Ένα νέο εγχείρημα και μάλιστα πρωτοποριακό στον τομέα του, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, μιας και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Γεωργικού Σχολείου στη Μεσσηνία, με τη σκυτάλη να παίρνει πρώτη η Καλαμάτα, ενώ την άνοιξη του 2022 θα ακολουθήσει η Τριφυλία.
Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημήτριος Πετρόπουλος, υπεύθυνος για τη λειτουργία του, μια τέτοια δράση, με γνώμονα τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, είναι πάγιο αίτημα των παραγωγών, δεδομένου ότι η Μεσσηνία είναι περιοχή κύρια συνδεδεμένη με την αγροτική της παραγωγή και στηρίζεται σε αυτή.
-Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος;
Η ιδέα ξεκίνησε λίγο καιρό πριν, όταν συμμετέχοντας σε μια διαδικτυακή συνάντηση με παραγωγούς εξέφρασαν την ανάγκη τους για κατάρτιση. Συγκεκριμένα, ένας από τους παραγωγούς τόνισε πως «ό,τι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε στο καφενείο από τους μεγαλύτερους και μας τα μαθαίνουν λάθος».
Λίγο αργότερα κατανοήσαμε ότι αυτό είναι μια γενικότερη άποψη των παραγωγών του τόπου μας, κι αυτό φυσικά μας ενεργοποίησε να πάρουμε θέση, αφού αποστολή ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος δεν είναι μόνο να μεταφέρει τη γνώση στους φοιτητές, αλλά παράλληλα να κάνει έρευνα και να συνδέεται μέσω συνεργειών με την τοπική κοινωνία.
Άρα, όσον αφορά στους παραγωγούς μας, πόσω μάλλον σε μια αγροτική περιοχή σαν τη Μεσσηνία, οφείλουμε να συνεργαστούμε, να μάθουμε και να μάθουν από εμάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γεωργικό Σχολείο έχει πιστοποιηθεί από όλες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, για να εγκριθεί και να πιστοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, ακολουθεί την ίδια διαδικασία προετοιμασίας όπως ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, εξ ου και οι πιστωτικές μονάδες, ο φόρτος εργασίας, οι θεματικές ενότητες, αλλά και τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα είναι αντίστοιχα στα δύο παραπάνω προγράμματα.
-Ποιο θα είναι το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του Γεωργικού Σχολείου;
Οι εννέα ενότητες από τις οποίες αποτελείται το πρόγραμμα των 150 ωρών προέκυψαν έπειτα από συνεργασία αρκετών καθηγητών του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αλλά και από τη συνεργασία που είχαμε με κάποιους παραγωγούς, προκειμένου να μας εκφράσουν τις ανάγκες τους.
Συνεπώς, έχουμε χωρίσει το μαθησιακό περιεχόμενο σε επιμέρους ενότητες, μία για καθένα τομέα πάνω στο αντικείμενο της γεωργίας. Αυτές σχετίζονται με το περιβάλλον, την οικονομία, άλλες με το έδαφος και τη θρέψη των φυτών, άλλες με τη λίπανσή τους, καθώς και με τις υδάτινες ανάγκες και την άρδευσή τους. Επίσης, στον κύκλο σπουδών έχουν ενταχθεί ενότητες που αφορούν στις καλλιεργητικές πρακτικές, όπως για την ελαιοκομία, την αμπελουργία και τα κηπευτικά προϊόντα. Μια ακόμα ενότητα αφορά στους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς της παραγωγής, καθώς και στο μηχανολογικό εξοπλισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης.
Τέλος, ένα εξίσου ενδιαφέρον κομμάτι της συνολικής εκπαίδευσης των παραγωγών αναλύει και επεξηγεί την καθετοποίηση της παραγωγής στην εμπορία και τον αγροτουρισμό.
Θεωρούμε ότι οι παραπάνω ενότητες θα καταφέρουν να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες των παραγωγών, καθώς η επιστήμη εξελίσσεται ταχύτατα και έτσι κρίνεται απαραίτητο κάποιος να είναι ο κρίκος μεταξύ της έρευνας, της εξέλιξης της επιστήμης και της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή των όσων εφαρμόζονται στον αγρό.
Συνεπώς, στο ρόλο αυτό καλείται να ανταποκριθεί το δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το εμπιστεύεται ο παραγωγός, αφού ως εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν έχει άλλα συμφέροντα και στόχους από το να μεταφέρει την πιστοποιημένη γνώση στους ίδιους τους παραγωγούς.
Το γεγονός, δε, ότι αμέσως μετά την ανακοίνωσή του το Γεωργικό Σχολείο έγινε αποδέκτης θετικών σχολίων από το σύνολο των παραγωγών, αλλά και των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και δύναμη, ότι όντως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
-Θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τον παραγωγό που ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το Γεωργικό Σχολείο;
Το σκεπτικό μας, όταν ξεκινούσαμε το όλο εγχείρημα, ήταν να μη συμμετέχει οικονομικά ο παραγωγός, καθώς επιθυμούσαμε το πρόγραμμα αυτό να χρηματοδοτηθεί ως ιδέα και, κυρίως, να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους φορείς.
Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου η ιδέα μας έτυχε αποδοχής από τον περιφερειάρχη, και έτσι με δέσμευση του κ. Νίκα καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση δύο ίδιων προγραμμάτων.
Τα προγράμματα αυτά, τα οποία θα λάβουν χώρα στη Μεσσηνία, αφορούν το πρώτο στην Καλαμάτα, που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, ενώ το δεύτερο την Τριφυλία, όπου θα ξεκινήσει την άνοιξη του ερχόμενου έτους. Από αυτό προκύπτει ότι η συμμετοχή των παραγωγών θα είναι δωρεάν, ενώ με τη λήξη του προγράμματος θα λάβουν πιστοποιητικό κατάρτισης από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
-Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ήδη παραγωγούς ή και σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα;
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε ενεργούς παραγωγούς, δηλαδή αυτούς που το βασικό τους επάγγελμα είναι οι αγροτικές καλλιέργειες. Σαφώς υπάρχουν ανάγκες και σε κάποιους που θέλουν να ξεκινήσουν τώρα. Γι’ αυτούς ίσως να υπάρξει ένα άλλο πρόγραμμα αργότερα, κι αυτό γιατί όταν σε μια ομάδα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα γνώσης, δημιουργείται ένα χάσμα και δεν μπορεί να προχωρήσει προς τα εμπρός.
Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να περιοριστούν κάποιες λανθασμένες κινήσεις ή αποφάσεις που παίρνουν, προκειμένου να τις θεραπεύσουν και να έχουν καλύτερη παραγωγή, καλύτερης ποιότητας και με μικρότερο κόστος.
-Ποια θα είναι η διάρκεια του προγράμματος;
Οι διδακτικές ώρες θα είναι συνολικά 150, ενώ, όπως υπολογίζεται, θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Τα θεωρητικά μαθήματα θα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες, κατόπιν συνεννόησης με τους παραγωγούς, δια ζώσης, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γεωργικού Σχολείου
Οι καθηγητές του Γεωργικού Σχολείου πρόκειται να είναι κατά κύριο λόγο μερικοί εκ των καθηγητών της Σχολής Γεωπονίας. Ωστόσο, σε τέτοιου είδους προγράμματα υπάρχει η δυνατότητα να διδάξουν κι άλλα άτομα, με την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους και έχουν εγκριθεί στο Μητρώο του ΚΕΔΕΒΙΜ.
Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον πτυχιούχο που επιθυμεί να διδάξει, εφόσον προηγουμένως έχει πιστοποιηθεί, να υποβάλει αίτηση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναζητώντας το ΚΕΔΕΒΙΜ.
Από εκεί, ουσιαστικά, αντλούμε το εκπαιδευτικό προσωπικό, και γι’ αυτό εάν κάποιος εκτός του Πανεπιστημίου, όντας πτυχιούχος Γεωπονίας με συγκεκριμένες γνώσεις, επιθυμεί να λάβει μέρος στη διαδικασία του νέου μας προγράμματος, μπορεί να απευθυνθεί σ’ εμάς ή να αναζητήσει το Μητρώο, προκειμένου να μπορέσουμε να αξιοποιηθεί στη συνέχεια.
*Διευκρινίζεται ότι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα του Γεωργικού Σχολείου θα υποβάλλονται μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2021, ενώ οποιοσδήποτε χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει στο e-mail: kedivim@uop.gr ή στο τηλέφωνο 2721045290 κατά τις πρωινές ώρες 9.00 – 14.00.
Της Χριστίνας Μανδρώνη