Σοβαροί προβληματισμοί και αναλύσεις για την πορεία του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, όχι μόνο από νομικούς, δικαστές και εισαγγελείς, αλλά και από αξιωματικούς της Αστυνομίας, ερευνητές και δημοσιογράφους, κατατέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο διήμερο 19ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα με εκατοντάδες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.
Το οργανωμένο έγκλημα ήταν το βασικό θέμα του συνεδρίου, όμως κατατέθηκαν προτάσεις και έγινε ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για επίκαιρα νομικά ζητήματα, όπως η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το θέμα της έκτισης ποινών, αλλά και η λειτουργία των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων.
Διατυπώθηκαν ανησυχίες για την έξαρση συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας και τονίσθηκε ότι η κοινωνία ζητά αυστηροποίηση των ποινών και η ποινή των ισοβίων να είναι πραγματικά ισόβια.
Διασυνοριακός χαρακτήρας εγκλήματος
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος χαρακτήρισε εύστοχη επιλογή τη διεξαγωγή του συνεδρίου στην Καλαμάτα, όπου, όπως αποκάλυψε, έχει υπηρετήσει σε χαλεπούς καιρούς, μετά τους σεισμούς.
Ο κ. Πλιώτας μίλησε για διασυνοριακό χαρακτήρα του εγκλήματος, για την εγκληματική οργάνωση και τη συμμορία, ενώ για το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο υπογράμμισε πως παρατηρείται ότι η καθ’ ύλην αρμοδιότητά του ολοένα αποβαίνει συρρικνούμενη, η οποία αποδίδεται από το νομοθέτη στη δυσπιστία σχετικά με τη συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στην εκδίκαση σοβαρών κακουργημάτων.
Σε ό,τι αφορά την έκτιση των ποινών, τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται ο συστηματικός και παρεμβατικός ρόλος του δικαστικού συμβουλίου, ενώ κλείνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη μείωση της έντασης του φαινομένου της πανδημίας, τη γρήγορη αποδρομή και σύντομα να επανέλθει η δικαιοσύνη σε κανονικούς ρυθμούς.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Γλύκας, ευχαρίστησε όλους τους φορείς της Καλαμάτας για τη διοργάνωση του συνεδρίου. «Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί κορυφαίο ζήτημα των ημερών, γιατί έχει παρεισφρήσει σε κάθε θεσμό της έννομης τάξης, αποτελεί πλέον καθημερινό πρόβλημα για κάθε πολίτη και πρέπει να επιλυθεί», τόνισε ο κ. Γλύκας, ενώ επισήμανε και τη μεγάλη ανάγκη για τις τροποποιήσεις του Π.Κ. και Κ.Ποιν.Δ.
Πρόσθεσε ότι η Ένωση έγκαιρα προχώρησε σε διαβούλευση και πολλοί δικηγόροι υπέβαλαν προτάσεις, ενώ και αυτές που κατατέθηκαν στο συνέδριο θα προταθούν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα συγκληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, ευχήθηκε τα συμπεράσματα του συνεδρίου να συμβάλουν καθοριστικά στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ για το πόσο σημαντικά είναι τα θέματα που αναλύθηκαν είπε: «Το αστικό δίκαιο περνάει απαρατήρητο, όμως το ποινικό έχει μια ένταση στις σχέσεις των ανθρώπων και πολύ περισσότερο το οργανωμένο έγκλημα που έχει πλέον πάρει διεθνείς διαστάσεις και απασχολεί όλη την κοινωνία».
Νίκας: Ρομά και ναρκωτικά τα προβλήματά μας
Χαιρετισμούς, πριν από την έναρξη του συνεδρίου, απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος και εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο κ. Παύλος Κρανιώτης, ενώ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Νίκας, τόνισε ότι στην Περιφέρειά μας δε συναντάμε συχνά φαινόμενα οργανωμένου εγκλήματος και δεν υπάρχει υψηλή εγκληματικότητα. Είπε, όμως, ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν πολιτική και κοινωνική διάσταση, όπως το ζήτημα των Ρομά, του οποίου η επίλυση δεν είναι θέμα δικαστηρίων. Επίσης, είπε ότι δεν έχουμε ζητήματα με οικονομικούς μετανάστες, αλλά έχουμε σοβαρά ζητήματα με το θέμα των ναρκωτικών.
Τέλος, είπε ότι ο μόνος δρόμος που έχουμε για την πανδημία είναι προς τα μπροστά και τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, ευχαρίστησε τους υπευθύνους γι’ αυτή τη διοργάνωση και παραδέχθηκε πως όλο το διάστημα της πανδημίας ο κλάδος των δικηγόρων και των ποινικολόγων πέρασε πολύ δύσκολα. «Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδες δικαίωμα του καθενός από εμάς και η απρόσκοπτη αμερόληπτη και έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης συνιστά συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας και σκληρό πυρήνα του κράτους δικαίου. Υπό αυτή την έννοια η πολύμηνη αναστολή της λειτουργίας της δικαιοσύνης είχε πολλαπλές και βαριές κοινωνικές και πολιτικές παρενέργειες», τόνισε ο βουλευτής.
