«Καταστρέφετε την πλατεία μας, τα ορόσημά μας, τα Φιλιατρά»
«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠO ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ» τονίστηκε στα Φιλιατρά, σε ομιλία – συζήτηση που διοργανώθηκε από τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά», μαζί με το Σύλλογο Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου, στην κεντρική πλατεία, εκφράζοντας την αντίθεση και αντίδραση, με κάθε νόμιμο τρόπο, στην υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης Δήμου και Περιφέρειας για το «φαραωνικό» έργο ανάπλασης των σχεδόν 3,3 εκ. ευρώ, με ευθείες βολές για απόλυτη αδιαφάνεια στην όλη διαδικασία.
Η εκδήλωση άνοιξε με το μέλος του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών από τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά», Βασίλη Σπυρόπουλο, να τονίζει ότι ο συνδυασμός τους είναι αντικαλλικρατικός και πως «το συμφέρον της χώρας μας, της πατρίδας μας, είναι να μην ερημοποιούνται περιοχές, όχι μόνο τα Φιλιατρά, αλλά κι ο πιο μικρός οικισμός. Σήμερα είμαστε εδώ, μαζί με το Σύλλογο Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου, σε μια αγωνιστική συμπόρευση και μία πορεία ενημέρωσης της Φιλιατρινής κοινωνίας για να κατανοήσει και να εκφράσεις τις απόψεις και θέσεις της γι’ αυτά που θέλουν κάποιοι, και συγκεκριμένα η δημοτική Αρχή, να πράξουν πάνω σε τούτη την πλατεία και για τα κακώς κείμενα αυτής της δημοτικής Αρχής της «ΑΝΟΔΟΥ» συν των συνεργατών της…». Τόνισε επίσης με έμφαση, ότι «η σημερινή δημοτική Αρχή της «ΑΝΟΔΟΥ» δε γνωρίζει την ιστορία του τόπου».
Ζωή Πετροπούλου: «Η κεντρική πλατεία των Φιλιατρών, η πλατεία Καποδιστρίου»
Η Ζωή Πετροπούλου από το Σύλλογο Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου είπε: «Η κεντρική πλατεία των Φιλιατρών, η πλατεία Καποδιστρίου, είναι ένα κομμάτι της πόλης που το έχουν στην καρδιά τους όλοι οι Φιλιατρινοί, όπου κι αν βρίσκονται. Είναι αδιαμφισβήτητα, από τις μεγαλύτερες κι ωραιότερες πλατείες κωμοπόλεων στην Ελλάδα, το σήμα κατατεθέν των Φιλιατρών. Ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός, με καταγωγή την όμορη Κυπαρισσία γράφει: «Τα Φιλιατρά είναι μια Πλατεία…».
Για την Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών θα κάνω αρχικά μια αναφορά στην ονοματοδοσία της. Φέρει το όνομα «Πλατεία Καποδιστρίου», καθώς η πόλη χαρακτηρίζεται γενικότερα ως δημοκρατική και οι παλιοί Φιλιατρινοί ως θιασιώτες της Δημοκρατίας γι’ αυτό και την ονόμασαν έτσι. Την Πλατεία Καποδιστρίου σεβάστηκαν και θαύμασαν όλοι όσοι πέρασαν από την πόλη των Φιλιατρών, ακόμα και οι κατακτητές. Φθάνουμε σήμερα, το έτος 2021, στα χρόνια του Καλλικράτη και συγκεκριμένα με τη δημοτική αρχή της «ΑΝΟΔΟΥ» και συνεργατών, αυτό το σημείο αναφοράς, απόδειξη κλέους κι ακμής, να θέλουν να το ξεθεμελιώσουν, να το «αναπλάσουν» ριζικά. Πάνω σε αυτό το ζήτημα, οι «Φίλοι Πλατείας και Πεζόδρομου», μια νέα συλλογικότητα που δημιουργείται από την ανάγκη για προστασία και διατήρηση του σημείου αναφοράς της ζωής και της πόλης μας, έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη. Η άποψη αυτή αντιτίθεται στα εξής σημεία:
– Η ριζική ανάπλαση που θέλουν να κάνουν η δημοτική αρχή της «ΑΝΟΔΟΥ» και συνεργατών, σε Προγραμματική σύμβαση με την περιφερειακή αρχή του κ. Νίκα, έχει ως αφετηρία την αλλοίωση του κλασικού στοιχείου της. Θεμελιώδης λοιπόν αρχή μας, ως Φίλοι Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών, είναι ότι το κλασικό δημιούργημα δεν αλλοιώνεται, δεν εκμοντερνίζεται, άρα και δεν καταστρέφεται. Συντηρείται, αναπαλαιώνεται, αναδεικνύεται, ώστε να συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς για τους κατοίκους κι επισκέπτες της πόλης.
– Στην δε απαξιωτική έκφραση της δημοτικής αρχής σχετικά με κάποιους «ειδικούς» των τοπικών κοινωνιών, η απάντησή μας είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, χρειάζεται να μην είσαι σκοταδιστής και αμαθής. Να γνωρίζεις δηλαδή την ιστορία του τόπου της πόλης σου και να τη σέβεσαι. Αντίθετα, η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι ούτε την ιστορία της πόλης σέβεται, ούτε τη γνωρίζει και ούτε καν θέλει να τη γνωρίζει.
Όλοι εμείς λοιπόν, οι φίλοι της Πλατείας και Πεζόδρομου, που έχουμε ριζικά αντίθετη άποψη από αυτή της δημοτικής αρχής συν τον Περιφερειάρχη, θεωρούμε πως πρέπει στην Πλατεία να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις απειροελάχιστου κόστους σε σχέση με το τρομακτικό ποσό, προϋπολογισμού του έργου 3.300.000 ευρώ, κι αυτές είναι επιγραμματικά οι εξής:
1. Διευθέτηση των πέργκολων, 2. Εμπλουτισμός του αστικού πρασίνου, 3. Συντήρηση του Φλωρεντιανού σιντριβανιού, πάντα και μόνο υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, 4. Ανάπλαση της Παιδικής Χαράς, 5. Επανατοποθέτηση των μαρμάρινων κρουνών στις θέσεις που προϋπήρχαν.
Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν ως σημεία αναφοράς το σιντριβάνι. Αυτό, όπως και το αντίστοιχο μικρότερου μεγέθους σιντριβάνι της Πλατείας του Αγίου Ανδρέα, παραγγέλθηκε στη Φλωρεντία επί δημαρχίας Χρήστου Καραβίτη με τη φροντίδα του ιταλικής καταγωγής ιατρού, Άγγελου Μάινου, το έτος 1871. Τότε παραγγέλθηκε και ρολόι του Δημαρχείου σε εργοστάσιο του Μιλάνο. Όλα αυτά τα ιστορικά μνημεία κατασκευάστηκαν με έξοδα των ιδίων των Φιλιατρινών και μαζί με τα νεοκλασικά κτήρια της πόλης, μαρτυρούν τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη των Φιλιατρών κατά τον 19ο αιώνα και τη «χρυσή εποχή της σταφίδας». Τα δύο αυτά πέτρινα χυτοσιδηρά σιντριβάνια, έχουν χαρακτηριστεί με ΦΕΚ 1371/β΄/2001 ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία και έργα τέχνης μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους. Με το ίδιο μάλιστα ΦΕΚ χαρακτηρίζεται επίσης ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο το διώροφο κτήριο ιδιοκτησίας κληρονόμων Διον. Σπέντζα, με πολύ αξιόλογα νεοκλασικά – μορφολογικά στοιχεία. Υπάρχουν ακόμη αρκετά άλλα αξιόλογα νεοκλασικά κτήρια γύρω απ’ την Πλατεία και στην πόλη των Φιλιατρών ακόμη κι αν δεν είναι χαρακτηρισμένα. Φανταστείτε λοιπόν, η οικία Σπέντζα να είχε γκρεμιστεί, να μην είχε χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Νεοκλασικό Κτήριο και στη θέση της να είχε ανεγερθεί μια σύγχρονη οικοδομή. Πόσο φτωχή θα ήταν αρχιτεκτονικά – πολεοδομικά η πόλη μας! Ένα τέτοια αρχιτεκτονικό – πολεοδομικό έγκλημα θέλουμε ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ! Και θα το σταματήσουμε! Ακόμα κι αν πρόσφατα ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε την ένταξη του έργου «Ανάπλαση πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών” στο πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης. Με κάθε κινηματική δράση και με κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτουμε ως απλοί πολίτες, θα ανατρέψουμε αυτή την καταστροφική ανάπλαση. Για να μην γκρεμιστεί η Ιστορία της πόλης μέσα από κατασκευές νεωτεριζέ, χωρίς καμία ιστορική αρχιτεκτονική αξία. Η Πλατεία Καποδιστρίου, με τη σημερινή της μορφή, έχει και μια άλλη σπουδαία ιδιαιτερότητα που οι ζώντες σε πνευματικά σκοτάδια δεν μπορούν να κατανοήσουν: η μελέτη της έχει πάρει το 2ο βραβείο αρχιτεκτονικής στη διεθνή έκθεση Biennale της Σόφιας. Εδώ λοιπόν, χωρά ο παραλληλισμός με τα 2 βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας που έχει πάρει η Ελλάδα (με τον Ελύτη το έτος 1979 και τον Σεφέρη το 1963). Τα βραβεία αυτά, τα ξεχνάμε; Τα σκίζουμε, τα καταστρέφουμε και τ΄ αποδομούμε; Απεναντίας, τόσο αυτά, όσο και κάθε τι βραβευμένο, όπως εν προκειμένω η Πλατείας μας, πρέπει να τα μνημονεύουμε και να τα αναδεικνύουμε, απολαμβάνοντας την καλλιτεχνική τους και πνευματική τους δυναμική.
Ρωτάμε ως Φίλοι Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών: Θ΄ αφήσουμε συμπολίτες και συμπολίτισσες, τη δημοτική αρχή της «ΑΝΟΔΟΥ» και την περιφερειακή αρχή, να πετάξουν στις καλένδες το βραβείο αρχιτεκτονικής Biennale της Πλατείας Καποδιστρίου, καταστρέφοντας την ιστορία της πόλης; ΟΧΙ δεν θα τους το επιτρέψουμε! Το επαναλαμβάνω: θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, όπως επίσης και την κατακραυγή της κοινωνίας και θα τους σταματήσουμε! Φωνή Λαού Οργή Θεού κύριοι της Προγραμματικής Σύμβασης που καταστρέφει την Πλατεία μας. Που καταστρέφει τα ορόσημά μας, που καταστρέφει τα Φιλιατρά. Η κεντρική μας Πλατεία, είναι ένας χώρος που όλα τα επιμέρους στοιχεία της συνυπάρχουν σε απόλυτη αρμονία. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τον παιδότοπο, το χώρο ελεύθερης ψυχαγωγίας, το κομμάτι του πρασίνου, τα ιστορικά της στοιχεία και έργα τέχνης, καθώς και τον τομέα της επαγγελματικής δραστηριότητας. Η Πλατεία Καποδιστρίου είναι χρόνια παραμελημένη, αφημένη σε αποσύνθεση, με ευθύνη των εκάστοτε διοικούντων. Αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε και δεν κλείνουμε τα μάτια σε αυτήν την εικόνα της. Λειτουργούμε με σημείο αναφοράς τη λογική: όταν πονάει το χέρι δεν κόβουμε το χέρι, πάμε στο γιατρό προκειμένου να το θεραπεύσουμε. Το ίδιο κάνουμε και με την εσκεμμένα παραμελημένη Πλατεία. Προβαίνουμε σε ήπιες παρεμβάσεις, σεβόμενοι τα κυρίαρχα και ξεχωριστά της χαρακτηριστικά, αποδείξεις ακμής της πόλης. Οι Φίλοι Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών, σταθερά κι αμετακίνητα, σεβόμενοι την ιστορία τούτου του τόπου λένε: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ.
