Τράπεζες: Κλείνουν κι άλλα καταστήματα στη Μεσσηνία

Τράπεζες: Κλείνουν κι άλλα  καταστήματα στη Μεσσηνία

Την ώρα που οι αντιδράσεις στο Δήμο Οιχαλίας, αλλά και στην Καλαμάτα, κορυφώνονται, το κλείσιμο και άλλων υποκαταστημάτων τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη (και) στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα μέτρα συρρίκνωσης της παρουσίας τους στο νομό.

Με τις νέες συνθήκες εργασίας που προέκυψαν, άνοιξε ο δρόμος για την αποχώρηση περισσότερων από 4.500 εργαζομένων στις τράπεζες το 2020, ενώ η συρρίκνωση του προσωπικού και του δικτύου καταστημάτων του εγχώριου πιστωτικού συστήματος θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς ως το τέλος του 2022.

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα news247, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού στην Εθνική Τράπεζα, τις επόμενες ημέρες τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και η διοίκηση της Alpha Bank έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να δρομολογήσει αντίστοιχες διαδικασίες μέχρι το τέλος του χρόνου.

12% μείωση προσωπικού μέσα στην πανδημία

Η πανδημία του κορωνοϊού αφήνει βαθύ το «σημάδι» της στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διατηρεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο συνολικός αριθμός του προσωπικού των τραπεζών (συστημικών και μη) έπεσε στα τέλη του 2020 σε 33.121, από 37.734 που ήταν στα τέλη του 2019. Άρα, μέσα σε ένα χρόνο είδαν την έξοδο 4.613 τραπεζοϋπάλληλοι (ποσοστιαία μείωση 12,2%).

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς απασχολούσε 9.593 εργαζομένους στα τέλη του 2020, από 10.734 το 2019 (μείωση κατά 1.141), η Εθνική Τράπεζα 7.822 εργαζομένους στα τέλη του 2020, από 8.774 το 2019 (μείωση κατά 952), η Eurobank 6.774 εργαζομένους στα τέλη του 2020, από 8.556 το 2019 (μείωση κατά 1.792) και η Alpha Bank 6.316 εργαζομένους στα τέλη του 2020, από 6.969 το 2019 (μείωση κατά 653)

Μετά τις νέες απομακρύνσεις, του 2020, το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων έχει περιοριστεί στο μισό του 2009, που ανερχόταν σε 65.682 (στοιχεία της ΤτΕ)

Ίδια εικόνα την διετία 21 – 22

Η συρρίκνωση του προσωπικού των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί τόσο φέτος, με στόχο στο τέλος του τρέχοντος έτους να ανέρχεται γύρω στα 30.000 άτομα, όσο και το 2022, με το συνολικό αριθμό να έχει υποχωρήσει στους 28.000. Ίδια στρατηγική θα υιοθετηθεί και για το δίκτυο των καταστημάτων, με τον τελικό στόχο να περιλαμβάνει 1.000 καταστήματα από 1.500 σήμερα, καθώς το πλαφόν που έχει ορίσει η ΕΚΤ για κάθε συστημική τράπεζα είναι τα 250 καταστήματα.

Σε ένα διάστημα δηλαδή 1,5 έτους, θα σημειωθεί μία περικοπή του δικτύου των τραπεζών κατά περίπου 500 καταστήματα στην εγχώρια αγορά και κατά 4.000 ανθρώπους επί του συνόλου των υπαλλήλων του τραπεζικού τομέα.

Οι δύο σύμμαχοι των τραπεζών

Η μεγάλη περιστολή στον αριθμό των τραπεζικών καταστημάτων και των υπαλλήλων του κλάδου, συνδυάζεται με δύο κυρίως εξελίξεις. Η πρώτη είναι η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται πλέον η ηλεκτρονική τραπεζική και η δεύτερη είναι η εξυγίανση και η απαιτούμενη αναδιάρθρωση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, η οποία συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Έμπειρος τραπεζίτης επισημαίνει στο news247.gr ότι «η ψηφιοποίηση της οικονομίας απαίτησε τα τελευταία χρόνια νέα εργασιακά δεδομένα και μοντέλα απασχόλησης, η υιοθέτηση των οποίων φαίνεται πως επιταχύνεται πλέον υπό την πίεση και τα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης».

Έτερη τραπεζική πηγή αποκωδικοποιεί τη μελλοντική εικόνα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος σε λίγα χρόνια και επισημαίνει ότι «το μέγεθος που θα έχει το τραπεζικό σύστημα τα προσεχή χρόνια είναι συνάρτηση του μεγέθους της οικονομίας, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται».

Και προσθέτει: «Η ανάγκη για τη φυσική παρουσία των τραπεζών μέσω καταστημάτων περιορίζεται πλέον σημαντικά, συμπαρασύροντας σε ανάλογη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων».

Βεβαίως την παραπάνω εξέλιξη διευκόλυνε σημαντικά η πανδημία, καθώς τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας έχουν οδηγήσει μέσα σε λίγους σε σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των συνδρομητών e-banking, με ταυτόχρονη μείωση έως 60% των επισκέψεων σε τραπεζικές μονάδες.

Ξεκινάει νέα εθελουσία στην Τράπεζα Πειραιώς

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να κλείσουν 64 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα με στόχο το δίκτυό της να περιοριστεί σε 420 καταστήματα, από 484 σήμερα.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα γενναιόδωρη για τους εργαζομένους είναι η νέα εθελουσία της Τράπεζας Πειραιώς, που ξεκινά άμεσα, καθώς η αποζημίωση φθάνει μέχρι και μισθούς πέντε ετών, ενώ το πλαφόν φτάνει τα 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές επιλογές και αν επιλέξει κανείς να δηλώσει πολύ νωρίς συμμετοχή ή εάν πάρει τη μακροχρόνια επιλογή όσο αφορά στην καταβολή αποζημίωσης, τότε το συνολικό ποσό που λαμβάνει αυξάνεται αισθητά.

Ειδικότερα, για εργαζομένους άνω των 50 ετών, η αποζημίωση ξεπερνά τους 60 καθαρούς μισθούς, ενώ πλησιάζει τους 60 καθαρούς μισθούς για την ηλικιακή ομάδα 40-49.

Όσο για το ανώτερο όριο, διαμορφώνεται σε 180 χιλιάδες ευρώ στη λεγόμενη άμεση επιλογή, δηλαδή με την άμεση καταβολή της αποζημίωσης, ενώ αυξάνεται σε 200 χιλιάδες ευρώ στη μακροχρόνια επιλογή, στην οποία ο εργαζόμενος παίρνει εφάπαξ το 50% που ποσού που θα λάμβανε αν έφευγε άμεσα και επιπλέον για 2 χρόνια το 70% του μεικτού μηνιαίου ή για 3 χρόνια γύρω στο 50% του μεικτού μηνιαίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του 2020, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του έτους, το πλαφόν είχε τεθεί στα 180.000 ευρώ. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε εργαζομένους με τουλάχιστον τριετή προϋπηρεσία στην τράπεζα. H εφάπαξ αποζημίωση που είχε δοθεί για την άμεση αποχώρηση καθοριζόταν με κριτήρια ηλικίας και προϋπηρεσίας. Ο αριθμός των μεικτών μισθών διαμορφωνόταν, ανάλογα με την ηλικία, από 20 έως 45. Επίσης, δινόταν προσαύξηση στην αποζημίωση ανάλογα με την προϋπηρεσία από 8% έως 15%.

Στόχος του προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας είναι να μειωθεί το προσωπικό από 10.400 άτομα σε περίπου 8.000. Παράλληλα, το δίκτυο καταστημάτων μειώθηκε από 578 καταστήματα το 219 σε 505 το 2020 και ο στόχος είναι να μειωθεί σε περίπου 430, στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού.

Σε εξέλιξη νέα εθελουσία στην Εθνική Τράπεζα

Από τη Δευτέρα 31 Μαΐου βρίσκεται εκ νέου σε ισχύ το προηγούμενο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης –του περασμένου Νοεμβρίου- που απευθυνόταν σε όλους τους εργαζομένους ηλικίας άνω των 30 ετών και με 7ετή υπηρεσία στην ΕΤΕ, με μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus τα 150.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με το πρώτο σκέλος της εθελουσίας αποχώρησαν από την Εθνική 530 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι συνολικά –και με την επέκταση του προγράμματος- να αποχωρήσουν συνολικά 650 εργαζόμενοι.

Τη χρονιά θα κλείσει η Alpha Bank

Τέλος, για νέο πρόγραμμα εθελουσίας, μέσα στη χρονιά, ετοιμάζεται, η Alpha Bank καθώς έχει προχωρήσει ήδη στο σχηματισμό σχετικής πρόβλεψης 97,2 εκατ. ευρώ εντός του α’ τριμήνου. Όπως αναφέρεται στις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, τα 97,2 εκατ. ευρώ αφορούν σε πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2021.

Παράλληλα η διοίκηση έχει ενημερώσει τους θεσμικούς επενδυτές ότι αναμένεται να συνεχίσει τις κινήσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους, μεταξύ των οποίων προγράμματα εθελούσιας εξόδου και μείωση του δικτύου των καταστημάτων της.