Στη συνέχεια μίλησε για ανησυχητική έξαρση της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος, κάνοντας ειδική αναφορά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ. Είπε ότι πρέπει να μελετηθεί η νομοθεσία και οι πρακτικές άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα, όπως π.χ. η Ιταλία, και η Ελλάδα να φτιάξει θεσμούς που θα αναχαιτίσουν το φαινόμενο.
Καταλήγοντας είπε ότι πιο ανησυχητικό για τον ίδιο είναι το φαινόμενο της γυναικοκτονίας, τα σεξουαλικά εγκλήματα και η ενδοοικογενειακή βία, η οποία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, μέσα στην πανδημία πήρε διαστάσεις πανδημίας.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε σε ζητήματα που αναδείχτηκαν και παρεμβάσεις που έγιναν από την Ένωση και τη δέσμη δράσεων που αναπτύχθηκε για τη στήριξη δικηγόρων.
Καταλήγοντας ευχήθηκε να τελειώσει η ταλαιπωρία με την πανδημία, αν και αναρωτήθηκε: «Ποιο είναι αυτό το στέλεχος του ιού που προτιμάει τα δικαστήρια, αφού τα γυμναστήρια άνοιξαν, αλλά όχι τα ποινικά δικαστήρια…».
Η κορωνίδα των εγκληματικών συμπεριφορών
Ο αρεοπαγίτης και τέως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Δημ. Τράγκας, σημείωσε ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη συμπεριφορά, αλλά την κορωνίδα των εγκληματικών συμπεριφορών που βάλλουν κατά της δημόσιας τάξης και, κατά επέκταση, της κοινωνικής συνοχής. «Είναι σημαντικός ο τρόπος αντίδρασης της κοινωνίας και τα νομικά όπλα που πρέπει να έχουμε. Το συνέδριο ασχολείται με το σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος», πρόσθεσε και έκλεισε με την ελπίδα το συνέδριο να φωτίσει τις πτυχές των ζητημάτων που αφορούν στην πρόληψη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και την αντίδραση της πολιτείας.
Μηνύματα στο συνέδριο, καθώς δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, είχαν στείλει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η δικηγόρος Κατερίνα Δημαρέση μίλησε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Όπως τόνισε, τα γεγονότα και οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε καθορίζουν τις συνθήκες που ζούμε σήμερα οι Έλληνες και πρόσθεσε: «Έθεσαν τη ζωή τους σε έσχατο κίνδυνο και η επέτειος αυτή είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε όσα πετύχαμε».
Βράβευση Β. Ταουξή
Πριν από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου η Ένωση βράβευσε το δικηγόρο και πρώην πρόεδρό της, Βασίλη Ταουξή, που τη δημιούργησε.
Ο κ. Ταουξής αναφέρθηκε στο όραμα που είχε γι’ αυτή την Ένωση, σημειώνοντας πως όταν ξεκίνησε τις προσπάθειες συνάντησε καχυποψία και ελάχιστη συμπαράσταση από νομικά γραφεία. Σήμερα, όμως, αριθμεί 2.500 μέλη και σύντομα θα φτάσει τα 4.000.
Κλείνοντας αφιέρωσε τη βράβευσή του, όπως είπε, «στα κυπαρίσσια του», τα δύο του παιδιά, ενώ συγκινημένος ευχήθηκε να ακολουθήσουν τα βήματά του.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ένωσης, Θοδωρής Μαντάς, που κατάγεται από τη Μεσσηνία, τόνισε πως η σύσταση της Ένωσης ήταν ένα εγχείρημα που δε θα είχε υλοποιηθεί χωρίς την καθοριστική συμβολή του κ. Ταουξή και τόνισε πως η επόμενη μέρα της θα είναι ιδιαίτερα σημαντική με τους νέους νομικούς που έρχονται.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ιδιαίτερες ήταν και οι εισηγήσεις των δημοσιογράφων, όπως του Πάνου Σόμπολου για το οργανωμένο έγκλημα και το ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα μας. Ο κ. Σόμπολος έκανε αναφορά και στο μέλλον του Τύπου στη χώρα μας, κάνοντας δυσοίωνες προβλέψεις για τον έντυπο, ενώ, όπως είπε, τα πράγματα δεν πάνε καλά και στον υπόλοιπο Τύπο. Για το θέμα της εγκληματικότητας, σχολίασε ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Ο δημοσιογράφος των «Νέων», Βασίλης Λαμπρόπουλος, μίλησε αναλυτικά για το οργανωμένο έγκλημα, τα συμβόλαια θανάτου που έχουν εκτελεσθεί στην Ελλάδα, τη διαπλοκή, τις σχέσεις με διεφθαρμένους αστυνομικούς, αλλά και τις σχέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με την κοινωνία.
Για ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά και για ζητήματα αρχαιοκαπηλίας, μίλησε ο ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, λέγοντας ότι η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι πολίτες.
Με την λήξη του συνεδρίου ο πρόεδρος της Ένωσης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχία του συνεδρίου, ενώ απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Π. Ξηρογιάννη και ευχαρίστησε την Κατερίνα Δημαρέση για την πολύτιμη βοήθεια στην οργάνωσή του.
Τέλος, ο κ. Ξηρογιάννης παρέδωσε από μια πλακέτα και πάπυρο με τη Διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτα, στον κ. Γλύκα, στον κ. Βερβεσό και σε εκπροσώπους φορέων της Καλαμάτας.
Της Βίκυς Βετουλάκη