Στο πλαίσιο των επισκέψεών της στα περιφερειακά νοσοκομεία όλης της χώρας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έφθασε χθες σχεδόν αιφνιδιαστικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Εκεί την περίμενε η διοικήτρια του Ιδρύματος Ελένη Αλειφέρη, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης και οι βουλευτές Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς.
Στο επίκεντρο, δε, της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν η κατάσταση στην Κλινική Covid 19 και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του νοσοκομείου.
Σε δηλώσεις της η κα Γκάγκα ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας τής άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία με το διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τη διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος είναι άψογη.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, τα δεδομένα που είδε στο ίδρυμα και έχουν να κάνουν με τους ασθενείς και τις νοσηλείες είναι καλά, όπως και η κατάσταση στη λειτουργία του. Για το λόγο αυτό, από πλευράς υπουργείου, θα γίνει κάθε προσπάθεια για να συνεχιστεί αυτή η καλή επικοινωνία, ενώ στόχος είναι να συνεχιστεί και η καλή εικόνα σε όλη τη Μεσσηνία.
Η έλλειψη προσωπικού
Σε
ερώτηση που έγινε στην κα Γκάγκα για την έλλειψη προσωπικού, η υφυπουργός
απάντησε ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις, ενώ αναμένονται στο άμεσο μέλλον κι
άλλες προκηρύξεις. Όπως εξήγησε, ζητούμενο του υπουργείου είναι να υπάρχει
προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να επιτυγχάνεται εύρυθμη
λειτουργία τους.
Οι παράνομες κινήσεις υγειονομικών
Ερωτώμενη
για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης που υγειονομικοί έχουν δείξει
για να μην μπουν σε αναστολή, η κα Γκάγκα απάντησε ότι υπάρχουν αόριστες
καταγγελίες, ενώ όσα έχουν καταγγελθεί επίσημα, είναι λίγα και γνωστά. Πρόσθεσε
δε ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι και αν υπάρξουν παραβάτες, αυτοί θα τιμωρηθούν.
Κατά την ίδια, οι υγειονομικοί, όπως και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως οι εκπαιδευτικοί, έχουν μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και θέλουν να ακολουθούνται οι κανόνες, για να είναι σωστοί απέναντι στους ασθενείς τους, τους μαθητές κ.λπ.
Η μείωση των εμβολιασμών και οι υγειονομικοί που δεν πείθονται
Στην επισήμανση ότι παρατηρείται κάμψη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αλλά και ότι υπάρχουν υγειονομικοί που δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, η κα Γκάγκα είπε ότι οι δεύτεροι είναι λίγοι κι έτσι οι περισσότερες ΥΠΕ δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Αυτό που την ενδιαφέρει πραγματικά, σχολίασε, είναι να πειστούν και οι υπόλοιποι υγειονομικοί. Μάλιστα, δήλωσε ότι για όποιον φοβάται τον εμβολιασμό, η ίδια είναι ανοιχτή σε διάλογο, όπως και άλλοι συνάδελφοί της, και μπορούν να παρουσιάσουν δεδομένα για να πειστούν όλοι.
Ο κορωνοϊός, όπως είπε, είναι μια πολύ επικίνδυνη αρρώστια κι αυτό φαίνεται από τους πάρα πολλούς θανάτους σε όλο τον κόσμο, οι δε παρενέργειες από το εμβόλιο είναι ελάχιστες, ενώ τώρα που οι γιατροί ξέρουν τι μπορεί να περιμένουν είναι πολύ εύκολο να τις αντιμετωπίσουν. Άρα, διευκρίνισε, δεν πρέπει ο κόσμος να ανησυχεί για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου, αλλά για τα προβλήματα από τον κορωνοϊό.
Η κατάσταση στην Κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας
Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση της Κλινικής Covid του νοσοκομείου, όπου η διοίκηση αναγκάστηκε να επιστρατεύσει επικουρικούς γιατρούς και μάλιστα κάποιους άλλων ειδικοτήτων, η κα Γκάγκα σχολίασε ότι «οι γιατροί πρέπει να είναι εδώ για τους ασθενείς και σε ώρα ανάγκης.
Αν κάποιος πάθει κάτι στο δρόμο, ο γιατρός που μπορεί να περνά θα σταματήσει και θα δώσει πρώτες βοήθειες, άσχετα με την ειδικότητά του. Άρα, σε μια πανδημία, όπως αυτή που βιώνει η χώρα αυτή τη στιγμή, όλοι οι γιατροί πρέπει να βοηθήσουν, όλοι καταλαβαίνουν και όλοι εύκολα μπορούν να μάθουν καινούργια πράγματα, εκεί λοιπόν καλείται σήμερα ένας γιατρός να βοηθήσει».
Οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ
Συνεχίζοντας
η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι σε πανελλήνιο επίπεδο η πλειοψηφία
των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, σύμφωνα
με στοιχεία που εξέδωσε η 3η ΥΠΕ την Τετάρτη, στους πάνω από 30
νοσηλευόμενους μόλις δύο είχαν εμβολιαστεί.
Γιάννης Λαμπρόπουλος: «Ευχαριστώ τους υγειονομικούς για τη μάχη που έδωσαν και δίνουν»
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος δήλωσε ότι στο πρόσωπο της κας Γκάγκα βλέπει όλους τους γιατρούς της χώρας και για αυτό την ευχαρίστησε. Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει αλλά και να επαινέσει όλο το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που έδωσε και δίνει μάχη με το δύσκολο ιό.
