Για άλλες τρεις περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών στη Μεσσηνία ευθύνεται η ομάδα των πέντε νεαρών στη Θεσσαλονίκη, στα ίχνη της οποίας έφτασε το Μάιο έπειτα από έρευνες η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Τότε είχαν συλληφθεί τρία άτομα, τα οποία είχαν οδηγηθεί στη Μεσσηνία και από τον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν σε ρητή δικάσιμο.
Οι νεαροί χρησιμοποιούσαν τις εξαιρετικές τους γνώσεις στα ηλεκτρονικά μέσα και στο διαδίκτυο για να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος και να εξαπατήσουν πολίτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Το Μάιο εξιχνιάσθηκαν πέντε περιπτώσεις, με τις δύο να αφορούν Καλαματιανούς. Συνολικά από αυτές είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνούσε τα 52.000 ευρώ.
Μέθοδος
Οι δράστες κατάφερναν να αποσπούν κωδικούς χρήστη και πρόσβασης σε διάφορες εφαρμογές των θυμάτων τους και εν συνεχεία, πλαστογραφώντας εξουσιοδοτήσεις, αποκτούσαν την τηλεφωνική τους σύνδεση (sim swapping).
Με τον τρόπο αυτό είχαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και είτε μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τους, είτε κάνοντας χρήση εικονικών καρτών που δημιουργούσαν εντός των λογαριασμών των θυμάτων τους, προέβαιναν σε αγορές ηλεκτρονικών αντικειμένων, μεγάλης χρηματικής αξίας, τα οποία εν συνεχεία προμήθευαν σε άλλα άτομα έναντι ανταλλάγματος.
Καθώς η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνεχίζεται, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Καλλικράτειας και Φιλοθέης-Ψυχικού, εξιχνιάστηκαν ακόμη τρεις περιπτώσεις απάτης και απόπειρας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, που διεξήχθη από τους ανωτέρω αστυνομικούς, οι δράστες, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, αφαίρεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά και αντίστοιχα αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν χρήματα από ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.
Νέες περιπτώσεις
Η νέα περίπτωση απάτης που εξιχνιάσθηκε έγινε στις 24 Απριλίου με θύμα έναν 30χρονο. Ο άντρας ενημερώθηκε από τον πατέρα του ότι από τον κοινό τους τραπεζικό λογαριασμό μεταφέρθηκαν στον ατομικό λογαριασμό του 30χρονου 6.090 ευρώ.
Ταυτόχρονα, ο 30χρονος έχασε το σήμα στο κινητό του και επειδή υποψιάστηκε ότι κάτι συμβαίνει, επικοινώνησε με την τράπεζα. Εκεί του είπαν ότι από το λογαριασμό του έγιναν τρεις μεταφορές χρημάτων σε άγνωστο σε αυτόν λογαριασμό, ύψους περίπου 15.000 ευρώ.
Από τη δε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ενημερώθηκε ότι σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη κάποιος με εξουσιοδότηση είχε προβεί σε αντικατάσταση της κάρτας sim του αριθμού του τηλεφώνου του και έτσι οι δράστες είχαν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό του.
Οι άλλες δύο νέες περιπτώσεις που εξιχνιάσθηκαν είναι απόπειρες και συνέβησαν στις 30 Απριλίου και τις 6 Μαΐου σε 39χρονο στη Θεσσαλονίκη.
Στις 30 Απριλίου, οι δράστες εξέδωσαν κινητό τηλέφωνο στο όνομα του 39χρονου. Στις 6 Μαΐου, ο 39χρονος έλαβε ειδοποιήσεις από την τράπεζα ότι επιχειρείται πρόσβαση στο λογαριασμό του από νέο αριθμό κινητού τηλεφώνου. Έτσι, κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και απέτρεψε την κλοπή χρημάτων.
Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Της Βίκυς Βετουλάκη