Χθες το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της «Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού 200 Ετών -Ψάρι Μεσσηνίας», με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού ρόλου και την καθοριστική συμβολή των Ντρέδων στον επαναστατικό αγώνα του 1821.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μάλιστα τιμήθηκε από μέλη της Επιτροπής.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Πύλου – Νέστορος, Θανάσης Βασιλόπουλος και Παναγιώτης Καρβέλας αντίστοιχα, καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί, όπως και αρκετοί πολίτες που ήθελαν να μάθουν για τους Ντρέδες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Ανδρέα Μπούσιο, που μίλησε εκ μέρους της Επιτροπής, λέγοντας πως το κεφάλαιο Ντρέδες δεν έχει πάρει την έκταση που θα έπρεπε και πλέον πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους, αφού η συμβολή τους ήταν τεράστια.
Χαιρετώντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου την εκδήλωση ανέφερε αρχικά τη χαρά του που παρευρέθη ο τέως ΠτΔ, ενώ πρόσθεσε ότι οι Ντρέδες, τους οποίους λίγοι γνωρίζουν, αγωνίστηκαν σε όλες τις μάχες της Πελοποννήσου.
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι οι Ντρέδες αποτέλεσαν μια ακόμα σελίδα στην ένδοξη ιστορία που πρέπει να γίνει γνωστή.
Παίρνοντας το λόγο ο Μίλτος Γυφτόπουλος από την Επιτροπή επανέλαβε ότι η ιστορία των Ντρέδων για κάποιους λόγους δεν είναι γνωστή και σε ελάχιστα βιβλία αναφέρονται.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δημήτρης Πανομήτρος, που έθεσε το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου και επικεντρώθηκε στη συμβολή των Ντρέδων.
Τελευταίος μίλησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Πριν δε ξεκινήσει την ομιλία του τιμήθηκε από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής με το Μετάλλιο Τιμής για την προσφορά του στην Ελευθερία και τη Δημοκρατία, με τον ίδιο να δηλώνει ότι είναι τιμή του και πλέον χρέος του να τιμά κι αυτός με τη σειρά τους Ντρέδες.
Δήλωσε ακόμη συγκινημένος που βρέθηκε ξανά στα πάτρια εδάφη, αλλά και στο χώρο του Κάστρου, καθώς είναι σημεία στα οποία βρισκόταν συχνά στα παιδικά του χρόνια, αλλά είχε χρόνια να επισκεφθεί. Επανέλαβε δε ότι η αφοσίωσή του στη Μεσσηνία ήταν και θα είναι μεγάλη, ασχέτως του όποιου αξιώματος κατείχε και κατέχει.
Στη συνέχεια, μιλώντας για τους Ντρέδες ανέφερε ότι δεν ήταν μόνο ένα κομμάτι της Μεσσηνίας, αλλά όλης της Ελλάδας, καθώς δίδαξαν τι σημαίνει να είσαι Έλληνας. Όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό όλοι να κρατάμε τις ρίζες μας, ενώ μιλώντας για τη σχέση Ελλάδας Τουρκίας, σχολίασε ότι ποτέ οι Έλληνες δεν έχασαν από τους Τούρκους και ούτε τώρα θα επιτραπεί.
Ομιλία
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και επίτιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ:
“Πριν αναφερθώ στην ανεκτίμητη προσφορά των Ντρέδων κατά την Εθνεγερσία του 1821 οφείλω να διευκρινίσω ότι αποδέχομαι την τιμή που μου επιδαψιλεύσατε αποκλειστικώς και μόνον ως υπενθύμιση του δικού μου Χρέους να υπερασπίζομαι, αδιαλείπτως και ανεξαρτήτως αξιωμάτων, την Πατρίδα μας και ιδίως τα Εθνικά μας Θέματα και Δίκαια.
Οι Ντρέδες παραμένουν, μέσα από την ιστορία τους και την αφοσίωσή τους στην Πατρίδα, σύμβολο ρώμης, γενναιότητας και προσφοράς. Σύμβολο το οποίο μας εμπνέει διαχρονικώς, ως προς το ποια πρέπει να είναι και η δική μας στάση – αλλά και η στάση των γενιών και που έρχονται – κατά τη συνεπή εκπλήρωση του Εθνικού μας Χρέους.
Όπως προκύπτει από αυτό τούτο το όνομά τους, οι Ντρέδες ήταν απόγονοι των Δωριέων, με καταγωγή από τους αρχαίους Ιλλυριούς, Έλληνες της Ηπείρου. Εγκαταστάθηκαν – όντας ήδη Χριστιανοί Ορθόδοξοι – στην Άνω Μεσσηνία ύστερα από πρόσκληση των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Μανουήλ Καντακουζηνού και Θεοδώρου (Α΄) Παλαιολόγου, έχτισαν τα ξακουστά Σουλιμοχώρια, ως πραγματικές «αετοφωλιές» Ελευθερίας, και αναδείχθηκαν «ακοίμητοι» φρουροί των συνόρων του Δεσποτάτου του Μυστρά, αρχικώς εναντίον των Φράγκων.
Όμως, η κορύφωση της ιστορικής παρουσίας των Ντρέδων έρχεται στα χρόνια πριν και μετά την Εθνεγερσία του 1821. Τα Σουλιμοχώρια υπήρξαν εστίες αγώνα και αντίστασης κατά των Τούρκων σε τέτοιο βαθμό, ώστε όχι μόνο σκόρπιζαν το φόβο στον κατακτητή, αλλά «μετάγγιζαν» κουράγιο στους επαναστατημένους Έλληνες για την τελική ευόδωση της Εθνεγερσίας και τη δημιουργία του Νεότερου, ανεξάρτητου και αυτόνομου, Ελληνικού Κράτους. Οι Ντρέδες υπήρξαν φίλοι και άξιοι συμπολεμιστές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος υπολόγιζε πολύ στη συμβολή τους κατά τον Αγώνα. Η συμμετοχή των Ντρέδων, ιδίως στις Μάχες του Βαλτετσίου, της Τριπολιτσάς, των Δερβενακίων, της Δραμπάλας κ.λπ., αποδίδουν τα οφειλόμενα ιστορικά εύσημα σε αυτό το, αδάμαστο και αυθεντικό, τμήμα του Ελληνισμού.
Η ιστορία των Ντρέδων και ο ηρωισμός τους, κατά τους Αγώνες της Εθνεγερσίας του 1821, μας δείχνουν σήμερα το δρόμο, ως «δείκτες πορείας», και για την υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων. Απέναντι στην αδίστακτη προκλητικότητα της Τουρκίας -που συνιστά προκλητικότητα και απέναντι στην Διεθνή Κοινότητα και στη Διεθνή Νομιμότητα- απαντάμε, ενωμένοι και ανυποχώρητοι, ότι κατά την υπεράσπιση αυτή θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, η οποία είναι το τελευταίο τμήμα του Ελληνισμού που σ’ ένα μέρος του υπάρχει ακόμη τουρκική κατοχή, πραγματικό όνειδος για την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προς τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζουμε, ότι οι προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας είναι και προκλήσεις και απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού τα Εθνικά μας Θέματα είναι, με βάση αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας