο είναι μεσσηνιακό. «Ξεκινάμε μία κλινική μελέτη συγκεκριμένα για το πολυφαινολικό ελαιόλαδο και τις ευεργετικές επιδράσεις του στο λιπιδαιμικό προφίλ των ασθενών και στη λειτουργία του αγγειακού ενδοθηλίου. Ευχαριστούμε τον κ. Μαγιάτη, γιατί χωρίς αυτόν και το έργο το οποίο έχει παράξει εδώ και 15 χρόνια, δε θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει στη συγκεκριμένη κλινική μελέτη».
Επίσης, ο κ. Μάκαρης ευχαρίστησε την κα Αλιφέρη και τον Κουδούνη και αναφέρθηκε στο γιατρό Χρήστο Κούρεκ της θεραπευτικής κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, με τον οποίο έχουν συνεργασθεί στο παρελθόν και συνέταξαν το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί.
Ευχαρίστησε ακόμα τους ιδιοκτήτες του κτήματος Elettra στην Κλεισούρα Μεσσηνίας που θα παρέχουν το πολυφαινολικό ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιηθεί.
Τέλος, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε εθελοντές τονίζοντας ότι η βοήθειά τους θα είναι πάρα πολύ σημαντική.
«Θέλουμε εθελοντές οι οποίοι να το πιστέψουν, να θέλουν να βοηθήσουν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα δώσουμε. Ουσιαστικά θα μετρήσουμε βιοχημικούς, αιματολογικούς και καρδιολογικού δείκτες, όπως και δείκτες που έχουν σχέση με το ενδοθήλιο των αγγείων αυτούς. Θα τους μετρήσουμε πριν και μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου πολυφαινολικού ελαιολάδου. Επίσης, θα έχουμε και ένα control group για να συγκρίνουμε τις επιδράσεις που έχει το απλό ελαιόλαδο. Μόνη προϋπόθεση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν είναι να έχουν υψηλή χοληστερίνη με βάση τις ευρωπαϊκές καρδιολογικές οδηγίες. Δηλαδή, να έχουν την “κακή” χοληστερίνη, τη λεγόμενη LDL χοληστερίνη πάνω από την τιμή των 116 mg. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση και δε μας ενδιαφέρει αν παίρνουν ή δεν παίρνουν φάρμακα για τη χοληστερίνη. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν υπερλιπιδαιμία»
Πρωτόκολλο
Περισσότερα για το πρωτόκολλο που θα εφαρμοσθεί ανέφερε ο γιατρός Χρήστος Κούρεκ και κάλεσε τους Μεσσήνιους να βοηθήσουν το εν λόγω εγχείρημα. «Το πρωτόκολλο είναι απλό. Θα χορηγούμε ελαιόλαδο υψηλών φαινολών σε άτομα τα οποία έχουν υψηλούς λιπιδαιμικούς δείκτες αλλά και σε υγιείς, ώστε να μπορέσουμε να συγκρίνουμε την επίδρασή του στο λιπιδαιμικό προφίλ τους. Θα έχουμε μία ομάδα παρέμβασης που θα λάβει το πολύτιμο υλικό και μία ομάδα ελέγχου η οποία θα συνεχίσει κανονικά τη διατροφή και την αγωγή της και θα συγκρίνουμε τα αποτελέσματα αυτά. Το μόνο που ζητάμε είναι να υπάρχει μία συμμόρφωση με το χρονοδιάγραμμα και να τηρούν τις δοσολογίες», σημείωσε ο κ. Κουρέκ.
Δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις, είπε θα συμμετέχουν περίπου 100 άτομα, 75 με υψηλούς λιπιδιαμικούς δείκτες και 25 υγιή.
Οι εθελοντές θα συμπληρώσουν ένα έντυπο συγκατάθεσης και θα προμηθεύονται το ελαιόλαδο από τους χορηγούς. Η διάρκεια θα είναι περίπου τρεις μήνες, κατά τους οποίους τους δύο θα λαμβάνει το ελαιόλαδο και τον άλλον όχι. Η υποχρέωση είναι η καθημερινή ωμη κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας του ελαιολάδου με υψηλές πολυφαινόλες, που στη ουσία πρόκειται για ένα «καθαρόαιμο» αγουρέλαιο, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας ο γιατρός ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες.
Τέλος, μίλησε η εκπρόσωπος του αγροκτήματος κ. Μπουζαλά που θα προσφέρει το ελαιόλαδο Elettra που θα χρησιμοποιηθεί στη μελέτη. «Το Elettra είναι ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες και πριν από 4 χρόνια γίναμε μέλη στο Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την υγεία και συμμετείχαμε και στο πρόγραμμα Aristoil. Όλα αυτά τα έτη εκπαιδευτήκαμε και μάθαμε για τις πολυφαινόλες. Έτσι πριν από ένα χρόνο καταφέραμε να βγάλουμε στην αγορά το Elettra, ένα λάδι που περιέχει έως και πέντε φορές περισσότερες πολυφαινόλες από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να γίνουμε χορηγοί στη μελέτη αυτή και αισθανόμαστε μεγάλη τιμή που θα βοηθήσουμε με το ελαιόλαδό μας στην υγιεινή διατροφή και στην πρόληψη ασθενειών», κατέληξε.
Της Βίκυς Βετουλάκη