Είμαστε αντίθετοι με την άχρηστη ανάπλαση και είμαστε πολλοί. Τέλος, θέλω να τονίσω ότι τα χρήματα της χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης, μπορούν να κατευθυνθούν σε έργα που έχει πραγματικά ανάγκη η πόλη. Άλλοι Δήμοι φρόντισαν, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης, να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους υποδομές. Το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης δεν είναι μονοθεματικό και δεν αφορά μόνο την ανάπλαση πλατειών. Προτρέπουμε και ζητάμε από τη δημοτική και περιφερειακή αρχή, όπως αλλάξουν τα σχέδιά τους για την Πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών. Ούτως ή άλλως θα τους σταματήσουμε εμείς. Τα χρήματα να αξιοποιηθούν σε έργα πραγματικών αναγκών της πόλης μας. Και η ουσία είναι ότι η ανάπλαση της πλατείας Καποδιστρίου, δεν είναι έργο αναγκαίο, είναι έργο δευτερεύον και καμία αλλαγή δεν μπορεί να επιφέρει τόσο στην ανάπτυξη των Φιλιατρών, όσο και στον τρόπο της ζωής μας. Διότι η αλήθεια είναι μια: η πόλη διαρκώς παρακμάζει, η πόλη αποψιλώνεται, η πόλη φθίνει κι έχει γίνει φάντασμα του εαυτού της. Και μέχρι να κατορθώσουμε την επίτευξη του λαμπρού και ζωογόνου στόχου για το μέλλον τούτης της πόλης και των νέων γενιών, που δεν είναι άλλος παρά η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ: ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ, που σταθερά κι αταλάντευτα πρεσβεύουν τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ, απαιτούμε συμμετρικές διοικητικές πρακτικές, σε σχέση με τις δύο όμορες πόλεις του Καλλικρατικού Δήμου της Τριφυλίας, ώστε να μην υποβαθμίζεται η πόλη μας. Το έργο της ριζικής «ανάπλασης» της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών, είναι έργο βιτρίνας και όχι ουσίας, κι αυτό έχει ως συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της πόλης».
Ο Νίκος Πατσαρίνος και ο Δονάτος Νίκου
Ακολούθησε τοποθέτηση του επί 36 χρόνια πολιτικού μηχανικού στο Δήμο Καλαμάτας και πρώην περιφερειακού συμβούλου, Νίκου Πατσαρίνου, ο οποίος αναφερόμενος στην προγραμματική σύμβαση Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου σημείωσε, πως «είναι απαράδεκτα αυτά που συμβαίνουν». Ακολούθως αναφέρθηκε στην πλατεία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «εκτός του ότι είναι μια μεγάλη πλατεία που χαρακτηρίζει τα Φιλιατρά, έχει το ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το Βενετσιάνικο σιντριβάνι κατασκευής του 19ου αιώνα, όπου εκτός από το σιντριβάνι είναι διατηρητέος ο χώρος, σε μια ακτίνα 50 μ. από αυτό…».
