Ξεκινούν από σήμερα οι επιτροπές καταγραφής των ζημιών από τις πυρκαγιές

Ξεκινούν από σήμερα οι επιτροπές καταγραφής των ζημιών από τις πυρκαγιές

Στην επόμενη μέρα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν χιλιάδες εκτάσεις, αλλά και στις παρεμβάσεις που συνεχίζουν να υλοποιούνται στα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Διοικητήριο, το μεσημέρι της Τρίτης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «οδεύουμε προς το τέλος των πυρκαγιών», για να συνεχίσει λέγοντας «Υπάρχουν μόνο κάποιες περιοχές που «καπνίζουν» ακόμα, όπου η πυροσβεστική έχει και τώρα εγκατεστημένες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, τα οποία επιχειρούν στα σημεία. Οι περιοχές αυτές είναι το δάσος του Μαγκλαβά, οι εκτάσεις προς το Βλαχόπουλο και προς το Χατζή, ενώ στην Άνω Μεσσηνία είναι οι περιοχές προς το Δεσύλλα, το Δασοχώρι, τα Φίλια».

Κατόπιν, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με τον περιφερειάρχη, αποφασίστηκε η έναρξη λειτουργίας τριών επιτροπών, οι οποίες συγκροτούνται και ξεκινούν τις εργασίες τους, αρχής γενομένης από σήμερα. Οι εν λόγω επιτροπές θα έχουν έργο την καταγραφή ζημιών που έγιναν στην αγροτική και στην κτηνοτροφική παραγωγή σε κάθε βαθμό, αλλά και στις καλλιέργειες ευρύτερα. Παράλληλα, μια εκ των επιτροπών θα καταγράφει τις φθορές στις υποδομές του οδικού δικτύου αλλά και τα σημεία στα οποία χρήζει η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, ενώ επόμενο θέμα που θα τεθεί προς συζήτηση και υλοποίηση θα είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, σε συνεργασία με τις εκάστοτε δασικές υπηρεσίες.  

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα καθαρισμών τόσο σε επαρχιακές όσο και σε εθνικές οδούς της Π. Ε. Μεσσηνίας που αφορούν την κοπή κλαδιών, καθαρισμό ερεισμάτων και επενδεδυμένων τάφρων στις περιοχές Ασπρόχωμα-Μεσσήνη-Ριζόμυλος-Κορώνη. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή, ο εργολάβος εργάζεται στην Α’ επαρχιακή οδό προς τη Μάνη, καθώς και σε όλες υπόλοιπες επαρχιακές οδούς προς αυτή την κατεύθυνση.  Αντίστοιχες εργασίες υλοποιούνται και στην Άνω Μεσσηνία, και, συγκεκριμένα στο δρόμο Δώριο-Αετός-Πολυθέα-Κρυονέρι.

Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών

Κλείνοντας, ο αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για την επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Έχει δοθεί συγκεντρωτικά ο αριθμός της κτηνοτροφίας που επλήγη λόγω των καμένων εκτάσεων, όπου μέσω του υπουργείου θα δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους η αποζημίωση αλλά και η προμήθεια ζωοτροφών». Παράλληλα, πάνω σ’ αυτό το κομμάτι, σημαντική καταγράφεται η προσφορά από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου με δική της πρωτοβουλία προβαίνει στην αποστολή ζωοτροφών για το νομό της Μεσσηνίας.

Χρ. Μ.