Το Ραφτοπουλαίο οπλαρχηγό και ήρωα της Επανάστασης του ’21, Αναστάση Γυφτάκη, τίμησαν σε εκδήλωση στο χωριό του το απόγευμα του Σαββάτου. Ραφτοπουλαίοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό ήταν παρόντες, με σεβασμό και συγκίνηση για τον ήρωα πατριώτη τους, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Συλλόγου Απανταχού Ραφτοπουλαίων. Μπροστά από την προτομή του και το Μνημείο Πεσόντων, στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού και δίπλα στο Κοινοτικό Γραφείο, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερομόναχο της Μονής Παναγίας Κατσιμικάδας, Σπυρίδωνα Πέρρα. Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αναστάσιος Γυφτάκης, αφού αρχικά καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στα προβλήματα της Κοινότητας και το διαρκές αίτημα για τον επαρχιακό δρόμο Ραφτόπουλο – Κυπαρισσία. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς οι βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτης Λούτος, οι οποίοι εξήραν την πρωτοβουλία του Συλλόγου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ οι βουλευτές δεσμεύτηκαν για στήριξη και πολιτικές παρεμβάσεις για το δρόμο και άλλες υποδομές στην Κοινότητα και τη γύρω ορεινή περιοχή. Ο γραμματέας του Συλλόγου, Γεώργιος Χριστόπουλος, επισήμανε την απουσία δημάρχου και περιφερειάρχη και τόνισε την εγκατάλειψη που βιώνει το Ραφτόπουλο από την αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία.
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ραφτοπουλαίων, απόγονος του τιμώμενου οπλαρχηγού, Αναστάσιος Γυφτάκης. «Ο Σύλλογος των Απανταχού Ραφτοπουλαίων σάς καλωσορίζει σε αυτή την εκδήλωση προς τιμήν του οπλαρχηγού του 1821 Αναστάση Γυφτάκη, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στα Ταμπούρια, δίπλα στο Μανιάκι, στις 20 Μαΐου 1825, στο πλευρό του μεγάλου αγωνιστή και πυρπολητή ψυχών Παπαφλέσσα» σημείωσε και συνέχισε αναφέροντας: «Αυτή η εκδήλωση είναι μία εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής σε μία ξεχωριστή προσωπικότητα του τόπου μας. Μία εκδήλωση – υπενθύμιση για εμάς τους μεγαλύτερους και αφύπνισης για τις νέες γενιές. Ο οπλαρχηγός Αναστάσης Γυφτάκης από το Ραφτόπουλο Τριφυλίας ήταν γόνος παλιάς και ιστορικής οικογένειας με ένοπλη δράση καθ’ όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από την Κρήτη έως την Πελοπόννησο.
Όπως αναφέρουν ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης και ο ιστορικός της εποχής Αμβρόσιος Φραντζής, υπήρξε ένας από τους πλέον επίσημους άντρες της προεπαναστατικής περιόδου. Προεπαναστατικά, κατά την περίοδο 1792 έως 1805, έδρασε ως κλεφταρματολός στην περιοχή της Τριφυλίας και όπως αναφέρει ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης, ο Αναστάσιος Γυφτάκης διακρίθηκε για την ανδρεία και την πολεμική του εμπειρία, προξενώντας μεγάλες καταστροφές στους Τούρκους και ιδιαίτερα στους Τουρκαλβανούς, δοξάζοντας έτσι τα μεσσηνιακά όπλα στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος. Αποτελούσε το φόβητρο των Τούρκων στην Ορεινή Τριφυλία αλλά και τον αδυσώπητο τιμωρό και εκδικητή κάθε αδικημένου και καταδυναστευόμενου συμπατριώτη του. Διατέλεσε έμμισθος αρματολός της Τριφυλίας, του Φαναρίου, του Νεοκάστρου της Μεθώνης και της Κορώνης, έλαβε μέρος πολλές φορές σε συμπλοκές με τουρκικά αποσπάσματα, επικεφαλής πάντοτε αξιόλογης αριθμητικά ομάδας συμπατριωτών και συγγενών του και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης, πάντοτε οδηγεί 60 έως 70 παλικάρια και σημαία μιαν είχε, “εφημίζετο εις την λιθοβαλήν και το άλμα”».