Άφησε αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με αδιαφάνεια, χωρίς ενημέρωση του κοινοτικού συμβουλίου, του δημοτικού συμβουλίου και της κοινωνίας, τονίζοντας ότι «δε μπορείς να πας στην υλοποίηση ενός έργου 3,3 εκ. ευρώ χωρίς να ξέρεις τί περιλαμβάνει η μελέτη. Και ρωτάω: Γιατί 3,3, εκ. ευρώ και όχι 5,3 εκ. ευρώ ή 500 χιλιάδες; Άρα, δεν πρέπει να δούμε ποια είναι η μελέτη, τί αναλυτικές εργασίες περιλαμβάνει; Διάβασα περιγραφικά ότι περιλαμβάνει κάποια πεζοδρόμια, κάποιες μονοδρομήσεις και μια μερική ανάπλαση της πλατείας. Αυτά λέει η Προγραμματική Σύμβαση. Αυτό δεν είναι μελέτη. Μελέτη σημαίνει σχέδια που αποτυπώνονται τα πάντα και προτείνονται συγκεκριμένα πράγματα, πού θα αλλάξουν και πού μπορεί μέσα από ένα διάλογο να το καταλάβει ο καθένας. Μετά τη μελέτη έρχονται οι αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και μετά πάμε στην Π.Π. όπου έρχεσαι να εκτελέσεις το έργο. Εδώ σήμερα τί έχουμε; Ούτε μελέτη, ούτε διαβούλευση και καμία πρόταση. Και μπαίνει ένα ζήτημα αν υπάρχουν αδειδοτήσεις και εγκρίσεις. Υπάρχει σοβαρό θέμα ενημέρωσης και διαβούλευσης.
Ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος, Δονάτος Νίκου, σημείωσε πως «η πλατεία είναι νευραλγικό σημείο γιατί είναι η μοναδική διέξοδος των ανθρώπων να ’ρθουν, να συναντηθούν, ν’ ανταλλάξουν απόψεις. Είναι το κέντρο του διαλόγου, της ζύμωσης και πλήθους άλλων δραστηριοτήτων. Η πλατεία είναι σημείο αναφοράς της πόλης…» και πρόσθεσε «…απορώ ποια ανάγκη επιβάλλει σήμερα μια ανάπλαση. Μια ανάπλαση όπου δεν ξέρουμε τι περιλαμβάνει, δεν έχει ακουστεί καμία μελέτη και κυρίως καμία δικαιολόγηση γιατί προβλέπεται να δοθεί γι’ αυτή ένα τόσο μεγάλο ποσό. Το ποσό, τα 3,3 εκ. ευρώ, δε μπορεί να σταθεί σε καμία λογική εξήγηση. Είναι ένα έργο βιτρίνας, ένα έργο εφήμερης δόξας…» κι αναρωτήθηκε «3,3 εκ. ευρώ για μια πλατεία; Πόσα περισσεύουν για αγροτικούς δρόμους;»…
Ο Μήτρος Φιτσώρος και η Αλέκα Τσούλου
Ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Φιλιατρών, Μήτρος Φιτσώρος, τόνισε για την πλατεία: «ο δήμαρχος είναι τρελός; Άρα τρελοί ήταν που του δώκανε 70%. Η αντιπολίτευση, νοικοκυραία παιδιά, είναι όλοι τρελοί; Όχι! Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Κάτι όμως συμβαίνει. Υπάρχει μια αναταραχή. Βεβαίως δε θα μπω στο θέμα, γιατί δεν είμαι έξυπνος, δεν είμαι και κουτός. Κάτι συμβαίνει. Αν υπάρχει μια πίεση να μου πούνε τι συμβαίνει. Εγώ αν ήμουν δήμαρχος, θα ήμουν εδώ, με όλες τις παρατάξεις και με το λαό ν’ αποφασίσει για τούτη την πόλη».
H πρώην δημοτική σύμβουλος Τριφυλίας, Αλέκα Τσούλου, σημείωσε πως «κι εγώ μοιράζομαι τους ίδιους έντονους προβληματισμούς και την ανησυχία σχετικά με το έργο της ανάπλασης της πλατείας μας. Όχι μόνο γιατί είναι πολλά τα ερωτηματικά που εγείρονται όσον αφορά στις διαδικασίες της πρότασης, στην επιλογή του έργου, στην ωρίμανση του φακέλου, στο πώς πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή και στη μυστικοπάθεια που υπάρχει γύρω από τις μελέτες. Αλλά οι ανησυχίες και τα ερωτηματικά έχουν να κάνουν με την ουσία αυτή καθ’ εαυτή του έργου, το πώς έγινε η επιλογή του, ποια η στόχευση και ποια η σκοπιμότητά του…».
Του Ηλία Γιαννόπουλου