Διευρυμένη ενημερωτική συνάντηση με τη συμμετοχή αιρετών, υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών του Δήμου Καλαμάτας, με θέμα τη διεκδίκηση συμμετοχής του στο υπερ-πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις», πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.
Στόχος της συνάντησης, η ενημέρωση των στελεχών του Δήμου για το σχεδιασμό που υπάρχει, τα δεδομένα και τα στοιχεία που αφορούν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καθώς και χρήσιμες λεπτομέρειες εν όψει της διαδικασίας σύνταξης του φακέλου υποψηφιότητας, με τη συνάντηση αυτή επί της ουσίας να σηματοδοτεί και την έναρξη των σχετικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν το Δήμο στην κατάθεση φακέλου έως τον Ιανουάριο του 2022.
Πρότυπο αστικό κέντρο η Καλαμάτα
Μιλώντας, πρόσφατα για το θέμα ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: “Στόχος του προγράμματος είναι να μετατρέψει τις επιλεγμένες πόλεις σε κόμβους καινοτομίας, που υιοθετούν νέες μορφές διακυβέρνησης και αναπτύσσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο δράσης για το κλίμα.
Οι επιλεγμένες πόλεις θα τύχουν διεθνούς προβολής και θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για την ευρύτερη περιφέρεια και άλλα αστικά κέντρα. Σε τοπικό επίπεδο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά), όπως η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η προώθηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής, η βελτίωση της κινητικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και η γενικότερη αλλαγή της στάσης του πολίτη ως προς το περιβάλλον.
Οι υποβολές προτάσεων (στρατηγικού σχεδιασμού και αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης) θα γίνουν μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε θα γίνει και η αρχική επιλογή των πόλεων.
Υπό την καθοδήγηση και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι αρχικά επιλεγμένες πόλεις θα κληθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να επιτύχουν στόχους πάνω σε τέσσερις άξονες, φιλοδοξία, ικανότητα, δέσμευση, συνεργασίες.
Δύο χρόνια μετά το Δεκέμβριο του 2023 θα γίνει η τελική επιλογή, τριών πόλεων από τη χώρα μας, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κάθε πόλη που θα επιλεγεί, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι μόνο, θα λάβει χρηματοδότηση μέχρι το 2030, που θα αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ”.
Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συμμετοχή του στο Σύμφωνο των Δημάρχων και το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα BEACON, έγινε κοινωνός καλών πρακτικών και διεκδικεί χρηματοδοτήσεις, ιδιαίτερα από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.
Όλα αυτά είναι ενέργειες που δίνουν το δικαίωμα να διεκδικεί σήμερα τη συμμετοχή του σε μία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή προσπάθεια, της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Η Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» στοχεύει να υποστηρίξει το μετασχηματισμό, αρχικά 100 ευρωπαϊκών πόλεων ως προς την ουδετερότητα του κλίματος, συμβάλλοντας στην υλοποίηση: των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, σύμφωνα με την ατζέντα του ΟΗΕ για το Κλίμα έως το 2030 και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) έως το 2050.
Οι πόροι της αποστολής θα προέρχονται: από τα ευρωπαϊκά προγράμματα της περιόδου «2021-2027», καθώς και το πρόγραμμα «Horizon Europe», μέρος του οποίου θα είναι η αποστολή. Επιπρόσθετα από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) για το κλίμα και το περιβάλλον.
Α.Π.