Συνάντηση με το διακεκριμένο Καλαματιανό επιστήμονα, δρα Ιωάννη Βεργινάδη, είχε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.
Ο δρ Ιωάννης Βεργινάδης εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφειας ως ερευνητής και δίνει μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ενώ πριν από λίγο καιρό διακρίθηκε με το «Early career investigator of the month» από τη «Radiation Research Society» (Κοινότητα Έρευνας των Ακτινοβολιών).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος συνεχάρη τον Καλαματιανό ερευνητή για το πλούσιο επιστημονικό έργο του, ενώ αναφορά και ενημέρωση υπήρξε και για την πορεία της πανδημίας.
Η πορεία του
Ο Δρ. Ιωάννης Βεργινάδης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, ξεκίνησε το… ταξίδι της γνώσης και της ανάπτυξης βέλτιστων τεχνικών για την αντιμετώπιση του καρκίνου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μετά μια υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και εντάχθηκε στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια το 2013.
Η προσήλωσή του στη δημιουργία θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου με το μικρότερο δυνατό κόστος (οικονομικό, αλλά και υγείας του ασθενούς από τις ατινοθεραπείες) είχε ως αποτέλεσμα να τιμηθεί τους προηγούμενους μήνες με το βραβείο του “early career investigator of the month”.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ακτινοβολία πρωτονίων για να δημιουργήσουν σε επιταχυντή (κύκλοτρο) μια δόση διάρκειας 100 έως 200 χιλιοστών του δευτερολέπτου που -θεωρητικά τουλάχιστον- είναι αρκετή για να δώσει σε έναν καρκινοπαθή όλη την αναγκαία ακτινοθεραπεία. Οι πρώτες δοκιμές της τεχνικής FLASH δείχνουν ότι έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους όγκους με την παραδοσιακή θεραπεία φωτονίων, χωρίς μάλιστα να προξενεί βλάβη στους υγιείς ιστούς λόγω της πολύ σύντομης διάρκειάς της.
Άλλες επιστημονικές ομάδες έχουν δημιουργήσει παρόμοιες δόσεις-εξπρές, αλλά με χρήση ηλεκτρονίων χαμηλής ενέργειας, τα οποία όμως δε διεισδύουν αρκετά βαθιά στο σώμα (μόνο πέντε έως έξι εκατοστά), ώστε να έχουν την ίδια θεραπευτική χρησιμότητα για τους εσωτερικούς όγκους.
Η νέα τεχνική (Proton FLASH Radiation Therapy System), που δοκιμάστηκε στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Θεραπείας Πρωτονίων Ρόμπερτς, δείχνει ότι με τις κατάλληλες τεχνικές τροποποιήσεις οι σημερινοί επιταχυντές πρωτονίων μπορούν να επιτύχουν δόσεις με κλινική χρησιμότητα.
Οι ερευνητές ήδη ετοιμάζονται για την πρώτη κλινική δοκιμή τους σε ανθρώπους. Προς το παρόν η τεχνική FLASH έχει δείξει την αποτελεσματικότητά της μόνο σε μικρά ζώα και σε μικρές περιοχές ιστών.