Δουλειά πιάνουν σύντομα ασκούμενοι δικηγόροι στα δικαστήρια και την Εισαγγελία Καλαμάτας, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τον πρώτο κύκλο του φιλόδοξου προγράμματος του υπουργείου Δικαιοσύνης περί επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης αποφοίτων Νομικών Σχολών.
Όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ καλό, αναμένεται να ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος, ενώ είναι πρότασή του χρόνια τώρα η άσκηση των νέων δικηγόρων να γίνεται στα δικαστήρια.
Πρακτική άσκηση
Όσοι από τους ασκούμενους επιλέχθηκαν σε αυτό τον πρώτο κύκλο, θα πρέπει να παρουσιαστούν στους φορείς τοποθέτησης μεταξύ 20 και 30 Αυγούστου.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, και αφορά συνολικά την πρακτική άσκηση 2.400 αποφοίτων Νομικών Σχολών σε εισαγγελίες και δικαστήρια.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πρώτη φάση σε 1.200 ωφελούμενους και προβλέπει τη διενέργεια της άσκησης, διάρκειας 18 μηνών, για 12 μήνες σε δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας και στη συνέχεια για 6 μήνες σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες.
Ειδικότερα, οι ασκούμενοι δικηγόροι θα απασχοληθούν με αποζημίωση 600 ευρώ μηνιαίως για συνολικό διάστημα 12 μηνών στο σύνολο των Εφετείων, Πρωτοδικείων, Ειρηνοδικείων και Εισαγγελιών της χώρας, καθώς και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Άρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ. Θα ολοκληρώσουν την πρακτική άσκηση με 6μηνη απασχόληση σε δικηγορικά γραφεία και εταιρείες, στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται.
Η επιλογή τους έγινε με βαθμολόγηση ειδικά σχεδιασμένων κριτηρίων επιλογής, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη τους κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερους.
Σκοπός του προγράμματος είναι, αφενός, η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες προς τους πολίτες και η υποβοήθηση των διαδικασιών επιτάχυνσης του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης μέσω της ενασχόλησης των ασκουμένων με την καθημερινή δικαστική ύλη.
Αφετέρου, το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλλει:
-στη δυνατότητα πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης νέων αποφοίτων οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική ή/ και κοινωνική θέση
-στην αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των δικηγόρων μέσω της πρακτικής άσκησης
-στη σύμπραξη του παραγωγικού τομέα στο σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης (δικηγορικά γραφεία)
-στην καταπολέμηση της διαρροής πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης, το οποίο λόγω δυσχερών συνθηκών δε θα μπορούσε να ολοκληρώσει το απαιτούμενο 18μηνο πρακτικής άσκησης, και
-στην είσοδο των ωφελούμενων στην ενδεικνυόμενη αγορά εργασίας.
Υπάρχει ενδιαφέρον
Όπως σημείωσε ο κ. Ξηρογιάννης, η πρώτη ανακοίνωση για αιτήσεις στο πρόγραμμα βγήκε τον Ιούλιο. Όμως, επειδή ήταν αμέσως μετά την εξεταστική του Ιουνίου, ζητήθηκε ολιγοήμερη παράταση, η οποία και δόθηκε.
Στην Καλαμάτα επιλέχθηκαν τελικά δύο ασκούμενοι δικηγόροι, οι οποίοι θα απασχοληθούν στην Εισαγγελία Εφετών και στο Ειρηνοδικείο
Σύντομα, όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, θα ακολουθήσει και ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος, όπου οι συμμετέχοντες αναμένεται να είναι πολύ περισσότεροι.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί τα δικαστήρια είναι ο φυσικός τους χώρος. Πάντα ήταν πεποίθησή μου ότι η άσκηση των νέων δικηγόρων πρέπει να γίνεται στα δικαστήρια. Να είναι επίκουροι των δικαστών και να παρακολουθούν το έργο τους, όπως γίνεται και με τους γιατρούς. Έχω προτείνει να έχουν εξασφαλισμένο μισθό και να μπορούν να έχουν εξειδίκευση. Αυτά τα θεωρώ αναγκαία για το μέλλον της δικηγορίας», κατέληξε ο κ. Ξηρογιάννης.
Της Βίκυς Βετουλάκη