Πάνω από 6 χρόνια έχουν περάσει από τότε που αποφασίστηκε στο Κτήριο Γ όπου στεγαζόταν κάποτε η Σχολή Νοσοκόμων να μεταφερθούν, αφού ανακατασκευαστεί, η ΔΕΥΑΚ και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης.
Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν δεκάδες συζητήσεις και διαμαρτυρίες, οι εργασίες κάποια στιγμή ξεκίνησαν, αλλά τελικά αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός», καθώς, «όταν έγινε η αποκάλυψη του φέροντος οργανισμού, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρεί τις προϋποθέσεις για να επισκευαστεί ως έχει και σύμφωνα με τη μελέτη που είχε γίνει», όπως είχε δηλώσει ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Κώστας Αθανασόπουλος, πριν από 4 μήνες.
Ένα χρόνο πριν και ειδικότερα τον Ιούνιο του 2020 ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε δηλώσει για το θέμα: «Μόλις ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο και αποκαλύφθηκε ο δομικός σκελετός του κτηρίου, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περαιτέρω προβλήματα, εξετάστηκε αν υπάρχει πρόβλημα στη στατικότητα του κτηρίου, πάρθηκαν δείγματα, στάλθηκαν στην Αθήνα και αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας. Ήταν πιο γερό απ’ ό,τι υπολογίζαμε».
Ωστόσο, είχε επισημάνει ότι «υπήρχαν προβλήματα στις μελέτες. Προβλήματα που για να ξεπεραστούν, έπρεπε να τροποποιηθεί μερικώς η μελέτη. Τροποποιήθηκε η μελέτη, έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες, αξιοποιήσαμε το χρόνο της υγειονομικής κρίσης και την Τρίτη έχουμε συνάντηση με τον εργολάβο, ώστε να δει τα νέα στοιχεία της μελέτης και πιστεύουμε ότι άμεσα ξεκινάει να υλοποιείται το έργο».
Ωστόσο, οι εργασίες ποτέ δεν άρχισαν ξανά και το κτήριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πάρκινγκ του Δημαρχείου έχει γεμίσει χορτάρια, ενώ περιμετρικά υπάρχουν μπάζα. Μάλιστα, μέχρι και τόμοι με ΦΕΚ που κάποτε υπήρχαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν πεταχτεί στο εσωτερικό της περίφραξης (που έχει διάφορα κενά).
Από την πλευρά του, θέλοντας ο Δήμος να δείξει την επικινδυνότητα του κτηρίου, έχει τοποθετήσει ανάλογη σήμανση: «Μην παρκάρετε, κίνδυνος πτώσης αντικειμένων».
Το πότε και αν θα ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου Γ είναι κάτι που μόνο οι αρμόδιοι θεωρητικά ξέρουν, το θέμα είναι όμως άμεσα να βρεθεί μια λύση.
Στο εσωτερικό υπάρχουν τρύπες που προφανώς αποτελούν κίνδυνο για κάποιον που δεν έχει λόγο να βρίσκεται εκεί, άρα το κτήριο θα πρέπει να αποκλειστεί
Εικόνες εγκατάλειψης γύρω από το κτήριο
Τι είναι να γίνει, αν τελικά γίνει
Να θυμίσουμε εδώ ότι, σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας, για το κτήριο όταν και αν ολοκληρωθεί θα ισχύουν τα εξής: Η μετασκευή θα αποδώσει ένα υπερσύγχρονο κτήριο, σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς δόμησης από πλευράς στατικότητας και με το ελάχιστο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα. Θα χρησιμοποιηθούν νέες τεχνολογίες ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού και με τη χρήση θερμοπροσόψεων και φωτοβολταϊκής εγκατάστασης θα είναι αυτόνομο ενεργειακά.
Επισημαίνεται ότι στο ισόγειο θα υπάρχει χώρος έκθεσης μουσειακού υλικού-εκθεμάτων σχετικά με την υδροδότηση της πόλης τον 20ό αιώνα, ενώ στην όψη του κτηρίου θα είναι έντονο το στοιχείο του νερού.
Το νέο κτήριο θα διαθέτει πλήρεις υποδομές προσβασιμότητας ΑμεΑ, καθώς και σύγχρονο, εξωτερικό ασανσέρ.
Μετά το πέρας του έργου, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται στο συγκρότημα του Δημαρχείου με ολοκληρωμένο τρόπο, καθώς θα συνυπάρχουν όλες οι Δημοτικές Υπηρεσίες. Επίσης, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, καθώς δε θα καταβάλλουν πλέον ενοίκια για τη στέγαση των γραφείων τους η ΔΕΥΑΚ και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης, ύψους άνω των 35.000 ευρώ ετησίως.
Μέχρι τότε… ας ελπίσουμε να μη σημειωθεί κάποιος τραυματισμός και να γίνει, έστω, ένας βασικός καθαρισμός του χώρου.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση