Σφοδρή αντιπαράθεση στο Δήμο Δ. Μάνης για «προσχεδιασμένα αδιέξοδα και προσυμφωνημένες συνεργασίες»

Σφοδρή αντιπαράθεση στο Δήμο Δ. Μάνης για «προσχεδιασμένα αδιέξοδα και προσυμφωνημένες συνεργασίες»

Στους 22 μήνες που πέρασαν η δημοτική μας παράταξη «Συνεργασία για τη Δυτική Μάνη» έδωσε σαφή δείγματα γραφής, ασκώντας σκληρή αλλά πάντα δίκαιη αντιπολίτευση.

Με ερωτήσεις και προτάσεις αναδείξαμε θέματα και προτείναμε λύσεις, θεωρώντας τους συναδέλφους συνεργάτες και όχι αντιπάλους. Ήμασταν εμείς που με τη δική μας ψήφο πέρασαν οριακά σημαντικές για τον τόπο αποφάσεις. Ήμασταν η παράταξη που από την πρώτη στιγμή προτείναμε την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και που με την παρουσία μας αποδείξαμε έμπρακτα το τι σημαίνει για εμάς συνεργασία.

Τα παραπάνω αποτελούν πρόλογο για να κατανοηθεί η στάση μας στο σχολιασμό όσον αφορά στην ανακοίνωση της απόφασης του δημάρχου Δυτικής Μάνης να ορίσει νέους αντιδημάρχους μετά τα γνωστά εσωκομματικά, τελευταία γεγονότα που δε θα θέλαμε για την ώρα να σχολιάσουμε.

Η απόφαση δημιουργεί ερωτηματικά όσον αφορά στον τρόπο που έγιναν οι επαφές και, τελικά, οι επιλογές.

Θεωρούμε με τα στοιχεία που έχουμε ότι πρόκειται για μια απόφαση που δεν προήλθε ξαφνικά, αλλά ήταν σχεδιασμένη, αφού η στάση ορισμένων δεν ήταν επιθυμητή.

Πιστεύουμε, για να μπούμε και στην ουσία του θέματος, πως μετά όλα αυτά τώρα ήταν η χρυσή ευκαιρία να δρομολογηθούν και να απαιτηθούν ευρύτερες συνεργασίες, ώστε να υπάρξει πρόοδος και εξέλιξη.

Να αναζητηθεί μέσα από ανταλλαγή απόψεων ένα κοινά αποδεκτό πεδίο δράσης βασισμένο στη διαφάνεια, με στόχο την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας.

Ήταν η κατάλληλη στιγμή να γίνει ένα κάλεσμα συνεργασίας προς όλες τις παρατάξεις σε ένα ειδικό για το σκοπό αυτό Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε φανερά, χωρίς υπονομεύσεις και εξαρτήσεις, να χαραχθεί η επόμενη μέρα.

Ήταν τώρα η ώρα να περιοριστούν ή και να απομακρυνθούν δράσεις και παθογένειες που έχουν οδηγήσει τον τόπο σε αυτά τα αδιέξοδα και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

Αντ’ αυτών, προέκυψαν προσυμφωνημένες συνεργασίες με «εκλεκτούς» πίσω από κλειστές πόρτες στα κρυφά.

Επικράτησε κλίμα αντιπαλότητας με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, που δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Οι μάσκες έπεσαν.

Για μια ακόμα φορά ο τόπος οδηγείται σε διχαστικές λογικές και συνεργασίες “αλά κάρτ”, που εξυπηρετούν προσωπικές και παραταξιακές σκοπιμότητες.

Ακολουθήθηκε με ευθύνη των συμμετεχόντων ο γνωστός δρόμος των συμφερόντων και των υπολογισμών.

Πίσω από βαρύγδουπες δηλώσεις για τη σωτηρία του τόπου… το βλέμμα των εμπνευστών της συμφωνίας είναι στραμμένο στο δικό τους πολιτικό αύριο.

Διαφορετικά, ας μας εξηγήσουν το λόγο απαξίωσης και περιφρόνησης των άλλων παρατάξεων. Προφανώς δεν τους ήταν διαχειρίσιμοι και βολικοί. Τους χαλούσαν τα σχέδια.

Ας ελπίσουμε να μη δούμε σε λίγο καιρό ηρωικές εξόδους και δηλώσεις για ασυμφωνία, ανικανότητα και αυταρχισμό….

Κλείνοντας να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά για την περιοχή μας που τόσο έχει αδικηθεί… Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την αλήθεια και τη συναίνεση, ακούγοντας τη φωνή του δημότη και παραμένοντας παρόντες στις εξελίξεις.

Σύνθημά μας, όλα στο φως. 
Αλέξης Ρουτζούνης
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής «Συνεργασίας για τη Δυτική Μάνη»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Προσχεδιασμένη η απόπειρα διάσπασης της «Νέας Πνοής»
Η απόπειρα διάσπασης της «Νέας Πνοής» από τη μεριά του κ. Λυμπερέα πρώτα και στη συνέχεια του δημάρχου ήταν προσχεδιασμένη.