Ακολούθως αναφέρθηκε στη δράση και τις νικηφόρες μάχες του κατά των Τούρκων στους διωγμούς των κλεφτοαρματολών στα 1804 με 1806, τόνισε πως το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, επανήλθε στην Πελοπόννησο το 1821, έλαβε αμέσως μέρος στον αγώνα και παρευρέθη στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, στην κατάληψη της Κυπαρισσίας, στην πολιορκία του Νεοκάστρου, των Παλαιών Πατρών, της Τριπόλεως, του Ναυπλίου, στη μάχη του Βαλτετσίου και σε άλλες μάχες καθοριστικής σημασίας για τον αγώνα του έθνους.
Πέραν της συμμετοχής του σε άλλες φονικές μάχες που έδωσαν οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 σε όλο τον Μωριά, «ο Αναστάσης Γυφτάκης επέδειξε εξαιρετική διαγωγή και σε όλες τις μετέπειτα συμπεριφορές του. Υπήρξε σεμνός και δίκαιος και όσα αξιώματα του προσφέρθηκαν, τα αποποιήθηκε υπέρ του έθνους, ενώ ακόμη και όταν οι άλλοι μερίζονταν εξουσίες και υλικά αποκτήματα, αυτός αποσύρθηκε στο ορεινό του χωριό και μόλις η πατρίδα και ο αγώνας το απαιτούσε, εκείνος πρώτος προσέτρεχε. Η αφοσίωσή του στον αγώνα του έθνους ήταν τεράστια».
Με συγκίνηση αναφέρθηκε στη Μάχη στα Ταμπούρια Φλεσσιάδος στις 25 Μαΐου 1825, όπου ο Αναστάσης Γυφτάκης έπεσε ηρωικά στο πλευρό του Παπαφλέσσα. Στα Ταμπούρια, είπε, βρίσκονται τα κόκαλα εκείνων που έπεσαν σε εκείνη τη μάχη, «θυμίζοντας σε εμάς τους μεταγενέστερους πως η λευτεριά μας, όπως λέει και στον εθνικό ύμνο ο Διονύσιος Σολωμός, είναι από τα κόκαλα βγαλμένη».
Επισήμανε δε ότι «με τη σημερινή εκδήλωση αποδίδουμε φόρο τιμής και στους υπόλοιπους συγχωριανούς μας που έλαβαν μέρος στην επανάσταση από διάφορες θέσεις, έως και απλοί στρατιώτες, όπως ο Παναγόπουλος Αναγνώστης και Ανδρέας, ο Δούκας Γιάννης, ο Αγγελόπουλος Χρήστος, ο παπα-Νικολάκης, ο Πετρόπουλος Αναστάσης, ο Τζανέτος Θεοδωράκης, ο Γυφτάκης Πανάγος – γιος του οπλαρχηγού, Γυφτάκης Γιάννης, Γυφτάκης Θανάσης, Γυφτάκης Θεοδωράκης, Γυφτάκης Παναγιωτάκης. Επίσης αποδίδουμε φόρο τιμής στους υπόλοιπους Τριφυλίους και μη, συμπατριώτες μας που αγωνίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στην ευρύτερη περιοχή όπως αυτή του Λυκουδεσίου και άλλες μάχες».
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους ήρωες συγχωριανούς που υπήρξαν συνεχιστές του οράματος της ελευθερίας για την πατρίδα στα μεταγενέστερα χρόνια, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασιατική Καταστροφή, στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Τα μνημεία αυτά δίπλα μας θα μας υπενθυμίζουν πάντοτε τους αγώνες για την πατρίδα. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Έχουμε ιστορικό χρέος απέναντί τους να διατηρήσουμε στη μνήμη μας τη θυσία τους και να τη μεταφέρουμε στις επόμενες γενεές. Αν θέλουμε να μιλάμε με υπερηφάνεια για την ιστορία μας, πρέπει να φανούμε αντάξιοι και στη σύγχρονη εποχή. Να δώσουμε τη δική μας σύγχρονη απάντηση περηφάνιας και ανυποταγής, συνεχίζοντας να γράφουμε με τα ίδια λαμπρά γράμματα την νέα ιστορία…», τόνισε.
Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τμήματα του ΜΕΣΚ, ενώ στο χώρο λειτούργησε υπαίθρια έκθεση όπλων και κειμηλίων από τους “Ελληνομνήμονες”. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μερκούρης και Θεόδωρος Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτης Λούτος, ενώ λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωσης αφίχθη η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Άννα Καλογεροπούλου.