Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε, όχι μόνο τη φετινή κατάσταση, αλλά και το μέλλον της σταφίδας στην περιοχή μας, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας κ. Λαζογιάννης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, καλώντας ακόμα και τον πρωθυπουργό να δώσει λύση.
Είναι η πρώτη φορά, όπως είπε, που η Ένωση δεν μπορεί να ανακοινώσει τιμή για τη σταφίδα και κάλεσε τους παραγωγούς να συγκρατηθούν όσο μπορούν και να μην πουλήσουν ακόμα, αλλά αν δεν έχουν άλλη επιλογή, να το κάνουν με τιμές κοντά στην περσινή, που ήταν στο 1,60 ευρώ το κιλό.
Θέσπιση κινήτρων
Ο κ. Λαζογιάννης είπε αρχικά ότι η Ένωση Μεσσηνίας έχει οικοδομήσει μια στρατηγική συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών εδώ και 8 χρόνια και παρεμβαίνουν υπέρ της στήριξης της καλλιέργειας της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας.
«Αποτέλεσμα των διαρκών διεκδικήσεών μας είναι η διαρκής άνοδος της τιμής παραγωγού, η χορήγηση από το 2017 και εντεύθεν της συνδεδεμένης ενίσχυσης, πέραν της έως τώρα δικαιούμενης επιδότησης. Παράλληλα, με συντονισμένες ενέργειες το προϊόν εντάχθηκε στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO για την τεράστια συμβολή του στην εθνική και οικιακή οικονομία της χώρας. Τέλος, παραμένουμε αμετακίνητοι στο πάγιο αίτημά μας για άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, όπου υπάρχει μεν δέσμευση από το αρμόδιο υπουργείο, ωστόσο αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και χορήγησης βοηθήματος στους πληγέντες από τον καύσωνα και τις επιθέσεις αγριόχοιρων, καθώς και προγράμματος ενίσχυσης για ειδική περίφραξη των σταφιδαμπελώνων», σημείωσε.
Απελπιστική κατάσταση
Για τη φετινή περίοδο, είπε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς τα συσσωρευμένα αποθέματα εδώ και 5 μήνες έχουν επιτρέψει σε κάποιους να επιχειρούν να ρίξουν την τιμή παραγωγού προσφέροντας μέχρι και 0.80 ευρώ/κιλό.
«Δυστυχώς, οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν. Σε συνέχεια των διεκδικήσεών μας και σε αντίθεση με συμφέροντα ιδιωτών και θεσμικών φερέφωνών τους που απαξιώνουν τους χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς της χώρας, επιδιώκοντας την κατάρρευση της τιμής, με το ΥΠΑΑΤ- παρά το σχετικό δελτίο Τύπου στο οποίο δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε λύση- να παραμένει ακόμα σε ρόλο θεατή. Απευθύνουμε για πολλοστή φορά έκκληση προσωπικά στον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη κατάρτισης προγράμματος απόσυρσης. Το ΥΠΑΑΤ έχει στη διάθεσή του όλα τα ποσοτικά στοιχεία και τις σχετικές νομικές γνωμοδοτήσεις, δεν μπορεί να παίζει άλλο με τις τύχες του προϊόντος και χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς που θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Καλούμε τους παραγωγούς να μην ενδώσουν σε πώληση σε τιμές χαμηλότερες της περσινής και να δείξουν υπομονή.
Όσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εξαγγέλλει πρόγραμμα απόσυρσης, αδυνατούμε να ανακοινώσουμε τιμές για να προστατέψουμε τους παραγωγούς. Όσοι παραγωγοί δε διαθέτουν χώρους, η Ένωση Μεσσηνίας από τη Δευτέρα θα ανοίξει τις αποθήκες της για παράδοση – αποθήκευση. Ευχαριστούμε τους Μεσσήνιους παραγωγούς που διαχρονικά εμπιστεύονται το προϊόν τους στο Συνεταιρισμό μας, καθώς μόνον η στήριξη συνεργατικών σχημάτων μπορεί να εγγυηθεί καλύτερες αποδόσεις για τους παραγωγούς και ασφαλέστερα για το κοινό τρόφιμα», τόνισε ο κ. Λαζόγιαννης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, η Ένωση θα παραλαμβάνει σταφίδα ως εξής:
-Μεσσήνη: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή (τηλ. 2722023231)
-Κόμποι: Τρίτη – Πέμπτη (τηλ. 2722023231)
-Γιαλοβα: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή (τηλ. 6932220812)
-Γαργαλιάνοι: Τρίτη – Πέμπτη (τηλ. 2763029158)
-Θουρία: κατόπιν συνεννόησης στο τηλ: 6980936100.
Για άλλες περιοχές, επικοινωνία με το τηλέφωνο 2721081042
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ένωσης είπε: «Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς είχαμε βάλει τη σταφίδα σε ένα καλό δρόμο, για να ξεφύγουμε από τη μονοκαλλιέργεια. Η σταφίδα είναι ένα προϊόν που είχε την προοπτική να προχωρήσει. Δυστυχώς, όμως, το υπουργείο με την πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα βάζει την ταφόπλακα του προϊόντος. Θα εγκαταλειφθεί το προϊόν. Ήδη είμαι δέκτης παραπόνων από πολλούς παραγωγούς της Μεσσηνίας ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά. Θα ξεριζώσουν τα κτήματα. Εκεί καταλήξαμε. Λέμε για την αναδιάρθρωση. Ποια αναδιάρθρωση; Ποιος έχει το κουράγιο και τη δύναμη να πάει να κάνει αναδιάρθρωση, όταν οι τιμές είναι εξευτελιστικές; Όταν ο κόσμος πνίγεται από τα χρέη και τις υποχρεώσεις που έχει. Τελείωσε το προϊόν και η εγκατάλειψη της σταφίδας είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου και δε μιλάμε για υπέρογκα ποσά».
Της Βίκυς Βετουλάκη