Έπειτα από την ανακοίνωση του δημάρχου για τον ορισμό αντιδημάρχων και αρμοδιότητές τους, η πλειοψηφία της δημοτικής ομάδας της «Νέας Πνοής» ανακοινώνει:

Καμία συνεδρίαση ή συνάντηση από τη Δημοτική Αρχή δεν έγινε με στόχο τη συνεργασία και συνδιοίκηση με τις άλλες δημοτικές ομάδες από τον Οκτώβριο του 19 που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους.

Δεν έγινε ακόμα ούτε την προηγούμενη Παρασκευή 2/7/21, παρά το γραπτό αίτημα του κ. Χρίστου Κισκήρα, που δεν πήρε απάντηση. Έτσι δεν έχει ο δήμαρχος τη δημοκρατική νομιμοποίηση να ανακοινώσει συνδιοίκηση με άλλες δημοτικές παρατάξεις και, μάλιστα, επιλεκτικά, αποκλείοντας άλλες.

Το πρόβλημα προέκυψε από την πολιτική συμπεριφορά και δράση του κ. Λυμπερέα, ο οποίος μεταξύ άλλων:

1. Φανερά εκδήλωνε τη «συμπάθειά» του προς το συνδυασμό του κ. Ανδροβιτσανέα, που πολύ γρήγορα εξελίχτηκε σε πολιτικό «πάντρεμα», όταν δήλωνε ότι στις επόμενες εκλογές θα συμμετέχει με τον κ. Ανδροβιτσανέα

2. Ήρθε σε σύγκρουση με τους προέδρους των Κοινοτήτων και τους δημότες, όταν παραπονιούνταν ότι δεν έχουν νερό, αλλά και τους δύο υδραυλικούς (που τον έναν τον έδιωξε και ο άλλος δεν άντεξε), με αποτέλεσμα να δουλεύει η ύδρευση μόνο με τους λεγόμενους «εθελοντές» (!) και, τέλος, με τους άλλους δύο αντιδημάρχους, που δεν άφηνε να εκτελέσουν το πρόγραμμά τους, γιατί αυθαίρετα και χωρίς προγραμματισμό έπαιρνε το «προσωπικό» και μηχανήματα με την κάλυψη του δημάρχου.

3. Παρέσυρε και το δήμαρχο στην υιοθέτηση της Αρχής ότι «για όλα φταίνε οι άλλοι και ότι οι βλάβες στο δίκτυο της ύδρευσης, που είναι υπερβολικά πολλές, γίνονται λόγω δολιοφθοράς κάποιας άγνωστης δύναμης».

4. Έκανε προσωπική πολιτική με αυθαίρετες επιλογές.

Η εικόνα της Δημοτικής Αρχής δεν έδινε περιθώρια για συνέχεια της «Νέας Πνοής».

Έπειτα από αυτά και αφού επανειλημμένα ενημερώθηκε ο δήμαρχος χωρίς αποτέλεσμα, ο οποίος, αντί να δώσει λύση, κατάργησε τις μεταξύ μας συνεδριάσεις, η δημοτική μας ομάδα διέγραψε τον κ. Λυμπερέα.

Έκτοτε είναι ανεξάρτητος μεν αλλά δρα αυθαιρετώντας, κυριολεκτικά με την ανοχή του κ. δήμαρχου, που παρά το πρόβλημα τον διατηρεί στη θέση του. Συνέχισε δε τις διαβουλεύσεις συνεργασίας με άλλες δημοτικές παρατάξεις και απειλώντας τους αντιδημάρχους με αποπομπή χωρίς να ακούει για τα προβλήματα.

Εκ του αποτελέσματος, είναι ξεκάθαρο πως η συνεργασία αυτή έχει προσυμφωνηθεί αρκετό καιρό. Γι’ αυτό και οι αποπομπές των αντιδημάρχων κ.κ. Χρηστέα και Βαβαρούτσου από το κ. δήμαρχο, δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω πολιτικής ασυμφωνίας ή ασυνέπειας, αλλά λόγω πολιτικού σχεδιασμού και αποκλειστικά για την επίτευξη της εν λόγω συνεργασίας. Κατά την άποψη του δημάρχου θα έπρεπε απλώς να παρακολουθούν τις εξελίξεις και την ακυβερνησία του Δήμου.

Οι δημοτικές παρατάξεις που συμπράττουν γνωρίζουν πολύ καλά τα παραπάνω και έχουν μεγάλη ευθύνη για ό,τι κακό θα συνεχίσει να γίνεται στο Δήμο μας, αλλά και για όσα δεν μπορούν να γίνουν.

Δυστυχώς, στη “νέα” Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δεν αποτυπώνεται πια η λαϊκή ετυμηγορία, αλλά διαφαίνεται ξεκάθαρα και ο απώτερος πολιτικός στόχος των συμμετεχόντων: διάλυση ή και απορρόφηση του συνδυασμού της “Νέας Πνοής”, προς όφελος των συνδυασμών της “συνεργασίας”.

Η δημοτική μας ομάδα θα επανέλθει στο ζήτημα με αναλυτική ανακοίνωση.

Τα εκλεγμένα μέλη της Δημοτικής Παράταξης “Νέας Πνοής”

Χρίστος Κισκήρας
Δημήτριος Χρηστέας
Γεώργιος Βαβαρούτσος