Ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας και ο δασάρχης Καλαμάτας για το θάνατο τον Αύγουστο του 2016 στο Πολυλίμνιο της 24χρονης Παρασκευής από την Πάτρα.
Έπειτα από τρεις συνεδριάσεις, το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό έκρινε αθώους τον τότε δήμαρχο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και καταδίκασε το διευθυντή Δασών Μεσσηνίας και το δασάρχη Καλαμάτας.
Συνολικά οι κατηγορούμενοι ήταν 40 και όλοι κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια παρ’ υπόχρεων. Η κατηγορία της σωματικής βλάβης έπαυσε εφ’ όρων για όλους λόγω αλλαγής του σχετικού νόμου.
Ωστόσο, η απόφαση δεν ικανοποίησε σε απόλυτο βαθμό την οικογένεια της άτυχης κοπέλας, όπως τόνισε μιλώντας στο «Θ» ο δικηγόρος της Χρήστος Χρυσός.
Κατολίσθηση
Παραμονές του Δεκαπενταύγουστου του 2016 τρεις φίλες, δύο αδελφές από την Πάτρα και μια φίλη τους από την Καλαμάτα, έκαναν διακοπές στην περιοχή μας και πήγαν να θαυμάσουν το Πολυλίμνιο. Όμως, μια μεγάλη κατολίσθηση καταπλάκωσε τα τρία κορίτσια. Η 24χρονη Παρασκευή από την Πάτρα έχασε τη ζωή της ακαριαία και η αδελφή της τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά. Σοβαρά τραυματίστηκε η 25χρονη φίλη τους.
Η δίκη είχε προγραμματισθεί να γίνει αρχικά πέρυσι τον Ιανουάριο, όμως αναβλήθηκε με αίτημα των συνηγόρων, ενώ ούτε τον Απρίλιο φέτος εκδικάσθηκε λόγω των απαγορευτικών μέτρων για την πανδημία. Η δίκη τελικά ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου και έπειτα από τρεις συνεδριάσεις, ολοκληρώθηκε χθες.
Πρόταση εισαγγελέα
Η ακροαματική διαδικασία χθες ξεκίνησε με την αγόρευση του εισαγγελέα Έδρας, ο οποίος ζήτησε την ενοχή για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως του δημάρχου Μεσσήνης, του διευθυντή Δασών Μεσσηνίας και του δασάρχη Καλαμάτας και την απαλλαγή όλων των υπολοίπων.
Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης των στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας αναπτύχθηκαν οι ισχυρισμοί πως ούτε μέτρα μπορούσαν να λάβουν ούτε διέθεταν τις αντίστοιχες πιστώσεις. Ακόμα όμως κι αν μπορούσαν να λάβουν μέτρα, δεν είχαν τη γνώση από κανέναν φορέα για την αναγκαιότητά τους, ενώ επισήμαναν ότι μέχρι και το τραγικό συμβάν η Δασική Υπηρεσία δεν είχε καμία αναφορά για επικινδυνότητα της συγκεκριμένης περιοχής.
Η μοναδική δε εμπλοκή της υπηρεσίας ήταν το 2005 να εισηγηθεί θετικά για ήπια παρέμβαση από τον τότε Δήμο Βουφράδος στην κοίτη του ποταμού, ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί αυτή από την Περιφέρεια.
Ωστόσο, το δικαστήριο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκρινε ενόχους το διευθυντή Δασών και το δασάρχη Καλαμάτας και τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Επέβαλε σε κάθε έναν ποινή φυλακίσεως 2 ετών με τριετή αναστολή και κατέθεσαν έφεση.
Δήλωση οικογένειας
Ο δικηγόρος της οικογένειας της άτυχης κοπέλας, Χρήστος Χρυσός, σε δήλωσή του αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης τόνισε: «Η απόφαση δε βρίσκει την οικογένεια της θανούσας Παρασκευής ή τη βαριά τραυματισμένη Ελένη, να πανηγυρίζουν.
Αποτελεί, βέβαια, μια πρώτη δικαίωση και εκφράζω την ελπίδα ότι επιτέλους θα ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών, όχι μόνο στο Πολυλίμνιο, αλλά και παντού. Ας γίνει πράξη η συνταγματική επιταγή ότι το κράτος και τα όργανά του οφείλουν να μεριμνούν για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών».
Της Βίκυς Βετουλάκη