Ένα… αόρατο έγκλημα ζητά αναγνώριση
Επιδιώκοντας να δώσει παρουσία ως υπηρεσία πρώτης γραμμής για τις γυναίκες, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, μέσω των στελεχών του, Βασιλική-Σοφία Κατσίποδα (κοινωνιολόγος), Μαρία Στρατάκου (κοινωνική λειτουργός) και Δήμητρα Μιχαλοπούλου (ψυχολόγος), τοποθετείται ως προς το ειδεχθές έγκλημα των γυναικοκτονιών και επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει την κοινή γνώμη.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, “σε συνέχεια της πρόσφατης επικαιρότητας στην οποία η μία γυναικοκτονία διαδέχεται την άλλη, το πανελλήνιο συγκλονίζεται με τη βαρβαρότητα και τη βαναυσότητα των εγκλημάτων σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών μας. Το φαινόμενο της έμφυλης βίας παρουσιάζει ιδιαίτερα ανησυχητική έξαρση, αναπαράγοντας με τον πιο δραματικό τρόπο το διαχρονικό στερεότυπο του «κυρίαρχου αρσενικού» και του «υποταγμένου θηλυκού».
Είναι πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά να αφυπνιστεί η ελληνική κοινωνία με τη συστράτευση όλων μας, ατομικά και συλλογικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το ειδεχθές φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, καθώς η έξαρση του φαινομένου θέτει ταυτόχρονα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και των φορέων της ενώπιον των ευθυνών τους.
Οι αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες στη χώρα μας έρχονται να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών και να υπογραμμίσουν την ανάγκη πολιτικών και δράσεων αντιμετώπισης, που στόχο έχουν την πρόληψη και την εξάλειψη του φαινομένου, μέσα από την άρση των έμφυλων ανισοτήτων και της πατριαρχίας.
Ας προστατεύσουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια της κοινωνίας μας, μεταδίδοντας υγιή και λειτουργικά πρότυπα ανάμεσα στα δύο φύλα, ενημερώνοντάς τες για τα δικαιώματά τους και επιτρέποντας την πρόσβαση σε ένα αξιοκρατικό σύστημα θεσμών, όπου θα βασιλεύει η (έγκυρη) ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με εγκλήματα έμφυλης βίας.
Είναι τόσο κρίσιμης και καίριας σημασίας να φροντίσουμε να μεγαλώνουν οι κόρες μας σε ένα σύστημα όπου δε θα ανέχεται το σεξισμό, την πατριαρχία, την εξουσία, τη βία και την εκμετάλλευση, όσο κρίσιμης σημασίας είναι να εμφυσήσουμε στα κορίτσια να μην επιτρέπουν οποιαδήποτε συμπεριφορά τέτοιου είδους στο πρόσωπό τους, από όπου και εάν προέρχεται.
Ας μεγαλώσουμε τα αγόρια μας εκπαιδεύοντάς τα να σέβονται και να αγαπούν τις γυναίκες, να μην τις θεωρούν αντικείμενο ιδιοκτησίας και να μάθουν να δέχονται το όχι ως ολοκληρωμένη απάντηση. Ας δημιουργήσουμε, λοιπόν, έναν κόσμο όπου επιτρέπει οι άνδρες να είναι ευαίσθητοι, εκφράζοντας τα συναισθήματά τους, αίροντας με αυτόν τον τρόπο το μύθο που θέλει τους άνδρες να μην κλαίνε, ως απόρροια του κοινωνικού στερεοτύπου της διαστρεβλωμένης αρρενωπότητας.
Η οικογένεια, το σχολείο, η κοινότητα και η κοινωνία είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία πεποιθήσεων και προτύπων σχετικά με τη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία γενικότερα και, κατά συνέπεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις της.
Η γυναικοκτονία (femicide) αποτελεί την πιο ακραία μορφή βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών που πραγματοποιείται εξαιτίας του φύλου τους. Παρατηρούμε γυναίκες να δολοφονούνται εξαιτίας της άσκησης βίας από τον ερωτικό σύντροφο, βασανισμού, μισογυνισμού, αλλά και «για λόγους τιμής» κ.λπ. Για πόσο ακόμη θα είμαστε παρατηρήτριες/ές σε ένα φαινόμενο που πλήττει την κοινωνία μας, παραβιάζοντας κατάφωρα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα; Ας μην κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι η αποσιώπηση της βίας την τροφοδοτεί, την ενισχύει και τη διαιωνίζει στο χρόνο, κλιμακώνοντάς την.
Σπάστε τη σιωπή όσες και όσοι βιώνετε μία τέτοια πραγματικότητα, ζητήστε βοήθεια, αποκαλύψτε το πρόβλημα και σώστε τους εαυτούς σας. Σπάστε τη σιωπή όσες και όσοι είστε μάρτυρες τέτοιων φαινομένων. Δεν είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟ πρόβλημα, είναι ΔΗΜΟΣΙΟ, μας αφορά όλες και όλους, είναι οι μητέρες μας, οι γιαγιάδες μας, οι γυναίκες μας, οι κόρες μας, είναι εμείς…
Μη φοβάστε να καταγγείλετε την έμφυλη βία. Απευθυνθείτε στις αστυνομικές ή εισαγγελικές αρχές, αναζητήστε πρόσβαση στην ενημέρωση, στην πληροφόρηση και στην υποστήριξη. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο λειτουργεί από το 2013 και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του, έχει αυτό το ρόλο, παρέχοντας εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα έμφυλης βίας και διακρίσεων στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει συμβουλευτικά τα θύματα – επιζώσες βίας, κατόπιν αιτήματός τους. Δεσμευόμενο από το απόρρητο της συμβουλευτικής και τηρώντας απόλυτη εχεμύθεια, σπάει τα έμφυλα στερεότυπα και ενδυναμώνει τις γυναίκες, κινητοποιώντας τες με σκοπό την αυτοπροστασία τους, την αυτοφροντίδα τους, και την άρση της επιτρεπτικότητας στη βία.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Συμβουλευτικό Κέντρο στην ιστοσελίδα του: https://www.kalamata.gr/el/katoikoi/koinonikes-domes/kentro-symvouleftikis-gynaikon-thymaton-vias”.