Επίσης, σημείωσε πως η συζήτηση που έγινε διεξήχθη σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ αυτό που ζήτησε από την κα Γκάγκα ήταν να επανδρωθεί το νοσοκομείο με προσωπικό, με την υπουργό να δείχνει κατανόηση, μιας και γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.
Τέλος, ο κ. Λαμπρόπουλος δήλωσε αισιόδοξος ότι η επίσκεψη της κας Γκάγκα θα έχει πολύ καλό αποτέλεσμα.
Περικλής Μαντάς: Πρωτεύον το θέμα του προσωπικού
Με τη σειρά του ο βουλευτής Περικλής Μαντάς δήλωσε ότι η αναπληρώτρια υπουργός είναι μάχιμη γιατρός του ΕΣΥ, άρα γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Στη συνάντηση που είχαν- παρατήρησε- έγινε αναλυτική συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με τον κ. Μαντά να δηλώνει ότι το θέμα του προσωπικού είναι το πρωτεύον, κυρίως στο κομμάτι της γραφειοκρατίας που υπάρχει και πρέπει να λυθεί, αφού δε γίνεται να χρειάζονται μήνες αλλά και χρόνια για να γίνουν προσλήψεις μόνιμων ιατρών.
Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε και στην ορθολογικότερη διαχείριση του δυναμικού που διαθέτει ο νομός, τόσο των Κέντρων Υγείας όσο και του νοσοκομείου, προκειμένου να είναι εφικτό αυτή τη δύσκολη περίοδο να γίνουν τα πράγματα καλύτερα τόσο για τους γιατρούς όσο, κυρίως, για τους ασθενείς.
Κλείνοντας ανέφερε ότι, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η Μεσσηνία βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης της πανδημίας, κάτι που για τον ίδιο σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή το προσωπικό έχει τη δυνατότητα να χαλαρώσει λίγο και να αναπτύξει δυνάμεις που κατά το τελευταίο διάστημα κατανάλωσε και να γίνει θωράκιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ό,τι προκύψει στην πορεία.
Γιάννης Καρβέλης
Παίρνοντας το λόγο ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ,Γιάννης Καρβέλης, ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι το πρώτο περιφερειακό νοσοκομείο της 6ης ΥΠΕ που επισκέπτεται η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Σημείωσε ότι η κα Γκάγκα επισκέφθηκε την Κλινική Covid, καθώς και τη ΜΕΘ, και δήλωσε ευχαριστημένη με την κατάσταση.
Προσλήψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
Για
τις προσλήψεις προσωπικού που έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν- και- στο
Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο κ. Καρβέλης απάντησε ότι από τη Δευτέρα που θα του
σταλεί αίτημα από την κα Αλειφέρη θα είναι έτοιμος να καλύψει ό,τι ανάγκες του
ζητηθούν σε επικουρικό προσωπικό, νοσηλευτικό και γενικότερα όπου χρειάζεται
και υπάρχει ανάγκη.
Κλείνοντας ανέφερε ότι ήδη η Παιδιατρική Κλινική έχει ενισχυθεί, αφού τρεις
γιατροί από την πρωτοβάθμια φροντίδα έχουν μετακινηθεί εκεί. Μάλιστα, πρόσθεσε πως
υπάρχει σχεδιασμός, εφόσον υπάρξουν περιστατικά covid σε παιδιά που
χρειάζονται νοσηλεία, αυτό να γίνει στην Καλαμάτα αν οι περιπτώσεις είναι 6-7,
αλλά ευχήθηκε αυτό να μη χρειαστεί.
Ελένη Αλειφέρη
Χαρούμενη
δήλωσε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη,
από την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας. Πρόσθεσε δε ότι ήταν μια
ευχάριστη έκπληξη, όχι μόνο για την πολιτική θέση, αλλά και για τον άνθρωπο,
μιας και είδαν μια προσιτή υπουργό, οικεία, που με ενδιαφέρον και αγάπη
προσέγγισε όλα τα θέματα που της τέθηκαν, τόσο από τη διοίκηση όσο και από το
προσωπικό.
Όπως επισήμανε η κα Αλειφέρη, τέθηκαν όλα τα θέματα του Νοσοκομείου Καλαμάτας,
ιδιαίτερα τα αιχμής, μιας και το ίδρυμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες βρέθηκε σε
πολύ μεγάλη πίεση, όμως αντεπεξήλθε χάριν στο σχεδιασμό και το φιλότιμο γιατρών
και νοσηλευτών.
Κατά την ίδια, στην πράξη φάνηκαν κάποιες ατέλειες που όμως θα λυθούν, ενώ με τη
σειρά της αναφέρθηκε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις στο
προσωπικό.
Οι γιατροί της Κλινικής Covid
Σε ερώτηση για τους γιατρούς της Κλινικής Covid, η κα Αλειφέρη απάντησε ότι αυτή τη στιγμή είναι τρεις ειδικευμένοι και 11 ειδικευόμενοι (7 παθολόγοι), με την Κλινική να λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Πάντως, δήλωσε ότι, αν υπάρξει η ανάγκη νοσηλείας ταυτόχρονα 80, 85 και 90 ασθενών, ασφαλώς και χρειάζεται η συνδρομή και των άλλων ειδικοτήτων.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση