Συνεδρίασε δια ζώσης η Επιτροπή Οικονομικών των ΟΤΑ της ΚΕΔΕ με αντικείμενο τον τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων, τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, καθώς και την εναλλακτική πρόταση κατανομής που αναμένεται να καταθέσει η Αυτοδιοίκηση, εν όψει και του σχεδιασμού επί του θέματος από το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο επίκεντρο της συζήτησης και το επιπλέον κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι Δήμοι από την πανδημία και η κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οικονομικού Παρατηρητήριου του υπουργείου Εσωτερικών, όπως και οι διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Τις εργασίες της Επιτροπής χαιρέτισαν ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δ. Καφαντάρης και ο γενικός διευθυντής, Γ. Καραγιάννης.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Επιτροπής Οικονομικών ο κ. Καφαντάρης τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει ανοικτό μέτωπο στο θέμα των οικονομικών, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα στο επικείμενο τακτικό συνέδριο της Αυτοδιοίκησης στις 14-16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Καφαντάρης σημείωσε ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι σημαντικός, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της πρότασης της ΚΕΔΕ για την ανακατανομή των ΚΑΠ. Η συζήτηση, είπε, έχει ήδη ξεκινήσει στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στον τρόπο κατανομής, αλλά και για την ενίσχυση των ΚΑΠ.
Ο κ. Καραγιάννης, υπογράμμισε ότι την Επιτροπή στελεχώνουν πολύ έμπειρα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι κρίσιμη η κατάθεση πρότασης εκ μέρους της Επιτροπής για τα οικονομικά των ΟΤΑ εν όψει του συνεδρίου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Μουράτογλου τόνισε ότι η συζήτηση για τους ΚΑΠ τώρα ανοίγει. Χρειάζεται, είπε, να πάμε σε νέο τρόπο κατανομής της τακτικής επιχορήγησης των Δήμων, αλλά με το «ίδιο καλάθι» δύσκολο να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων, που λόγω των συνεχών περικοπών την τελευταία δεκαετία και λόγω της πανδημίας έχουν αυξηθεί.
Πρέπει, υπογράμμισε ο κ. Μουράτογλου ,να πάμε σε αύξηση του «καλαθιού», συμπληρώνοντας ότι για την Αυτοδιοίκηση τώρα ανοίγει το ζήτημα του νέου τρόπου κατανομής των ΚΑΠ, το οποίο, όπως προέβλεψε, θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το 2023, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία της νέας απογραφής.
Ωστόσο, τόνισε ότι είναι πολύ κρίσιμο να βρεθεί τρόπος κάλυψης του οικονομικού ελλείμματος που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι λόγω της απώλειας εσόδων και αύξησης των δαπανών που προκάλεσαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Παρατηρητήριο Οικονομικών ΥΠΕΣ: 569 εκ. ευρώ οι απώλειες των Δήμων το 2020 λόγω πανδημίας
Επικαλούμενος τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία του Οικονομικού Παρατηρητήριου του υπουργείου Εσωτερικών για το 2020, είπε το 2020 η Αυτοδιοίκηση δεν είχε μόνο στέρηση εσόδων αλλά και αύξηση δαπανών.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η πανδημία το 2020 κόστισε συνολικά στην Αυτοδιοίκηση 569 εκ. ευρώ. Εξ αυτών τα 206 εκ. ευρώ λόγω της απώλειας ιδίων εσόδων και τα 363 εκ. ευρώ λόγω της αύξησης δαπανών.
“Το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ο κ. Μουράτογλου, έδωσε στους Δήμους 170 εκ. ευρώ λόγω covid. Υπολείπονται 400 εκ. ευρώ, έλλειμμα που επωμίστηκαν οι δημότες. Και δεν έχουμε ακόμη τα στοιχεία για το 2021, για να δούμε πού θα κλείσει η ψαλίδα. Άρα, πρέπει να δούμε τι θα γίνει άμεσα. Και δεν μπορεί ο εκάστοτε υπουργός να λέει πάρε 50 εκ. ευρώ, και χωρίς να γνωρίζουμε πώς κατανέμονται».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε από τον Γ. Γούπιο, διευθυντή της ΕΕΤΑΑ, η μελέτη της εταιρείας του 2013 για το νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ, καθώς και πρώτες σκέψεις για την τροποποίησή της σε ό,τι αφορά τα κριτήρια κατανομής.
Κατά τη συζήτηση από όλα τα μέλη της Επιτροπής υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ, καθώς και η άμεση αναπλήρωση των οικονομικών απωλειών των Δήμων λόγω covid.